Неверство – да се прости или не?

Дискусија во 'Врски' започната од Karma, 24 јануари 2010.

?

Би простиле ли неверство?

1. Да

491 глас(а)
    19,5%
  2. Не

2.029 глас(а)
    80,5%
  1. Magdalina.20

Magdalina.20 Активен член

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    хм...интересна темава,читав но никаде не ја пронајдов мојата ситуација,можеби затоа што е малку не секојдневна,па затоа решив да ја споделам со вас.во врска сме 5 години и го сакам премногу,неизмерно.досега никогаш не сме се скарале,несметаќи ги малите недоразбирања кои се неизбежен сегмент од секоја врска кај двајца луѓе кои се сакаат.двајцата сме свесни,со сериозни размислувања и многу љубов.се што сме правеле,било заедно и многу сложно, не постои сила што би можела да се попречи помеѓу нас.што би се рекло,заедно пораснавме,заедно сонувавме, смислувавме планови како нашата иднина да биди поубава,посветла.избравме малку необична опција-тој да оди во странство и таму да најди жена со која ќе склучи брак,а по извесен преиод,здравје,кога ќе се разведи од неа,да си се земиме :) ...неможам да ви опишам со зборови како е сето ова,вака изгледа едноставно,или можеби за некои глупаво,но тоа е долга приказна.знаевме и двајцата дека единствен начин да добие право на постојан престој во таа држава е брак со друга.на никој не му го посакувам ова,ова е преголема жртва,но човек мора нешто да ризикува за да добие во животот,за жал не ни е се,сервирано на чинија,овој свет е премногу суров и полн со неправди.одеше и си доаѓаше 2 години,постојано се слушавме и гледавме на нет,а кога ќе си дојди овде сето е прекрасно,совршено,фантастично, како двајца сијамски близнаци кои не се одделуваат.секој ден и секоја вечер се молев да најди друга жена.се молев но и некако се плашев од сетоа тоа.секогаш си разговаравме како двајца другари,најблиски,две суштества кои совршено се надополнуваат и поддржуваат.јас никогаш неможам да погледнам во друг човек,а не пак да го изневерам.и после толку години сум вљубена.во него се гледам себеси,тој е едно посебно и мило машко суштество,со прекрасен карактер и манири.и така,по година и половина,пронајде таква жена како што сакавме двајцата-повоздрасна,разведена,со деца и неубава.скокав до небо од среќа кога ми кажа.ми раскажуваше се за нивното запознавање,зближување.се смеевме и се радувавме,се шегувавме,пресреќни што нашиот сон полека но сигурно станува реалност.ми раскажуваше како му е одбивна и сл.жал ми е што мора така да се жртвува.и така се врати,но кога ги видов сликите на кои се заедно,а впрочем јас побарав да се сликаат за да ја видам ,за изненадувајње ме прободе нешто во срцето.го почувствував тоа од што најмногу се плашев и го криев во себе-болка.мојата свест ми шепотеше дека таа е само трнлив пат до успехот,мозокот-дека морам да бидам среќна бидеќи се оствари нашата желба,а срцето дека таа е жената која моментално го има моето најдрагоцено нешто,во нејзинете раце е мојот најсакан човек.тоа боли како сол на отворена рана...знаам дека никој на светов неможи да го замени моето место во неговото срце,знаам колку ме сака и го сакам,знаам колку убави моменти не чекаат во иднината,но ова мораше,мора,мора.ова и двајцата не боли,но јас сепак го бодрам и се трудам да ја издржам оваа шлаканица од животот која сами си ја предизвикавме со цел да добиеме нешто поголемо.но секогаш после дождот изгрева сонце.понекогаш се чувствувам најсама,ме убива помислата на друга до него без разлика каква и да е.јас знаам се,до најситни детали што се случува,бидеќи така се договоривме и тоа храбро се трудам да го издржам.го бодрам,го поддржувам,го советувам,го охрабрувам и тој успева,што бескрајно ме радува и горда сум што имам човек кој знае да се бори.има моменти на слабост кога плачам,тоа е нормално,ова е преголема болка.но се тешам со тоа каков ќе биди нашиот живот после сета оваа тортура.знам дека тој е човекот кој би сторил се за мене,тој е мојата ѕвезда водилка,мојот ангел а јас сум неговиот дел за да биде цолесен.ако и ова се смета за неверство тогаш го простувам,од цело срце,но кога ќе помини сето ова,и така да дознаам недај боже дека нешто прави позади мојот грб,најкултурно ќе си го продолжам сопствениот живот само овој пат без него :)

