Грљачи или така некако беше - Галички збор за корнез ( мајка ми ги вика така ) или оние држачи за завеса .
Грешка моја катастрофална . Морам да се самоцитирам . Грнишла ( а не грљачи ) бил зборот за Корнез ( држачи за завеси / перде , како сакате ) . Close enough .
Мајка ми ( по потекло од поречието ) ги вика корнези . Јас се чудев кога бабата на маж ми ( по потекло од Галичник ) ми рече да ја ставам завесата на грнишла . Ја гледав зачудено малку , велам бабо што е тоа грнишла прв пат слушам .. ми покажа со прстот и така научив дека грнишла е она што јас цел живот го знам како корнез .
Др зборови на гевгелиски Ѕрѕалија - слива Винтијага- јакна Скз - џвака, мастика Чипижок - низок човек, жена Дек си да та ебум - кај си бе ( не сака да ве ебе не се секирајте) Бунела - виљушка Мисур - чинија Ортакопа - многу Џафта - избега Кдеш - дим Унадин - прекосутра Пржљок - полжав Блтиа - секира Ако ми текне други ќе пишам, или ај некоја од гвг нека допише
Помада за крема. Многу ми е глуп зборов и без никаква логика и поента. Се чудам зошто се употребува секогаш кога ќе го слушнам.