Негувателка истурила врело кафе врз лицето на едно од децата

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ordinary, 2 ноември 2016.

1. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    6.069
    Не ја правдам (требало да биде поодговорна, повнимателна...) АМА сигурна сум дека не сакала да го повреди детето, не се сите како тебе да посакуваат лошо на деца :x
    Пример: Ако имам нешто против тебе ќе ти кажам тебе и ако колнам (which I never do) ќе сакам тебе да те трефне, нешто НЕ твоите деца, затоа што они не се криви за твоите грешки :)

На theowndemon, Maceto123, PaLaVa и 3 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.806
    Допаѓања:
    122.662
    Е па ај ако не следниот пат со нож за лупење јаболка нека оди да види како се децата па со нож да го погоди.

На blackwave, ku4ence, ♡BuBaLe♡ и 5 други им се допаѓа ова.
  3. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Karak kaj nas vo gradinka decata posle 8:30 ne se primaat.
    Moze nekogas da se napravat isklucoci ama toa e 2-3 godisno i predhodno najaveno na vospituvackite,so direktorkata rabota nemame nie kako roditeli.

Kako roditel prvo ke bidam iznervirana,povredena i ke posakam da i ja iskubam kosata.:tmi:
    Ama...ke se smiram po nekoe vreme i ke sogledam deka bilo nenamerno.Moze i ke prostam.
    No nikogas nema da posakam nejzinite deca da go doziveat toa.
    Kakvi se tie kletvi,sramota.

I malku preteravte so navredite kon neguvatelkite.
    Vakvi bile,onakvi bile..
    Sin mi e od 9m vo gradinka i si gi obozava "tetkite" (taka gi vika)
    2 m ne e vo gradinka zaradi zdrastveni pricini i ne pominalo nedela a tie da ne prasaat kako e.
    I ne samo onie postarite tuku i tie sto sega pred godina - dve se primeni.
    Ima dosta dobri vospituvacki ne gledajte da sudite zaradi eden slucaj.

На BoaVista, PUPICA, ines.h и 15 други им се допаѓа ова.
  4. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Абе за греотка бе воспитувачката стварно,ај ке и опростиме бе што нека ги гори децата па и тоа е за луѓе.

5. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.270
    Добро @ЕденЧлен крива е признаваме.
    Ќе ја ставиме на клада да гори.
    Ќе и сечеме нокт по нокт.
    Ќе и истураме врело кафе малку по малку .
    Само ти да бидеш спокоен/спокојна.

Колку огорченост има во вас. :x
    Да , сигурно отишла дирекно со ѓезвето врз детето.
    Оти така и се сакало.

На PUPICA, crimson, Ingvild и 17 други им се допаѓа ова.
  6. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Никаде не спомнав дека треба да ја ставиме на клада да гори.Него еднсотавно дека треба да и се суди по она што го направила.

И поентата ми беше дека направила голема гршека,и дека нема простор за правдање и вадење од ситуацијата.

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.270
    Никој не ја правда.
    Ама за сметка на тоа претеравте со осуди без да знете што точно се случило.

На PUPICA, Ingvild, Gosh и 6 други им се допаѓа ова.
  8. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Да, нека го направат тоа луѓе квалификувани за тоа.

На fallenangel, Espadrila, Victorian и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.765
    Ја забележав темата од пред некој ден, секако дека ми е жал за детенцето и не ја оправдувам невнимателноста на негувателката.
    Ама реално, она што си заслужила е отказ од работа, можеби и да не може повеќе да работи со деца... надлежните треба да навлезат во случајот и да решат.
    Во вакви теми кога се работи за детенце на кое му е некако наштетено, разбирливо е да се пишува импулсивно и чувствително, ама од клетви нешто подолно нема според мене. Срамота е да мешате нејзино дете... никое и ничие дете не заслужува да биде повредено.

На ku4ence, hermosa, sanjaeva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. PaLaVa

PaLaVa Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    479
    Допаѓања:
    3.728
    Реално, не се води доволно грижа за децата во градинките, па ни во јаслите каде што се доверуваат оние најмалите. Сум била сведок во приватна градинка во мојот град како за време на попладневно спиење на децата, негувателките си пиеа кафе во друга просторија оддалечена од просторијата кај што спиеа. По некое време мало детенце на неполни две годинки излегло од креветчето и низ ходникот си излегло надвор во дворот. Го приметивме откако помина под прозорот од канцеларијата. Во близина на градинката има и прометен булевар а и река. Можело не дај Боже сешто да му се случи и кој е после крив?

Мора да се спроведат построги правила а и казни за тие што ги прекршуваат. Во краен случај, нека постават видео камери како што им поставуваат и на бејбиситерките кои ги чуваат децата по дома.

Конкретно за случајов, вистина е дека се крена преголема прашина (намерно или не) но дека ја оправдувам, не ја оправдувам во никој случај. Точно дека не може да ги осудуваме сите негувателки поради еден ваков настан, ама лошото е што не е само еден. Но децата по градинките се сепак поголемки и разбираат па можат да раскажат што се случило, но не сакам да замислам какви се случаи има во јаслите а оние кутри бебиња не знаат уште да зборуваат.

