Ова матуфа. Ми личи на познато од српскиве серии. Јеси поматуфио? Јас во 4то одделение, требаше да напишам краток состав на некој македонски дијалект. И ми составија на прилепски. Си се насмеав асално. Сега не ги памтам сите, ама имаше едно: на ќошето од џадето. Демек на ќошето од улицата. Морам да си ја најдам таа тетратка. Сега овие што ги прочитав, интересни ми се: бунела-виљушка. Оти обично во основно некогаш викав: Соске бунела ма ти? Диско - послужавник. А по приказниве некогаш викам и: чунки, чумки, троа..
охриѓаниве имаат многу: ќе с`операм - ќе се убијам пепун - диња карпус - лубеница пљачки - алишта ризи - крпи исто имав и школска од неготино таа викаше цсиом виа викенд
од бт има полно такви збор4иња на пр. џам-прозорец џумбуш-растурено џадија (нз кај го имам ова слушнато ама од некој од бт) муфте-беспари скумриа-прекар (всушност е вид риба) соба-пе4ка џаде(нз шо зна4и/мислам дека е нешто на улица) има полно ама не се секавам во моментот сите се турцизми..
Кавадаречки - Шо лафиш- Што зборуваш Се еба, се срина - Паднав, се сокршив воа - ова ноа - она виа - овие ниа - оние ѓоа - како а пак Неготинци за фонтана викаат - водоскок
Радовишки: Бајаѓи-Као демек ниа-ние пн-полн би-бубачки френка-домат чушка-пиперка воа-ова оноа-она тува-тоа А на Струмички на стомак викаат курем..(тка знам)