Недостаток на железо

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by Ladyy.Marmalade, Feb 21, 2015.

1. Ladyy.Marmalade

Ladyy.Marmalade Активен член

Значи вака : Имам 20 години и во летото ми беше откриено дека имам недостаток на железо значи границите се од 10 до 30 и нешто мислам кај мене беше 10 . Ова ми го открија затоа што добив страшна тахикардија и бев во многу лоша состојба и на крај излезе дека недостатокот на железо е причината за тоа и ми дадоа да пијам Feroglobin . Испив една цела доза, и во последно време многу ми е лошо немам сила да се преместам од едно место на друго, тешко ми е многу и си го чувствувам огранизмот дека не ми е во ред. Пред две недели добив исто таква силна тахикардија и притисокот ми се покачи бев на лекар и ме прашаја за железото и му кажав дека ми беше ниско и ми го испитаја повторно овој пат беше 6,2. Во што можи да биде проблемот и што може да ми се случи и да ми се искомплицира поради недостатокот и зошто после испиената доза наместо да биде барем малку повишено тоа е уште пониско?
    Ви благодарам однапред :*

2. eli-beti

eli-beti Активен член

ne znam kako da kazam jas premnogu cesto imam problem i so zelezoto krvta mi e vo red no zelezoto ne.............piev ednas tothema no izgleda doktorot mi pisal pregolema doza pa mi se slosi.......ne znam dali moze da e na nervna baza........?

3. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Мое лично искуство. Имав големи главоболки губев стабилност. Притисокот ми варираше од 160-100 до 100-80 во многу краток период. Проверив крвта, каде железото ми беше катастрофално. И сменив неколку работи во секојдневие : сабајле наместо кафе пијам какао( но без млеко, какаото е полно со железо), секој ден јадам салата од свежо цвекло и свежа зелка со маслинов зејтин и многу малку сол. Инаку од додатоци ти ги препорачувам ампулите TOTHEMA , се пијат 14 дена и мене ептен ми помогнаа во регулација на железо. Но сепак дефинитивно треба малку да се појача и храната полна со железо. Истотака и Празот е богат извор на железо! поздрав

LollySky, mila89, eli-beti and 4 others like this.
  4. eli-beti

eli-beti Активен член

mnogu raboti sodrzat zelezo no eve jas ne gi obozavam takva sum zatoa imunitetot mi e katastrofa a blaze tebe sto ti parirale tothemata,jas veke gore navedov deka mi se slosi posle nekoe vreme ,a mislam deka i od nervoza se namaluva zelezoto ili stres pa koga ke se pribere odnosno stabilizira osobata zelezoto se vraka vo normala dali sum vo pravo?

Роберт 7 likes this.
  5. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Дефинитивно Стресот е најголем "убиец" на железото. Но како и да е исхраната е најголем фактор за подобрување на количината на железо во крвта. Сите додатоци се привремени , а не трајно решение. Истотака и движењето пешачењето на планина т.е. чист воздух е фактор добар за подобрување на состојбата со железото.

6. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Баш вчера прочитав некаде дека железото повеќе се апсорбирало во организмот доколку се комбинира со витамин Ц. Така што секогаш кога внесуваш железо пиј и сок од портокал.
    Најлесна варијанта според мене ти е да си правиш цедени сокови и после во блендер да додаваш листови спанаќ. Така ем нема да го осеќаш спанаќот многу ем ќе внесуваш железо.

mila89 and Роберт 7 like this.
  7. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Или може да се комбинира со сок од Капини кои дефинитивно имаат најмногу железо. Сокот од боровинка, малини, е истотака добра комбинација. Секако би било супер ако се домашно произведени.

8. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Majka mi imase relativno nisko zelezo 5,9 edno vreme . Po dolgi ispituvanja i terapii so lekovi se odluci za prirodna varijanta koja za edna nedela i go pokaci zelezoto do gorna granica . Sega sekogas koga ke oseti deka nesto ne e vo red so zelezoto , si zema po edna lazicka od lekot na gladen stomak , sabajle .
    Lekot e inaku malecko teglice med bez seker po moznost , i pomalku od polovina pakuvanje , seme od kopriva , e sega moze i sok od limun vo ova , ama majka mi ne stavase od odredeni pricini . Sekoe utro po edna kafena lazicka ( ne e stetno i po dve ili tri , zavisi od vas samite ) na gladno i za edna nedela , ili eventualno 10 dena ke vi bide podobro . Jas ova na sin mi mu go davav po polovina lazice , kogazelezoto mu bese na dolnata granica . Potoa ispitavme krv i zelezoto mu bese recisi 30 po sto doktorkata rece deka nema potreba veke da mu davam med .
    Samo da napomenam , pred sekoe konzumiranje preporacuvam medot i semeto dobro da se izmesaat bidejki semeto e lesno i leta gore .

LollySky and blueberry93 like this.
  9. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Копривата (освен со мед) и спанаќот со што ги спремате, како? Некои идеи за повкусни рецепти? :)

10. jok

jok Истакнат член

Тука има интересни рецепти
    http://jedozovniduo.blogspot.mk/search?q=kopriva

blueberry93 likes this.
  11. Anastasia9228

Anastasia9228 Истакнат член

Nekoj da ne ima iskustvo so Toth'ema ampulite za zelezo da mi pisi

12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Ако имаш осетлив желудник ич не ги пробувај. За пиење мене не ми се гадни, ама неколку минути покасно ствараат тежина на стомакот и гадење.

13. Anastasia9228

Nemam problem pijam vekje ama prasanjeto mi bese dali pomagaat i dali se stetni nesto. Ps. Se izvinuvam deka ovde pisav tuka mi bese otvoreno mislev vo opsti prasanja pisuvam...

14. Guns N` Roses

Не, не се штетни, може да ги зимаат и трудници и се едни од поефикасните суплменти за железо. Само маана им е тоа што не може секој да ги поднесува.

15. Anastasia9228

Sega mi tekna deka sabajle koga gi ispiv posle koga trebase da jadam mi se gadese. Mozno e da e od toa? I dali da gi pijam so vitamin c zaedno?

Last edited: Dec 15, 2021
  16. Guns N` Roses

Да можно е да е од нив. Треба да се зима и вит Ц.

Anastasia9228 likes this.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Se pijat so sok od portokal.

18. MissChievous

MissChievous Форумски идол

И обавезно пиј ги со цевка, партал праат заби.

19. Guns N` Roses

Подобро е со вода, сокот од портокал дополнително може да го иритира желудникот.

20. Anastasia9228

Sto pravat? Gi sipat ili vo boja gi pravat