Негувателка истурила врело кафе врз лицето на едно од децата

Discussion in 'Политика и настани' started by Ordinary, Nov 2, 2016.

1. Lilit

Lilit Форумски идол

Сега не сакам да звучам како некоја тетка, ама навистина е така.
    По западните земји некако на лично ниво луѓето ми се со поголема емоционална интелигенција, свесни за себе без потреба да се докажуваат, знаат да комуницираат, сакаат да комуницираат и директни се, но многу отворени и без его, суета. За работа драстично различна ми е комуникацијата со наши тука и во странство.
    Тупи сме бе, тупи. Оваа професоркава е доказ за тоа, а она предава пред студенти.

Немам зборови за настанов. Очигледно во однос на учителките и воспитачките ништо не е променето со децении. Нема свесност, нема начин. Ако не си ја сакаш професијата оди чувај кокошки, не чувај деца. И многу се нервирам кога некој ќе ми рече - има ли некој да си ја сака работата, работа ко работа. Е не е така, сите професии си бараат љубов, а особено вакви па осетливи работи. Не ми е јасно што правела со кафето, еве и да влегла кај што спијат да ги провери, шизела ли со кафето во рака?

Јас имав учителка од основно која фаворизираше деца зошто и беа комшичиња, другите ги исклучуваше од било што. Денес кога ќе ме сретне топи уста, најдобри со Х ми искочивте од генерација бре бре, ама и спремам едно писменце колку деца оштети успат, па нека и се со среќа пензионерските денови.

Offspring, SV1911, Gosh and 28 others like this.
  2. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

И мене како и @joy1 во прво одделение ме бутна и јас паднав на глава.Добив оток на челото како уште една глава.Не се јавија на моите,ми ставија леб и вино и си седев до крај.
    Дома кога дојдов моите се шашардисав,почнав да по враќам и право во болница на снимање.Потрес на мозок сум добила и му рекоа на татко ми Оти морам да останам во болница.Моите сакаа да тужат но почна да се моли учителката,имала деца,да се извинува и моите се откажаа.

Gosh, purple..m, Ketchup and 8 others like this.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Во оваа градинка иде дете на моја колешка,вика дека им дошла некоја нова,казнета,па препратена сега каај нив,вика детево ми оди од 9 месеци во градинка,сега има 4 год,два месеци вика ме тегнеше за нога и не сакаше да оди, наводно ги тепала учителката,па сега родителиве се организираат да видат што и како е.

Gosh, Trxmx, Ketchup and 10 others like this.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

‘Во врска со случајот...не верувам дека жената намерно и го истурила кафето. Веројатно,несакајќи се засопнала,па ете...
    Но,секако дека не е за оправдување и треба да понесе одговорност.

LollySky, Victorian and Summerlover like this.
  5. danichap

danichap Moderator Staff Member

Па да, сите претпоставивме дека е случајно.
    Мене прво што ми падна на памет беше дека некое дете претнало, мрднало...и несвено со шолот во рака има отидено меѓу креветчињата да го смири.

Како и да е.
    Да се крие, односно колективно да ја кријат која е, веднаш да не се повика родител, брза помош или друг начин за итна интервенција е долно.

Дна дна за едно возрасно лице, воспитач, а најверојатно и самата родител.
    Настанов се случил во 12.30 а детево дури 16.30 отишло во болница и добило нега.
    4 часа без нега и во агонија и болки.:x

Gosh, ku4ence, green.eyes and 10 others like this.
  6. menelele

menelele Популарен член

оф леелелееееее
    Некако не сакам да коментирам, зошто не се знае случајот во целост. Ако е како пишува, тогаш е виновна учителката.
    А дека и нас ни паѓаат децата, се удираат, колку и да внимаваме се случува. Ама да тепа дете - епа ќе ја обесам на Камени мост, да ја гледаат за пример.

Gosh, azelea, Esmeralda-MD and 8 others like this.
  7. PUPICA

PUPICA Форумски идол

@danichap во целост се согласувам со тебе.
    Меѓутоа,ајде да оставиме надлежните точно да утврдат како,што се случило,дали му била пружена прва помош и слично.
    Не верувам,не сакам да верувам дека не интервенирало медицинското лице кое го има во секоја градинка...

Victorian and danichap like this.
  8. danichap

Се надевам дека барем тоа е направено.
    А за преземањето одговорност...секако дека доколку соодветно лице интервенира ќе се разоткрие, иако претпоставувам и детенцето има видено, ќе каже.
    Да не остане на статус непознат сторител. Божем кузнее колку воспитачки се има кај нас по градинките.

Victorian and Summerlover like this.
  9. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

Nema opravduvanje,go ostavam deteto zdravo pravo i nivna odgovornost e da go cuvaat ,kolku i da sakam da sum objektivna nema tuka opravduvanja ,neka si pijat kafe vo dr prostorija,nadvor ,neznam kade a ne megu decata i na kraj i bez kafe ke preziveat.

10. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Верувам дека вистината ќе излезе на виделина,згора на се што станува збор за група во која се дечиња 4+...сепак,тие веќе разбираат,резонираат

danichap likes this.
  11. irenadaniel

irenadaniel Популарен член

D a gi prasame zenite sto rabotat vo tekstil dali na masina go pijat kafeto ili hirurzi dali na operacija si nosat kafe,taka da ako ima teren ke piajt ako ne doma ke si se napijat ,dusta mi se nervira oti za se sme takvi ama cekaj znajs vaka znajs taka na kraj i deteto krivo ke bide

kikikikirika, Gosh, ku4ence and 7 others like this.
  12. Summerlover

Summerlover Форумски идол

И да било ненамерно, зошто една воспитувачка при мали деца, без разлика дали спијат или си играат, ќе се шета со шољата кафе, со кој памет? Имаш пауза за кафе и толку. Сега некаде прочитав дека се трага по неа, е ај сега де :D Што е ова, Диме 2?

Gosh, ku4ence, PaLaVa and 13 others like this.
  13. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Во ситуацијава не е казнета дотичната, казнети се децава.Катастрофа.

14. fila

fila Популарен член

Се изреволтирав и од воспитувачки и од градинки и од сите институции во државава наша.Секаде некакви глупости се случуваат а никој не реагира.
    Најверојатно и ова случување ќе помине неказнето.

Мојата керка оди во градинка од 8 месеци сега има 5 години и од септември им ја сменија воспитачката и нема ден а да не плаче насабајле кога треба да влезе во градинка.Пред некој ден ми кажува како не и дозволувала да оди во тоалет затоа што она немала време да ја чека да оди да се искака зашто имала други обврски, а детево има проблем со тврда столица и и треба подолго време да помине во тоалет.

Незнам како да постапам со нив и на кој начин да им кажам дека детево поради таа воспитувачка ја занејке градинката.

Gosh, irenadaniel, Trxmx and 10 others like this.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Не сум информирана, дали секоја градника има вработено медицинско лице?
    И секое училиште?
    Ова беше некоја идеја чинам, не знам дали се изреализира.

Ако уште не, значи стварно сме дебили. Се товари администрација со безкичмењаци, а се нема пари за ова.

sj *O*, Gosh, ku4ence and 2 others like this.
  16. danichap

Зошто се шета е веќе покомплексна тема за навиките, начинот на работа и општо менталитетот на таа конкретна личност...
    Мислам дека никој не ја оправда, само на момент помисливме дека не е до толку садист со гезве жешко кафе да стои врз креветче и намерно да го попарува, дека ваљда било неодговорност и неспретност во прашање.
    Што се исклучува садизам но ни оддалеку не ја намалува одговорноста околу целиот настан.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За градинкава општо за градинки уствари одбивам да коментирам, еднаш ради форумов и една таква вест замалку да изгорев па не би да се плеткам таму. Ама ќе речам едно, вистината има три страни, млната тбојата и правата, се надевам ќе излезе третово за добро на сите. Факт е, по градинките работи и соодветен и несоодветен кадар. Неодамна ме праша една пријателка абе шо услов ти треба да работиш во градинка, мојот лдговор беше книшка од соодветната партија, толку, крај. Нажалост!

18. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Има секакви воспитувачки, од крајно притресни до крајно неодговорни, а и луѓе кои знаат од ништо драма да напраат, да преувеличат. Ама се додека партиската книшка е основен критериум за влез овие неодговорните повеке ќе ги има.

19. Summerlover

Summerlover Форумски идол

@danichap Да се согласиме дека се согласуваме :D Многу нормално да е садист е во некоја крајна имагинација, и најверојатно било ненамерно. Навиките, менталитетот и целиот шарм на таа психологија, постојат секаде и во секој случај, но не треба воопшто да бидат предмет на разгледување, туку само разумноста и одговорноста, бидејќи станува збор за дејство за време на работа. А, таа сепак не работи во слаткара, туку работи со најосетливата група и треба да биде максимално одговорна. Во поединечни професии искрено нема простор за неспретност и неодговорност, јес да човечки е да се греши, ама ова е банално. Банално бидејќи се сметало за ситница и небитна работа ако се шета со кафе, а сега дошло до ова.

purple..m, Ketchup, friendy and 3 others like this.
  20. referentka

referentka Moderator Staff Member

U pauza..varam kafe..
    NEDAJ BOZE ...ne biram kazna za vospitackata.
    Prvo jas presuduvam,pa posle neznam koj tamu..
    Neka "lezam"...
    Ama mora moja raka da cepne na nea.
    Rigoroza sum.Znam.
    Ama za dete-u b i v a m!!
    Nevini sustestva nemoze nekoja da gi unakazuva za cel zivot a da ostane samata neunakazana od mene.
    Toa e..taa sum.

Gosh, guguence, Trxmx and 13 others like this.