Неверство – да се прости или не?

Дискусија во 'Врски' започната од Karma, 24 јануари 2010.

?

Би простиле ли неверство?

1. Да

491 глас(а)
    19,5%
  2. Не

2.029 глас(а)
    80,5%
  1. jeca-94

jeca-94 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Да ви кажам тоа е многу тешко некој да мамиш што те сака ама уште поболно е да ти прости поради тоа што те сака најмногу и сака понатаму да остане со тебе

2. Bradshaw3

Bradshaw3 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Не изневерувам и никако не би сакала да ме изневерат....И да се врати врската назад, тешко дека работите ќе си останат исти :worried:

3. jeca-94

jeca-94 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    Зависи кај некои остануваат барем јас познавам такви и добро им оди :)

4. vesni4kaaa

vesni4kaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    8
    Сум простила неверство од преголема љубов кон дотичниот,но повеќе не беше ништо исто,не му верував воопшто, секој ден караници и така натака....Искрено за тоа простување се каам до ден денеска зошто уште ги чувствувам последиците од тоа..за жал :fubar:

5. jeca-94

jeca-94 Активен член

Се зачлени на:
    4 мај 2012
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    0
    mozebi zatoa sto vie prostivte a kako bi bilo toj da vi prosti se zaprasavte li nekogas :)
    [mod-kirilica:lkq2ejaa][/mod-kirilica:lkq2ejaa]

6. anja455

anja455 Активен член

Се зачлени на:
    12 мај 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    5
    Jas ne bi prostila :)

7. JustBeYou

JustBeYou Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    491
    Не сум изневерила, не ме изневериле А НИКАД НЕ БИ ПРОСТИЛА :)

На stanojovskam му/ѝ се допаѓа ова.
  8. LadyyGaga

LadyyGaga Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2012
    Пораки:
    254
    Допаѓања:
    151
    Nikogas ne se veli nikogas. Ne znaes sto moze zivotot da ti donese. Jas licno ne sum mu go prostila neverstvoto na covekot sto go sakav celiot svoj zivot, use od koga znam za sebe, i seuste go sakam i posle 10 godini! Sepak so tekot na vremeto i so moeto zivotno iskustvo, soocuvajki se so najrazlicni situacii, druzejki se vo nekoi krugovi na lugje, sum svatila deka mnoogu retko nekoj moze da ostane veren. Znaci mnogu retko. Imalo situacii i lugje za koi sum bila sigurna i zivotot bi go dala deka ne bi go izneverile partnerot ili partnerkata a se slucuvalo sosema sprotivnoto. I na kraj bilo so bilo ne dozvoluvaat da im se raspadne vrskata ili semejstvoto. Sepak toa zavisi od karakterot na covek. jas ne sum prostila neverstvo i mozebi potsvesno do den denes se kaam za toa.
    I sega mozebi nekoj ke rece stom te izneveril znaci ne te zasluzuva ... Sepak za se postoi pricina...da osuduvame ne smeeme samo mozeme da prostime ili ne i cel zivot da ziveeme so posledicite od taa odluka. zatoa dobro razmislete dali zasluzuva da se prosti neverstvoto ili ne.

На Hova му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Melany.Macedonia

Melany.Macedonia Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    67
    Еднаш простив, и тоа ми се одби од глава, сега никогаш повеќе!

На stanojovskam му/ѝ се допаѓа ова.
  10. stanojovskam

stanojovskam Активен член

Се зачлени на:
    15 мај 2012
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    На пример јас никогаш не би простила неверство.Ако тој ме сакал како што кажувал никогаш немало да ме изневери. Подобро е да ти раскини помалку ќе те боли од што да те изневери. Зашто при неверството секогаш се прашуваме дали воопшто ме сакал дали прв пат ме изневерува дали цела врска му беше шега и слично, а ако ти раскини барем ќе има добар аргумент за образложение. Според мене неверството никогаш не треба да се прости, било колку е долга врската, убавите моменти заедно, ако имало вистинска љубов немало да има неверство :)

11. Bel-Golub

Bel-Golub Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    48
    и јас мислма дека неверство не би требало да се простува не знам дали јас не би простила ама сепак до тежината на грешката зависи.

12. KatWonderland

KatWonderland Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    49
    Мислам дека не.Бидејќи ако тој еднаш те изневерил, ќе те изневери пак.

На LolyPoP191 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. elizabethsuon

elizabethsuon Активен член

Се зачлени на:
    26 мај 2012
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    15
    Не. Значи ти не си му доволна,и тоа шо му фали го бара кај друга. И да простиш еднаш,пак ке се деси сигурно. И шо,дури и да простам се треба да мислам ко ке го нема дали е со друга,дали не е,и ја ке полудам од грижи. Ајде бегај тамо кај онаа другата,да си ценел шо си имал.

14. SanjaKirchner

SanjaKirchner Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    512
    Допаѓања:
    762
    И да простам неверсто, никогаш нема да го гледам со истите очи како порано, никогаш нема да му верувам и кај и да е ке дојде крај на таа врска.
    Така да простила или не простила тој ке ме изгубе на секој начин.
    Јас нема да си опростам самата себе што сам била глупа и слепа.
    А тој нека се надева дека после пак ке може да биде со мене.
    :!: Ако отиде по друга, значи не ме сакал доволно и бара нешто што јас го немам.

На Unica и miss.ella им се допаѓа ова.
  15. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    http://www.youtube.com/watch?v=UU_GhqVgc9M

Освен ако јас го изневерам и тој ми прости (а јас не да мрзам такви работи па Боже) врти-сучи.....опет најн

16. Tikvi4ka

Tikvi4ka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 мај 2012
    Пораки:
    938
    Допаѓања:
    451
    Никогаш не би простила без разлика колку го сакам

17. ApoLLo

ApoLLo Истакнат член

Се зачлени на:
    7 февруари 2011
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    22
    Во ова се убедени и лекари и научници.Оној што наоѓа во себеси сили да прости,живее поспокојно и посреќно од злонамерниот,кој цел живот е растргнуван од стари навреди и огорчувања.

