Ѕенѕери,ќеоамќејаамипаќедоам ахха..лафам - зборувам ..даа - да го е*ам..ѓоа- како. . Кажујш ..лисвици - скали ..Цименто - тротоар ..Пијато - чинија..Луѓе- човеци..ниа-тие..и т н
Леле јaс нaјпoвеќе сум се смеелa кoгa бев нa гoсти вo негoтинo и спремни зa ручек мaжoт ми мислaм нoсеше тaњир сo сaлaт и теткa ми му вели нa мaжoт ми aјде сине тури гo нa мaсaтa тaму хaхaхaхa Јaс кoгa прснaв дa се смеaм.Му велaм нa мaжoт ми шo дa туриш бе се утепaв oд смеење кoгa рaзбрaв декa ТУРИ уствaри билo стaви хaхaхaх
Arno ne mu rekla de unadi go noa I moroska upotrebuvame arno si kazala maramata i posledno sto slusnav a ni jas ne znaev deka se upotrebuvale buka - za ona sto se stava na kuka za voda da istekuva oluci ili kako i da se vika (na kavadarecki) Komar- golem komarec (na kavadarecki)
Зеље-зелка ; катерица-верверица ; дефтелина-детелина ; копини - капини ; царевица - пченка ; матиче - мотиче ; аљинки - алишта ; петљиче - копче
Зеље не е зелка, зеље е едно како спанаќ, како штавеј, иста трева е ко нив. Зељето има големи зелени листови, од нив може и сарма да се направи, многу е убаво и здраво.
Таа ѕ'рн не си се решила- (ОВА УТРО Е СИ СЕ ИСЧЕШЛАЛА)- Беровци, па после крив ни е некој што никој од страна не може да го научи македонскиов јазик хахахахааааа