На mili4ka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sara81

sara81 Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    извини дали вие двата помислувате на зената сто ја лазите ,не е фер , јас сум измамена зена, вие се сакате ама др повредувате .не ви мислам лосо ама сетете се ако верувате во господ дека се гледа.сега тоа го поминувам од искуство ти казувам поздрав

3. chocolate.chick

chocolate.chick Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2011
    Пораки:
    922
    Допаѓања:
    644
    Никогаш не би простила без разлика колку тоа сум приврзана за него, низ што сме поминале и слично. За никого не би се подгазила себе си, а најмалку за некој кој подклекнал на страсти и желби во одреден момент. Доколку еднаш го направил тоа би го направил повторо. А кога веќе ти кажувал дека те сака, правел се за тебе, заедно сте зборувале за вашата иднина итн, сето тоа паѓа во вода и станува само спомен. Кога некој за неверство се правда со тоа 'Бев пијан', 'Ненамерно се случи', 'Не сакав', 'Бев принуден' и слично дефинитивно станува збор за личност која сеуште не излегла од пубертетот, осовено ако се правда со првата подогеспомената причина. Никој зрел човек и човек кој стои зад кажаното мислење и има свое ЈАС не би потпаднал до таму. Е има и луѓе кои се горди на тоа што некогаш го изневериле својот партнер, па често има муабети како успеал да сврти некоја додека е во врска, како она плаче потоа по него и слично. Уште една одлика на недораснатост. Секој заслужува љубов, но неверство не треба да се посака ни на најголемиот непријател. Поради неверството често се случува човек да ја изгуби и самодовербата, а без тоа мислам дека човек неможе најнормално да функционира. Со изубената самодоверба по неверството ретко кој човек потоа е храбар да флертува, да излегува меѓу луѓе кои се слободни, да прифати комплимент. Никој во животот не заслужил да биде изневерен од својот партнер!

4. Magdalina.20

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    овој живот е борба за опстанок! .во секој случај ќе бидам кратка-ниту мене ме поштедил животот,ниту јас имам намера да поштедувам некого.луѓето прават се, за да успеат,точно е тоа дека не се гради среќа на туѓа несреќа,мене ми е искрено жал за сите оставени и изневерени луѓе,но ова не е ни приближно така,неможам ништо повеќе да објаснувам.позз

5. Pisoi

Pisoi Истакнат член

Се зачлени на:
    26 април 2012
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Да затоа што секој заслужува втора шанса,меѓутоа само еднаш и никогаш повеќе,а доколку тоа се повтори личноста би ја избришала сосем од мојот живот како никогаш и да не постоела :)

6. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Магдалена прво wooooooooooo браво за твојата храброст,разбирање,љубов,толеранција, се во едно, според напишаното видов и сватив дека вие сте 2 прекрасни суштества кои што се сакаат безрезервно и се ќе направат за да имаат убава иднина заедно и да сте среќни двајцата. Според мене ти знаеш за ситуацијата и тоа не е изневерување,туку трнлив пат кон успехот на кој што сте се одлучиле да се жртвувате за вас двајва.Да, тешко е знам, но верувај се ќе излези на крајот како што сакате и двајцата. А,жената чим знае за ситуацијата и зошто твоето момче се ожени со неа,тогаш нема да има никакви последици. Ви посакувам се најдобро и чекаме убави вести ;) :clap:

А за темава никогаш не би изневереила, ниту пак би простила неверство.

7. Magdalina.20

Се зачлени на:
    17 април 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    1
    благодарам ilipili на убавите зборови,во секој случај гледам дека совршено си сватила што сакав да кажам и мило ми е поради тоа.се надевам и посакувам иднината да донеси со себе само убави нешта,и кај мене и кај сите луѓе,сите заслужуваме да бидеме среќни и задоволни.кога ќе има убави вести со задоволство би ве известила :rofl: гооооооооооооооооооолемо поздравче до тебе,ти посакувам најзаљубени мигови :*

8. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992

Фала ти мила од срце ;) Целосно си во право,секако дека сите залужуваме се најдобро во животот,а посебно на такви личности како што си ти,бидејќи пак ќе кажам,не правиш ништо лошо,туку само се бориш за својата иднина со твојата љубов. Ти го возвраќам поздравот и секогаш да сјаеш од љубов и среќа :* :inlove:

9. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Не неверство е една од најлошите работи што можат да ти го направат !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10. Musikj.88

Musikj.88 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Па секој заслужува во животот втора шанса ...али се до граница на нормала ...а замислете вие да изневерите некој би сакале вашиот партнер да ви прости ...секако ...али чим сте одлучени да изневерувате тогаш нешто не е во ред со врската..

11. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Тај шо ќе прости неверство е или глуп или му фали нешто.

12. Ligavka

Ligavka Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    88
    Јас би простила еднаш но знаете како велат кој ке направил пак ке го направа така да ако има 2 пат по добро и да не се појавува пред мене повеќе не знам како ке си помине 2 пат нека ме забрава за секогаш, и сигурно од мене е забраван уште од моментот кога го е направил тоа, така да треба да размисле дека 1 сум простила еднаш и сум била човек !!

13. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Значи до 3 пати има фора типчето браво ме аресе как размилуваш ;)

14. Ligavka

Ligavka Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    88
    Не извини ме еднаш да втор пат чао пријатно ;)

15. Virus997

Virus997 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    66
    Дека втор пат тама и трет пат 8)

16. Ligavka

Ligavka Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    88
    Тава е твојта политика ама не, и моја ама ка ке размислам добро ако простуваш по 3 пат како што си напишал погоре, треба да ти фале нешто :?:

На Virus997 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Musikj.88

Musikj.88 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    Мое мислење дека неверството се случува со причина и до некоја доза на неразбирање...што ти вика срцето тоа прави ...ако имаш потреба прави го тоа ...немој утре ден некој ќе ти рече фала што ми беше верна :) а тоа дека некој ако го направил еднаш не значи дека и друг пат ке го направи една ќе падне во дупката нема да му се повтори по втор пат..но доколку му значи таа личност нешто :)

18. Ligavka

Ligavka Истакнат член

Се зачлени на:
    28 септември 2011
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    88
    Какво срце какви бакрачи, за такви неранимајковци срце немам.Постои и тоа како кој го направил еднаш ке го направи пак,значи ке си каже првиот пат ми прости и сега пак ке ми прости такви има со лопата да ги ринеш,јас од моја гледна точка не слушам никакво срце кога станува збор за такви работи не слушам срце, само разумот а со разумот одма велам не простувам и не сакам повеќе муабет ма и да сум му значила и доколу сум значила никогаш немало да помисли да го направи тоа :fubar:

19. macigv

macigv Активен член

Се зачлени на:
    1 март 2012
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    12
    Musikj.88- не ми треба фала да ми рече некој за тоа што сум му била верна, едноставно јас не сакам да легнувам со секоја будала во кревет некој на мене да се лигави, градите да ми ги лигави или да имам односи со секого. прво јас не би дозволила такво нешто, а тоа е од самопочит јас и на дечкоми сум му кажала неверство не простувам па не да го сакам не 5 години врска абе и во брак со деца нема да го простам, а и неизневерувам, како прво од почит кон самата себе па после од почит кон него и врската со него
    а за фала никој не живи, и не очекувам фала да ми рече за тоа пошто јас самата се почитувам па после него, а ако ја имаш самопочитта тогаш имаш се.

На Wooden му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Wooden

Wooden Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2012
    Пораки:
    83
    Допаѓања:
    38
    Имам простено неверство, ама сега кога гледам кон тие моменти не требало да простам.. Сепак тоа покажува непочитување :!: