1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Најдобрата книга што ја прочитавте изминатата година

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Dream-Girl, 7 декември 2021.

1. en5

en5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.738
    Прекрасна книга. Ја прочитав оваа година книгава и се согласувам со тоа што си го напишала. Се помни долго тоа што си го прочитал, препорака и од мене за неа.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Без сомнеж, The Covenant of Water од Абрахам Вергезе е најдоброто нешто што го прочитав оваа година.
    Ќе ми остане во сеќавање како книга на животот, дефинитивно во топ 3 од сè што сум прочитала во овој мој живот досега. :l:

Читајте ја книгава ако некогаш наидете на неа, од срце препорачувам. Обемна е, но тврдам дека навистина вреди. Од оној тип на книги е, кои го наградуваат читателот за тоа што им посветил делче од сопственото време. :l:

На joy1, RainBow, do-re-mi и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.810
    Допаѓања:
    23.317
    Дали книгава има тешка содржина, поточно дали има теми за силување, насилство врз деца и слично?

4. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    81.139
    Не, воопшто не е таква, обработува некои други теми.
    Има језивки сцени со болести зашто еден од ликовите е доктор и дејствието се случува баш во времето кога лепрата во Индија премногу се проширила. Генерациска сага е и обработува приказна за неколку генерации на едно семејство, но јас би рекла дека повеќе е женска, мајчинска приказна, со силен женски лик кој доаѓа да живее во патријархално општество.

На Srckata28 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    3.967
    Допаѓања:
    70.084
    Ја нарачав да ми ја донесат од Србија. Имам читано од Вергезе и затоа морав да ја имам.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    8.836
    Допаѓања:
    12.391
    „Музеј на невиноста“ од Орхан Памук беше најдобрата книга што ја читав годинава. Обемна, ама вредеше.

7. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.048
    Допаѓања:
    66.684
    Дефинитивно, се согласувам со се напишано. Најдоброто нешто напишано во последниве не знам колку години.
    Би ја споменалa и Demon Copperhead од Barbara Kingsolver, тука негде е на нивото на Вергезе.
    Демон е еден незаборавен лик.

“The wonder is that you could start life with nothing, end with nothing, and lose so much in between.”

“People love to believe in danger, as long as it's you in harm's way, and them saying bless your heart.”
    Оваа баш ме погоди, се додека е некој друг во прашање не ни е баш гајле, за било што, ќе сомизеруваме, да, ќе праќаме молитви, ама ќе си викаме длабоко во себе, фала богу не сум јас.

“Counting on Jesus to save the day is no more real than sending up the Batman signal.”
    :D

Да, дефинитивно вреди да се прочита книгава.

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.566
    Допаѓања:
    78.841
    Годинава прочитав малку книги во споредба со годините претходно и само една од нив ја оценив со 5 - Најдоброто од мене од Николас Спаркс. Одлична љубовна приказна со неочекуван крај.
    Друга многу добра книга беше и Дебитант на Сергеј Лебедев, оценка 4,5. Книга за хемиски експерименти врз животни и луѓе и непоправливата штета од истите.

9. Sophitas

Sophitas Истакнат член

Се зачлени на:
    24 декември 2020
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    1.259
    Мојата мрачна ванеса од Кејт Елизабет Расел.Доста мрачна,тешка,но и многу поучна приказна за младата Ванеса која започнува навидум наивно да се зближува со својот "омилен" професор...Предобра приказна која во целост ги доловува сите манипулатори,предатори и себични кои никогаш не размислуваат за последиците,туку само за себе..Книгава е ко лектира,ко задолжително четиво за секоја жена или девојка...Ванеса може да биде секоја една од нас.