Сеј нем да ти заледам некоа не с дери оти ујде, хахах леле ама се смеам... од една другарка Дек си мри/ дек си бре
го заборави оти---зошто жт---жолт дг--долг вк---волк а нава најмногу сум се смеела го слушам еден комшија нешто со син му се караат и овој комшијата му вика тисни да и го тиснам на мајка ти ----тушни да и го тушнам на мајка ти
Има уште интересни,за некој се смешни ама ние секојдневно ги користиме оцие зборови не сме навикнати инаку да зборуваме.
нее.. не викаме ни вака ни така.. велиме влечки, такво нешто ако мсилите.. балтија - секриа сас\ус - со угледало -огледало уриз - ориз урех - орев урее - ореви..
к'шта-куќа (повеќе старите го користаат ова ) доо-дојде иде-доаѓа поварки-побрзај шифунер-шкаф c'рбе-чеша Доволно се овие. Инаку се од струмичкиот дијалект.
Еве ви нешто на струмички: Екнеш-удриш, треснеш (Да се екнеш од земната) хаахахах... земната- подот ж`т-жолт в`к-волк рипа- скока кие- кива гашти- гаќи мишки - пазуви смр`де- смрди бишка- свиња брлива/смотана- глупа шљупка-лушпа машна, фљонга-панделка мајца- маица китка- цвеќе чашка-чаша грозде-грозје и други не ми текнуваат.
ДИБИДУС! кога го слушнав првиот пат не остана душа во мене од смеење До ден денес не знам точно какво значење има сите различно нешто кажуваат.