Верувам дека зад буквално секое човечко однесување постои психолошка позадина, свесно или несвесно секое наше дело од најмалечките и најбезначајните нешта до нештата кои не дефинираат нас и нашиот карактер а преку тоа и нашиот начин на живеење, да не речам нашиот „пат’’, иднина, долгорочно планирање. Прељубата во врската или бракот е појава за која сметам дека секој пар треба индивидуално да ја одреди границата, да ја продискутира и да го изнесе своето искрено мислење во однос на неа. Јасноста во комуникацијата е темелот на една здрава врска, на еден амалгам од рационални и еманципирани луѓе. Мора да постои љубов, пријателство, доверба и еднаквост. Кога еден од партнерите или можеби и двајцата не е подготвен или едноставно не сака да се приврзе мора да се игра со отворени карти и ако ништо друго, да се стапи во отворена врска. Не секој е спремен на моногамија, особено кога сме млади и зелени и тоа е сосема во ред. Секој од нас поминува низ таа фаза и потребна е огромна доза на зрелост за да станеш способен да му одолееш на искушението, на моменталниот занес наспроти нешто кое со месеци, години а некогаш и векови се градело. Емотивната вложеност не смее да биде исцрпеност туку да прави да се чувствуваме исполнето и целосно. Во една врска човек може да „пушти корени“, да се вдаде целосно и да жртвува многу за личноста која ја сака. Еден мал чин на невнимание и сите тие делчиња од сложувалката можат многу лесно да се расклопат, љубовта да се претвори во огорченост, довербата во желба за одмазда, пријателството да се раскине, едниот партнер да се чувствува инфериорно и загрозено. Не сите луѓе гледаат на едно неверство на ист начин, ниту пак луѓето секогаш изневеруваат од иста причина. Може „лефтерно’’ да спиеш со некого, можеш интелектуално и емотивно да се вложиш во паралелна врска со друга личност. Дали би простила? Светот не е црно бел. Ништо на светов не е црно или бело. Затоа, комуникација, комуникација, емпатија. Без детски игри, манипулација и демонстрирање моќ. Колку и да сакаме да им се препуштиме на емоциите во овие клучни моменти, токму тогаш треба да завладее разумот и да ни стави кочница на брзоплетите одлуки. Секако дека не би сакала нешто вакво да се случи, но не можам да зборам однапред без да и’ дадам право на својата промисла и пресуда.
Се прашував зошто.. А прееска и дознав. Бар да дознаев од него,не од други кај бил и со кого,додека ја го мислам на работа е.Немаше муда ни да каже иако сто пати го имам прашано во што е проблемот. Кој срам претрпев ,во земја да пропаднам. Епа кога тој може да изневери,можат сите. Збогум душо
Мојот став е НЕ.Се знам каква сум и ако простам нон стоп ќе му префрлам и на крај секако ќе заврши таа врска.
Не само да не се прости туку и да се кастрира мажулето, за да не и го направи истото на некоја друга. Се зезам. Се вртам и си одам и не погледнувам назад.И нормално си давам време на себе да преболам и да се испатам на раат.
Feminki potreben mi e sovet malku e komplicirano ona rabotese vo kafana nonstop mm bese tamu kako pocnale nz ama vo dekemvri minata god trebase da odi na rabota vo Germanija i mu se javi izgleda ona se trgna na strana i si razgovarase so nea se ispokaravme i zamina ama vo Slovenija go vratia poradi malku pari a 1200 e mu dadoa vo avtobus ok nema veze slucajno go vidov br nejzin kaj vnuk mi na zolvami deteto i po toa mi stana jasno deka nes ne e vo red tuka. Bevme na rodenden kaj vnuka negova se napivme mn potocno jas bev premn pijana i ona bese tuka i rekov deka mn e lesno da zasakam licnost nekoja kako sestra ama mnogu mi e tesko koga nekoj rcka nesto sto e moe Na nejze i stana jasno so kako deka znam i mi odgovori ako mislam deka ona ima nesto so mm se lazam bidejki ne go znaela predhodno sega brzo se zapoznane ama mene drugi mi kazaa deka ona ide so nego go prasav dal ima nes so nea mi rece deka nema vrska megu niv a nonstop koga i da e oba tuka me ponizuva peed nea se karame premnogu neznam sto da pravam pocna da bega od doma samo za spienje e doma ve molam kazete sto da pravam a i da ne zaboram imame kerkicka 5 godini razbira se sto se slucuva a sakam da ja zemam i da si zaminam kaj moite pomignete mi neznam sto da pravam ke poludam
Оди кај твоите. Или уште поарно, него избркај го од дома. Некој месец и ќе знаеш точно и ти и тој на што сте.
Вaкa тaa глупaчa ќе гледa дa ти гo рaстури брaкoт нa тaквите тoa им е фетиш .Амa ти немoј дa се предaвaш избoри се дo крaј,a пoтoa ти oдкaчи гo мaж ти дa види кaкo е немoрa дa гo изневерувaш не се пoнижувaј дoкaжи декa вредиш.Јaс не мoжaм некoј сooдветен сoвет дa ти дaдaм сепaк немaм мнoгу гoдини aмa штo сум гледaлa oкoлу себе некoи жени зa инaт нa тaквите к**** oстaнеле вo брaк и успеaле дa гo oтргнaт мaжoт oд тaквa немoрaлнa oсoбa.Сепaк имaте дете и не е леснo дa се oдкaжеш oд се штo си влoжувaлa вo тoј брaк. Нaјубaвo дa збoрувaш сo твoјoт мaж и нa мирен нaчин дa нaјдете решение.
Mazite se uglavno glupi.Moze nekoja frajla da mu go zeme umot. No zenata treba da e mudra.Da ne se kara so nego ama segde so nego da odi.Da ne go pusti ni kaj majka mu Sam da bide. So Arno da mi se zalepi I na rabota ko slucajno da pomine, sendvich ili domashni kolaci da mu odnese. Ke mu GI zapoznae kolegite, so kogo se druzi . Taka mazot ke bide na shtrek I ke misli sto pravi. Maz ne se ostava na druga zena za inaet. Osven ako e kockar, pijanica ili tepachishte.Takov ne ti treba.
Мажите не се глупи, ама ич. Мажите знаат точно што сакаат и се за нијанса посебични од жените. Не влегуваат во ништо несвесно.
Неверство? Јас не знам што е тоа, бидејќи имам љубов за сите. Да имаш денес само еден партнер покрај толку широк спектар на избор е штета.
Дечки имам еден сериозен проблем, морам да го решам и ми треба ваш совет. Имам врска 3 години на дистанца (Македонија-Швајцарија), се оди во најдобар ред но во претходниот месец-два во врската владее некаква монотонија и криза. Можеби дека имаме повеќе обврски (работа, факс, теретани) и ни се намали нивото на комунијација. Е сега над сето ова јас направав голема глупост со тоа што почнав да комуницирам со стара другарка со која што флертувавме уште од пред да ја имам сега оваа врска, комуницираме на фб а јас не бев свесен дека влегувам во големи гомнарии и дека комуникацијата оди се поблиску до најлошото, изневерување. Длабоко во себе ја немам таа муда да си ја изневерам девојка ми, ја сакам многу но незнам што ме натера на dirty talk со другарка. Девојка ми го има прочитано четот и ситуацијата е многу вжештена, јас длабоко во себе не сакам да ја изневерам но незнам на каков начин да си ја исправам грешката и да и докажам дека тоа е само една моја психичка криза и дека стварно ја сакам и ценам. Ми е криво дека направив такво нешто и знам дека и е многу тешко. Ве молам за совет!