На ku4ence, Victorian и rose60 им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.110
    Допаѓања:
    136.868
    Доста голем проблем кај нас е и пренатрупаноста во градинките. Многу деца се на една воспитувачка. Во група со 30деца се едвај 2 воспитувачки. Епа ај справи се до 15 деца истовремено, едно да напраи нешто сите по него, а додека едно спречиш другите веќе го сториле тоа.
    Не верувам дека било намерно попарено детето, не верувам дека има вработено до толку психички лабилна личност која би си го ризикувала работното место само за да наштети на некое детенце.
    Е сеа јас се имам изгорено со пегла - дома. Сестра ми јазик сецна - дома. Братучед ми се поли со тава жежок зејтин - дома. Кој е крив во оваа ситуација? Кој требаше тогаш да сноси одговорност?

На sanjaeva и Victorian им се допаѓа ова.
  12. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.581
    ^^ И јас се изгорив пред некоја недела ама детенцево не е поголемо од 6 години, на лицето го попарила, и тоа додека спиело,иако е мала изгореница,што можело да биде и посериозно не смее тоа да се случи со кафе да шеташ над детски глави, не треба многу размислување за тоа или некоја филозофија јасно е дека може да му се истури на било кој. И никој не вика дека е намерно , ама треба да се внимава и тоа многу во случај со деца, а плус пак и ТУЃИ деца на таа возраст. :^)

На okcenzi, hermosa и rose60 им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Кaј ќеркa ми вo групa имaше дете сo пoсебни пoтреби. Еден ден тoa дете јa гризнaлo ќм...бaш јaкo.
    Зa тoa требa секундa.
    Кoгa oтидoв дa јa земaм негoвaтелкaтa се стoпи дoдекa ми кaжa.
    Не ми беше милo.
    Душaтa ме зaбoле.
    А сaмo рекoв - децa се, ќе и пoмине.
    Луѓе требaше ли дa јa дигнaм вo вoздух грaдинкaтa?
    ...истaтa oнaa грaдинкa кaде дететo ми гo чувaa сo мнoгу љубoв.
    Еднa лaстa не чини прoлече.
    Еднa грешкa нa чoвекoт не би требaлo дa му гo уништи живoтoт.

На BoaVista, azelea, theowndemon и 6 други им се допаѓа ова.
  14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Bas za toa od isto takvo dete so precki vo razvoj sin mi ima dzmucka kolku tupanica. I ....? Zar treba na site portali da go slikam I snimam da gi stavam site na tapet ? Ili ne sum majka? Dovolno mi e sto 100 pati mi se javija mi se izvinija I prasaa kakva e sostojbata. Da deka dva dena radi glavata ne ide ama ete bitno e zivi zdravi zar vinovni se tie za deteto so precki sto e bas kaj niv I million mozam situacii da nabrojuvam ama toa e toa nekoj ke prekuti nekoj od mravka ke napravi along. Ama sekoj neka se svrti okolu sebe

На azelea, fallenangel, hermosa и 2 други им се допаѓа ова.
  15. littleflower

littleflower Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2012
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.484
    Буквално истово ми се има случено како дете. Флешбекови ми се враќаат од траумите што цел живот ги имам од оваа случка. Немам сила да навлегувам во детали. Се изнаплакав за детенцето...

16. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Точно не било намерно, ама кај и бил паметот да шета со кафето врело?
    Убаво ажа некоја феминка за шивачките и хирурзите дали пијат кафе.
    Ако била до толку летната да шета покрај креветчињата со врело кафе, тогаш нека не чува деца, нека оди да работи во бутик или во конфекција, па ако е таква неспретна и тамо, може и прсите да си ги зашие.

На SummerGirl и joy1 им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.806
    Допаѓања:
    122.662
    Сериозно во приказнава мешате деца со посебни потреби и негователка која е без посебни потреби и која за тоа учела??

На Offspring, ku4ence, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.637
    Допаѓања:
    38.161
    Сигурна сум дека не било намерно, ама што мајка барала да пие кафе во занимална? Кафе се пие за време на пауза. Истото важи и за пушењето цигари. Јас работам во градинка и кажано е да пиеме кафе кога имаме пауза. Никако во просторијата каде што се децата. Прочитав дека не и било прв пат да направи ваква грешка. Логички е да ја избркаат од работа.

На karak и nena2010 им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.806
    Допаѓања:
    122.662
    И еднаш е премногу. Да работиш со деца е најтешка и најодговорна работа. Знам, затоа што во поблиска фамилија имам наставник. Ако не си потполно посветена и внимателна не се нафаќај тоа да го работип. ВПШ е Виша Педагошка Школа а во посчедно време е Ваша Последна Шанса. Е од овие вториве кои се запишале без љубов кон струката си патиме.

На Victorian и SummerGirl им се допаѓа ова.
  20. allaround

allaround Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2015
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.581
    Абе вие се шегувате ли какви различни случки споредувате? И после чуди се зошто не напредуваме :shake: