Може и текнало дека не сака да се мажи. А ако партнерот сака семејство, ете ти проблем. Познавам и такви кои сфатија дека повеќе сакаат слобода отколку врска. А и такви што се каат што немале барем еден партнер пред мажот.
Па не баш, ако не сте компатибилни за идни планови, пропаѓа се. Прост пример, имате љубов, почит и разбирање, едниот сака да се сели, другиот не. Едниот сака дете, другиот не. Уште примери има. Заеднички живот е многу повеќе од само љубов.
Точно дека има некои што не сакаат да се мажат, но во темава се зборува за врски за озбилно, што одат кон брак или живеење во вонбрачна заедница. За втората реченица, тие што имаат убава, квалитетна и исполнета врска не верувам дека ќе раскинат само зошто ги копка како е секс со некој друг. Барем според мене. Па затоа погоре во постот пишав и разбирање. Затоа е најубаво кога врската трга во некој правец да почнат да се искажуваат ставови и очекувања во врска со можниот заеднични живот.
Тоа е во ред и можеби е полесно кога сте заедно од помала возраст, зошто заедно ќе формирате ставови. Но не значи дека ако имате разбирање еден за друг ќе може да направите компромис на одредени теми. Сакам да кажам не секогаш врските завршуваат заради немање љубов и почит, едноставно луѓето сакаат нешто друго за својот живот од тоа што го сака нивниот партнер.
Да, во право сте, само првичниот коментар ми се однесуваше на девојките кои се две три години во врска, а раскинале со дечкото за да не имаат секс со еден цел живот. Бидејќи такво мислење прочитав.
Јас го пишав тоа мислење. Девојчето ми беше школска. Со тек на време почна да се премислува. Не беше проблемот само во сексот.
Можеби била неизживеана, не знам. Уосталом, не знам кој бил проблемот со неа, не ја познавам ама врз основа на тоа што го прочитав такво мислење имам. Девојки не знаат што сакаат, ги интересира како ќе ми биде со овој, со оној за на крај или со полош или сами ќе останат, не знаејќи да го ценат тоа што го изгубиле поради љубопитност.
Тоа е проблемот. Беше неизживеана. Претходно немаше други дечковци. Само по една средба со машко...и толку. Во наше време тоа го викавме мување.
Сепак до мајндсетот е. И мене дечко ми ми е прв, ама ми се погоди и немам потреба да го мењам. Секој со својот памет и размислување.. може и јас за некого сум неизживеана
Супер за вас. Од моја генерација ретко кој останал со првиот дечко, а повеќето одеа уште од средно. Кој кога сака нека си фаќа дечко. Јас ако не сум сакала пред 20 години да си фатам, не значи дека некој друг не треба. Некој можеби сака да си биде слободен до 30 години.
Koga ke pocuvstvuvas deka sakas nekoj i on te saka nema vozrast tuka ednostavno peperutkiye gi imas vo stomak. E sega da ne e epten maala vpzrast da receme posle 15/16
Не постои одредена бројка години кога треба да се фати дечко, но ако се работи само за општа емоционална врска, гушкање бакнежи излегување... Додека за интимизација треба добро да се размисли, сигурно не пред 18. Знаете, кога сте малолетни, недај боже се деси бременост, цела фамилија ќе ја растревожите и пореметите. А, кога сте полнолетни ќе можете тоа да го санирате сами без никој да знае, едноставно ќе може да одлучите сами што ќе правите. Инаку сексот ко секс самиот по себе не е страшен, нагонот и потребата сами ќе ја почувствувате, страшни се последиците.
Во принцип тоа би требало да значи, сама да одлучиш што ќе правиш без притоа некој друг ти се меша во твојата одлука. Кога не си полнолетна и се деси такво нешто тоа преминува во хаос, неретко во насилство и сл. Трауми и за семејството а уште повеќе за личноста.