Жити се. Толку време ќе посветиш на дијалектологијава и не и не. Дај го чешелот да се исчешлам, од___________ ми е заплеткана косата? Тоа ли значи ??
Блиску си, многу блиску. Гледам ни на гугл го нема зборот. А многу едноставно е. Зглавница> за глава > перница
Тури га на калч- не знам на кој дијалект е, ама мислам дека значи сврти или стави го на спротивната страна.
За Охридски претпоставувам сите знаете дека Т се користи на крајот од зборот: пишит, зборвит, пејт, шетат.. Друго имаме: шчо прајш? зошчо не идаш? кј си? Ако има некој друг од Охрид што е нека се надоврзи, да каже уште некој збор.
Саказ - гума за џвакање Безеље - грашок Јалигра - боранија Мигдал - бадем Зуски - џамлии Кукул - панделка (Велешки)
Kumanovski. I ne znaci da ga svrtish ili da ga stavish na stranu nego kad e na neodredenu stranu pr.frljas zarche i ono zastane bezveze,na kosh Valjda me razbraste
Па кд не сте училе да гаѓате како снајперисти, или играле кошарку, људи смо грешимо. (Наши смо си разбирамо си се) Рафчо си е земљак, што би рекја он, незнам бш како се осеќам за тј израз. http://www.makedonski.info/show/вопер/м Вопер.
Само да избие би рекја. Пу пу подалеко од нас Свака част за аватар, најтешка форма на лов, ако гаѓаш у виталну тачку најхуман начин да конзумираш месо, и повржеш сс природу.