1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

На што сте алергични?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

1. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.220
    Може, алергиите не се развиваат само во пери/неонаталниот/детскиот период, туку преку цел живот.

Туку така на некого му текнало да измисли нешто како алергија, а? :o
    А тоа што постојат не еден, ами четири различни видови на хиперсензитивни реакции, и тоа што едната од нив, во најтежок облик - анафилактички шок, може и да го угуши човекот за многу кратко време не е битно, битно докторите лажат и си измислуваат работи :rofl:
    Кога не сте сигурни за нешто, барем отворете, читајте, информирајте се, не се правете надри-лекари :)

На JollyGirl, Nausicaa, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.667
    Ти веруваш во алергија на полен?!Иначе,што сакам ќе се правам,нема потреба да бидеш дрска кон мене.Профит е ,како не е?Скоро сите болести може да се излечат на природен начин,класичната медицина само е давање пари ништо повеќе.Објасни ми ја те молам "алергијата на полен" ?!

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.220
    Еве јас лично сум алегична на полен (меѓу другото), и да немам антихистаминици со мене ако излезам на ливада ми се има случувано да се гушам, ама според тебе изгледа мене ништо не ми е, само глумам.

Да ти објаснувам цела патологија, имунологија и алергологија не планирам, не за џабе се студира цел факултет, ако беше толку кратко и лесно објаснувањето и учењето сите ќе беа доктори - а не се. Отвори на интернет и прочитај за базични алергени и реакција антиген-антитело, ваљда нешто ќе сфатиш.

Не кажав дека за сè се потребни скапи вештачки лекови, не знам каде го виде тоа, јас баш сум еден од поборниците во мојата професија луѓето да не се трујат беспотребно, но впрочем тоа не е ни цел на темава.

4. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.667
    Ти како образована треба да знаеш дека алергија на полен е непостоечка болест! Сите знаеме дека кога ќе дојде пролет почнуваат да ни солзат очите,да ни тече носот и лекарите кажуваат на тоа :а,па ти си алергичен на полен,кога ќе почне во некои пролетни денови носот да тече,тоа е механизам,чистење на носот,и не е болест,туку во текот на зимата се акумулираат штетните материи во носот и сега истите треба да излезат надвор,за носот да може адекватно да функционира,знаеме сите дека мирисот во зима и есен не е ист како во пролет,и започнува тој биоритам,природно чистење на носот,зависи од тоа колку се насобрале штетните материи носот почнува да тече со денови,исто и појавата на бубулиците ПАК МЕХАНИЗАМ не алергија,природен механизам кој го поткренува нашето тело затоа што природата "работи" со нашето тело,на позитивен начин,да ни помогне;и кога ќе се обрати некој на лекар,ќе му препише некоја маст,креми итн со што се запира течењето на носот,баш ова прекинување има една голема последица,а тоа е дека сите тие материи се таложат на ѕидот на носот тука остануваат,и подоцна се прават бројни проб.како се создаваат полипи на нос?еве најопшт пример,м?Нема да продолжам да коментирам само ќе ти дадам еден медицински совет,оставаш впечаток на доста нападна личност,што одма навредува други и се нервираш,иди земи некој лек за да ти се подобри расположението и да не "скокаш"одма што сум напишала јас и дали сум образована,или поедноставен совет на ПРИРОДНА БАЗА игнорирај јас што пишувам :hai:

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  5. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.220
    Не успеав ни да го дочитам цело, не е ни битно, доволно беше до пола првата реченица што ја дочитав, ова некој опасен докторат ќе излезе, мислам дека треба да бидеш за некоја награда предложена јер стварно, нови моменти ова, треба да ти се организира некое предавање на МедФ да одржиш, природно чистење :bow:
    Продолжи така, далеку ќе догураш со знаењава (fingers)

На JollyGirl, joy1, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.282

Од каде го ископа ова жити сè?
    Чистење од штетните материи :rofl:
    Уште да беше така едноставно. Јас би ти рекла да не шириш дезинформацииоти дефинитивно не знаеш што значи алергија. Не дај Боже некогаш да осетиш на своја кожа.

На karibian, JollyGirl, MagsDestiny и 3 други им се допаѓа ова.
  7. IM.TMKQ

IM.TMKQ Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Пишав во друга тема но не добив одговор. Сакам да прашам дали може на прстите од дланките да се добие алергија. Црвено, како поткожни боцки изгледа и прстите ми се рапави. Понекогаш многу ме чеша и кожата 20170810_092353.jpg се суши. Ова ми се случува на трите најголеми прсти на двете дланки.

8. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.439
    Допаѓања:
    20.028
    @IM.TMKQ, другарка има нешто слично но неа и се појавува меѓу прстите. Станува збор за најобична габична инфекција која и се појавува во лето бидејќи дланките и се потат. Проблемот го решава со Канестен и со одржување на рацете суви. Оди на лекар да те види, со соодветна терапија за кратко време ќе го снема :)

А членката Викторија која никако не можам да ја тагнам, баш ме интересира дали ќе го објасни како позитивна реакција на организмот и анафилактичкиот шок? Пошто нели, не постојат алергии, докторите ги измислиле...

Последна измена: 10 август 2017
    На IM.TMKQ и Annath им се допаѓа ова.
  9. Βικτωρία

Βικτωρία Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    3.667
    Сум осетила и сум се излечила исто како воспалени непца што шириш(те) дезинф дека се користи мека четка :)

10. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.769
    Допаѓања:
    324.644
    од што си се излечила?
    од алергија?
    како можеш да се ИЗЛЕЧИШ од нешто за кое тврдиш дека НЕПОСТОИ??

На anonymous16 и Annath им се допаѓа ова.
  11. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.588
    Допаѓања:
    39.592
    Мене напролет не ми тече нос, не ми солзат очите, не отекувам, не се гушам. И сега што? Јас не се чистам од тие штетни материи како што велиш?
    Ако си толку паметна ајде кажи нешто за алергија на пеницилин пример, или па за анафилактичен шок? Девојче не трескај глупости и врапчињата на дрвата ти се смеат.

Последна измена: 10 август 2017
    На karibian, anonymous16, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.473
    Допаѓања:
    201.282
    Не разбрав ништо од ова што го напиша. Ниту разбрав од што си се излечила, ниту пак ми е јасно што има врска воспалени непца и мека четка...

Дај солидни и издржани аргументи, објасни ни зошто алергиите се измислена болест и дај ми факти за тоа.

На joy1, Βικτωρία, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    18.220
    Може да е габична инфекција, ама мене ова колку што успеав да видам по сликава ми личи на дисхидриозна егзема, што не е опасно, не е заразно, само е досадно зошто чеша, а за терапија, или може да се користи крем (по препорака од доктор), или само од себе се повлекува за 2-3 недели максимум :)
    И мене летно време ми се појавува странично на прстите, и многу е доасдно :envy:

За што е точно, можеш да појдеш на дерматолог, иако мислам дека само Канестен ќе ти препише.

На IM.TMKQ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.390
    Не сте осетиле на своја кожа како е да се гушиш, како е дишните патишта да ти се затворат, па ќе пишувате дека сте се излекувале.

Доктори, специјалисти, со години и години истражуваат, бараат лекови и начини за да се олесни секојдневието на луѓето склони кон алергија

Појдете во Пулмологија и речете му на најстариот специјалист доктор дека алергија всушност не постои, а тој 70 години живее во илузија.... Кога ќе почне да објаснува, речи му ај важи чао...
    :|

Страшно.

Не знам дали имам пишано, но алеегична сум на многу работи.
    Куќна прашина, животинско влакно, полен, некои јадења...од мала примам терапија, што ми ги олеснува симптомите, но сепак се присутни.
    Во пубертет малку ми се смири, но после некој период пак продолжи.
    Пример вчера галев маче, па одма осетив гушење, чешање грло... Дури и сабајлево имам отежнато дишење.

На karibian, ZAHRA, Nausicaa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    Не сум алергична на ништо

16. anonymous16

anonymous16 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    921
    Јас фала богу не сум на ништо алергична, но знам колку е тешко да си алергичен моите родители се алергични на прашина, полен, трева, одредена храна... Секоја пролет се со лекови за алергија. Мајка ми пред да знае на што е алергична почна да се гуши од колачиња кои имаа внатре ленено семе, една пријателка пак алергична е на глутен и цел живот купува безглутенска храна. Не ви е лесно вам што сте алергични..

17. Bella.04

Bella.04 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2016
    Пораки:
    190
    Допаѓања:
    514
    На чоколадо,на газирано,на чипс,на злато,на прашина,на волнени работи,на сонце,на ветер,на шминки...И не ми текнува друго можда сум испуштила нешто:)

18. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Дали е можно во пубертет да се појави алергија, а пред тоа никогаш на ништо не бил алергичен? И др ми вика нетреба да се прави алерго тест, таа е терапијата?

На stetoskop му/ѝ се допаѓа ова.
  19. karibian

karibian Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2014
    Пораки:
    1.246
    Допаѓања:
    3.423
    Aлергична сум на јајца јагоди и парацетамол

20. stetoskop

stetoskop Форумски идол