На што сте алергични?

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Magnolija, Dec 3, 2009.

1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Значи сепак најдобро е
    Алерго тест да се направи. Прават поручек или мора насабајле?

stetoskop likes this.
  2. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Pa normalno...od kade ke znaes na sto e alergicen???
    E eeee....sega..koga i kade....neznam...rasprasaj se....
    Jas kaj dr.Ezova odev i dr.Vladimir Cvetanov- mislam deka se vikase...odamna bese...
    Po testiranjatai utvrduvanje na alergiite primav nekoi ampuli...subkutano...me sredija za kratko vreme...ama ribce sega samo na tv gledam....

Dadusicka likes this.
  3. Daern

Daern Истакнат член

Во последно време секоја храна што содржи јајца ме исфрла многу брумки по телото, зошто е тоа така? Не сум проверувал крв и слично немам време за тоа.

4. Luminary

Luminary Форумски идол

Јагоди :|

Daern likes this.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Пред алерготест треба да се прекине лекот за алергија и ако да колку време пред тестот?

6. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Не треба да се дава лек за алергија пред да се направи алерго тестот, незнам сигурно ама мислам најмалку 2 недели

Bozica1980 likes this.
  7. Nansi

Nansi Истакнат член

Na kicmata i vratot cela se isfrliv so golemi meuri i mnogu cesaa..sakav da prasam tie alergo testovi se pravat li vo drzavna ili samo na privatno?kolku koshta? Od ponedelnik idam na maticen sega za sega ke umiram mnogu me cesa :(

8. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Незнам за на приватно, јас има закажано за во државна за синко, а исто и во Козле прават

Nansi likes this.
  9. Nansi

Nansi Истакнат член

Ке ти гo прaвaт тестoт сo бoцкaње нa рaкa тaкa?дaли сo тoј тест се тестирa и aлергии нa хрaнa или сaмo нa прaшинa,пoлен,живoтни(све oсвен хрaнa)?

10. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Незнам, сега првпат ќе го носам, па ќе видам

Nansi likes this.
  11. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

И на храна се тестира. На приватно е 9600ден

12. ELIDavor

ELIDavor Истакнат член

Алеричен сум на Јајца од кокошка (повеќе на селски јајца од кокошка), Мајонез и конзевирани работи.
    Ама се си мислам дека колку повеќе ги јадам толку повеќе организмот си ствара имунитет.

13. Nansi

Nansi Истакнат член

Вo држaвнa нa имунoлoгијa се прaви?

14. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

Алерго-тест последно правев пред некаде 3 години ако не се лажам. Ми покажа алергија на пелин, некои житарки и мачки.
    Во последно време најизразена ми е алергијата на мачки - ми се затвараат дишните патишта и имам осип. Исто голем проблем ми е пролетниот период кога цутат цвеќиња и треви, тогаш сум обавезно под терапија. Пијам Letizen или Zyrtec. Пробав и со спрејови, меѓутоа не приметив никакво подобрување.
    Со пелин никогаш не сум имала проблем во животов, нити пак сум пробала за да знам дали сум сигурно алергична.
    Исто така имам алергија и на прашина. Фала богу дома ме штедат и не ме тераат да чистам :lol:

15. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Алергична сум на сусам на риба на млеко и млечни производи на прашина и јајца ,и многу ми е тешко затоа што јас си бев цел живот вегетарјанец сирење јадев секој ден а сега еве веќе скоро година откако сум веган и плус морам многу да пазам да не изедам нешто што не треба по грешка затоа што последниот пат кога пробав млеко завршив во болница .

16. Petra777

Petra777 Популарен член

На скала од 1 до 10
    Трева-10
    Полен-10
    Косена трева-10
    Влага-3
    Пердуви-3
    Животинско влакно-3
    Мувла-3
    Прашина-3
    итн... Има уште, ги заборавив.
    Катастрофа.
    Чаре некое има за ова, освен Аериус, Флексотиде и Флексоназе?

17. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

@Petra777 Мене организмов воопшто не ми го поднесуваше Aerius - фармацевтката ме убедуваше дека биле добри, ама тотално различно се покажаа.
    Најефикасни според мене се Letizen ама да се земаат пред спиење бидејќи многу предизвикуваат поспаност. Друга ефикасна варијанта се Zyrtec, делуваат прилично брзо и не предизвикуваат замор или поспаност. Во последно време ги користам овие.
    Flixonase воопшто не ми помагаше за алергијата на трева и полен, напротив ми ја влошуваше и јас не го препорачувам овој спреј. Подобро ставај си само обични капки за нос Marisol.

Petra777 likes this.
  18. Petra777

Petra777 Популарен член

Мене Аериус ми се најпогодени.
    Првиот пат кога имав влошена состојба (не знам како заборавив да земам ете тоа што ми треба) ми купија моите Летизен, мислам тие се од група да лоратадин, а Аериус е деслорстадин, имав ненормални вртоглавици. Прво мислев дека од пливање ми е. Флексоназе и Флексотиде оддамна ги игнорирам, заради кортико.
    Се трудам да пронајдам друг начин на третирање на оваа глупава алергија. Не смеам ни чај да пијам, си играм играчки...
    Инаку на животни летово ми се потврди, спиев на гости 7дена ме будеше кучето, се приврзавме ептен. Осеќам буквално како да ми стои некое влакно во грлото и ме гуши. Претходно со зајче имав сличен проблем, ама кријам и игнорирам пред околина дека е од нив, премногу сакам да чувам дома некое животинче...
    Немав до толку изразени симотоми, зар е можно со текот на години да се влошува?

Last edited: Jan 30, 2018
    Кена Рис likes this.
  19. Кена Рис

Кена Рис Популарен член

@Petra777 Можно е, те разбирам комплетно мене ми е исто така со мачки. Кога бев мала чував мачка и немав никакви страшни алергиски реакции, но во средно почна многу да ми се влошува состојбата и сега веќе не можам ни да се доближам до мачка. Си ќутам и игнорирам баш како тебе дека и јас многу сакам животни. Би можело вакцина да ни е спасот и јас искрено би го направила тој чекор само не сум баш запознаена со тоа, ќе истражувам малку. :)

Petra777 likes this.
  20. Petra777

Petra777 Популарен член

@Кена Рис Докич на клиника ги форсираше вакцините.
    Другар мој се нафати, рече на почетокот супер, но после тоа му се влошиле симптомите.

Кена Рис likes this.