Уште Фридрих Шилер во свое време има речено:"Најбожествена победа е проштевањето".

Во една своја статија хамбуршкиот професор по психологија Рајнхард Тауш ги изнесува своите набљудувања дека луѓето кои долго ги паметат навредите не се спосебни да простуваат.Тие се одмаздливи,самите си го трујат животот и му наштетуваат пред се на своето здравје.За него е чудно што психологијата досега практично не се занимавала со тој толку важен општествен процес.

Во учењето на Исус Христос проштавањето има конкретно значење:"Простете и ќе ви биде простено.Не судете и нема да бидете судени".
    И во молитвата се вели:"И прости ни ги гревовите наши како што тие им ги простуваме на непријателите".
    Но колку простувањето е природен дел од нашиот живот?
    Една анкета што ја извршил спомнатиот професор покажува дека околу една четвртина од луѓето се способни да простат неколку дена откако биле навредени или нажалени,отприлика толку се и оние на кои им е потребен цел месец за да простат,а близу една третина се способни да го сторат тоа по година дена или повеќе.
    Додека на преостанатите тоа чувство им е туѓо,бидејќи воопшто не се способни за тоа.Интересен е и фактот што во анкетата биле поканети да учествуваат повеќе од 200 луѓе,но 130 од нив откажале под изговор дека таа е претерано тешка.

Интересни се и одговорите на прашањето какви чувства има човекот кога проштева.
    "Во простувањето барам спокојство...во таквите моменти сум среќна што сум успеала да поминам дел од патот",вели една од анкетираните.
    "Се борев со себеси неколку дена додека решив дека нема да се лутам и да се јадосувам,туку ќе простувам.Оној што че ме навреди нека замисли што ми причинил"-вели друга.
    "Така е многу подобро за мене.Издигајќи се над човечкото проклетство,јас се чувствувам пречистена,спокојна,среќна"-вели една друга анкетирана.

За разлика од антихуманиот принцип-"Око за око,заб за заб"проштавањето е важен чекор кон повисока човечност.Тоа го закрепнува душевното здравје.Психолози и психоаналитичари докажуваат дека луѓето способни да проштеваат се поурамнотежени,подобро ги разбираат другите ,поснисоходливи се спрема човечките недостатоци.
    Но тоа е едната страна на нештата.Стремежот да ги надживееме навредата и огорчувањето се одразува благотворно и врз физичкото здравје.
    Ретфорд Вилијамс,познат кардиолог,кој што ја истражува врската меѓу физичкото здравје и чувството на навреда и огорченост од една страна и на непријателството и озлобеност од друга вели:"Како лекар имам установено дека оној кој има добро и доверливо срце наоѓа во себеси сила да прости за злото што му го направиле,се радува на подобро здравје,доживува подлабока старост".

Проштавањето и молбата за прошка се дел од процесот на духовно пречистување од сопствените гревови и грешки.Најпрвин настапува моментот на осмислување:секоја од страните си полага сметка за својот дел од вината за тоа што се случило.Се обидува да се постави на местото на другиот,си го поставува прашањето што чувствува тој.Постепено,во душата и на едниот и на другиот се издигаат болка и сожалување.Оној што го извршил злото е готов да побара прошка,а повредениот од своја страна се прашува дали сега не му се враќа за она што некогаш самиот постапил на сличен начин.
    Во тој момент,едниот е готов да моли за прошка,а другиот-да ја даде.

Изгледа просто,но во практиката не се постигнува лесно.Малку се луѓето кои од раѓање се склони да проштаваат.А дали постои нчин да се промениме?
    Осумдесет проценти од учесниците во споменатата анкета признаваат дека научиле да проштаваат благодарение на преживеаните животни кризи или на разговорите со психотерапевт.Околу една третина од анкетираните проштеваат од религиозни побуди-тие ја прифатиле како своја етиката на Исус Христос или Буда.

Со простувањето до извесен степен е поврзано и преценувањето и осудувањето на другите.Не бидете строги судии(утре може и вие да се најдете у слична ситуација),туку обидувајте се да покажувате разбирање и толерантност.Способноста да се проштава возвишува,таа е еден од начините да ја покажеме љубовта према ближните.

На 1209 и Ordinary им се допаѓа ова.
  18. Blond007

Blond007 Активен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Imam prosteno neverstvo ama sepak vrskata ne funkcionirase kako sto treba,sekoj den se izmacuvav so mislata dali taa e podobra od mene,dali e poubava,dali seksot so nea mu bil poubav i na kraj raskinavme.pa zatoa najdobro e da ne se prosti.
    [mod-kirilica:1l7v8agl][/mod-kirilica:1l7v8agl]

19. kikicat

kikicat Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    26
    Не сум била досега во ситуација да бидам изневерена од страна на партнерот. Но кога би го сторил тоа без размислување би ставила крај на врската. Ако му простам еднаш која е гаранцијата дека и во иднина нема да ме прави на будала? Освен тоа не би се чуствувала повеќе исто. Секогаш би го имала тоа на ум, би се сомневала и сл.

20. Ella.313

Ella.313 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јуни 2012
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    149
    Една од работите за која го користам зборот НИКОГАШ е токму оваа-неверството..Не би го простила,тежината на грешката е ирелевантна,битна е постапката која говори повеќе од илјада зборови кои ќе следат како оправдување..НИКОГАШ