1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

На што сте алергични?

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Magnolija, 3 декември 2009.

1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Значи сепак најдобро е
    Алерго тест да се направи. Прават поручек или мора насабајле?

На stetoskop му/ѝ се допаѓа ова.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.503
    Допаѓања:
    173.578
    Pa normalno...od kade ke znaes na sto e alergicen???
    E eeee....sega..koga i kade....neznam...rasprasaj se....
    Jas kaj dr.Ezova odev i dr.Vladimir Cvetanov- mislam deka se vikase...odamna bese...
    Po testiranjatai utvrduvanje na alergiite primav nekoi ampuli...subkutano...me sredija za kratko vreme...ama ribce sega samo na tv gledam....

На Dadusicka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Daern

Daern Истакнат член

Се зачлени на:
    27 август 2017
    Пораки:
    308
    Допаѓања:
    1.247
    Во последно време секоја храна што содржи јајца ме исфрла многу брумки по телото, зошто е тоа така? Не сум проверувал крв и слично немам време за тоа.

4. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.918
    Јагоди :|

На Daern му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.094
    Допаѓања:
    258.409
    Пред алерготест треба да се прекине лекот за алергија и ако да колку време пред тестот?

6. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Не треба да се дава лек за алергија пред да се направи алерго тестот, незнам сигурно ама мислам најмалку 2 недели

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Nansi

Nansi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    10
    Na kicmata i vratot cela se isfrliv so golemi meuri i mnogu cesaa..sakav da prasam tie alergo testovi se pravat li vo drzavna ili samo na privatno?kolku koshta? Od ponedelnik idam na maticen sega za sega ke umiram mnogu me cesa :(

8. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Незнам за на приватно, јас има закажано за во државна за синко, а исто и во Козле прават

На Nansi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nansi

Nansi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    10
    Ке ти гo прaвaт тестoт сo бoцкaње нa рaкa тaкa?дaли сo тoј тест се тестирa и aлергии нa хрaнa или сaмo нa прaшинa,пoлен,живoтни(све oсвен хрaнa)?

10. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.343
    Незнам, сега првпат ќе го носам, па ќе видам

На Nansi му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.963
    Допаѓања:
    134.823
    И на храна се тестира. На приватно е 9600ден

12. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јуни 2017
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    1.788
    Алеричен сум на Јајца од кокошка (повеќе на селски јајца од кокошка), Мајонез и конзевирани работи.
    Ама се си мислам дека колку повеќе ги јадам толку повеќе организмот си ствара имунитет.

13. Nansi

Nansi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    10
    Вo држaвнa нa имунoлoгијa се прaви?

14. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    5.028
    Алерго-тест последно правев пред некаде 3 години ако не се лажам. Ми покажа алергија на пелин, некои житарки и мачки.
    Во последно време најизразена ми е алергијата на мачки - ми се затвараат дишните патишта и имам осип. Исто голем проблем ми е пролетниот период кога цутат цвеќиња и треви, тогаш сум обавезно под терапија. Пијам Letizen или Zyrtec. Пробав и со спрејови, меѓутоа не приметив никакво подобрување.
    Со пелин никогаш не сум имала проблем во животов, нити пак сум пробала за да знам дали сум сигурно алергична.
    Исто така имам алергија и на прашина. Фала богу дома ме штедат и не ме тераат да чистам :lol:

15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.128
    Алергична сум на сусам на риба на млеко и млечни производи на прашина и јајца ,и многу ми е тешко затоа што јас си бев цел живот вегетарјанец сирење јадев секој ден а сега еве веќе скоро година откако сум веган и плус морам многу да пазам да не изедам нешто што не треба по грешка затоа што последниот пат кога пробав млеко завршив во болница .

16. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    На скала од 1 до 10
    Трева-10
    Полен-10
    Косена трева-10
    Влага-3
    Пердуви-3
    Животинско влакно-3
    Мувла-3
    Прашина-3
    итн... Има уште, ги заборавив.
    Катастрофа.
    Чаре некое има за ова, освен Аериус, Флексотиде и Флексоназе?

17. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    5.028
    @Petra777 Мене организмов воопшто не ми го поднесуваше Aerius - фармацевтката ме убедуваше дека биле добри, ама тотално различно се покажаа.
    Најефикасни според мене се Letizen ама да се земаат пред спиење бидејќи многу предизвикуваат поспаност. Друга ефикасна варијанта се Zyrtec, делуваат прилично брзо и не предизвикуваат замор или поспаност. Во последно време ги користам овие.
    Flixonase воопшто не ми помагаше за алергијата на трева и полен, напротив ми ја влошуваше и јас не го препорачувам овој спреј. Подобро ставај си само обични капки за нос Marisol.

На Petra777 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    Мене Аериус ми се најпогодени.
    Првиот пат кога имав влошена состојба (не знам како заборавив да земам ете тоа што ми треба) ми купија моите Летизен, мислам тие се од група да лоратадин, а Аериус е деслорстадин, имав ненормални вртоглавици. Прво мислев дека од пливање ми е. Флексоназе и Флексотиде оддамна ги игнорирам, заради кортико.
    Се трудам да пронајдам друг начин на третирање на оваа глупава алергија. Не смеам ни чај да пијам, си играм играчки...
    Инаку на животни летово ми се потврди, спиев на гости 7дена ме будеше кучето, се приврзавме ептен. Осеќам буквално како да ми стои некое влакно во грлото и ме гуши. Претходно со зајче имав сличен проблем, ама кријам и игнорирам пред околина дека е од нив, премногу сакам да чувам дома некое животинче...
    Немав до толку изразени симотоми, зар е можно со текот на години да се влошува?

Последна измена: 30 јануари 2018
    На Кена Рис му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2017
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    5.028
    @Petra777 Можно е, те разбирам комплетно мене ми е исто така со мачки. Кога бев мала чував мачка и немав никакви страшни алергиски реакции, но во средно почна многу да ми се влошува состојбата и сега веќе не можам ни да се доближам до мачка. Си ќутам и игнорирам баш како тебе дека и јас многу сакам животни. Би можело вакцина да ни е спасот и јас искрено би го направила тој чекор само не сум баш запознаена со тоа, ќе истражувам малку. :)

На Petra777 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.048
    @Кена Рис Докич на клиника ги форсираше вакцините.
    Другар мој се нафати, рече на почетокот супер, но после тоа му се влошиле симптомите.

На Кена Рис му/ѝ се допаѓа ова.