Непотребни операции како начин на заработка на приватните болници

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Lilit, 21 август 2025.

1. tanjita

tanjita Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    4.420
    Мајка ми на 40 год. доби дијагноза дискус хернија.
    Денес годините немаат врска.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.820
    Допаѓања:
    132.688
    Интерсно како сега Кедев излезе со ова тврдење. Демек ние не знаевме? Со години системски се уништува државното на сметка на приватното здравство. Ама сега кога жената му му е советник на Мицко, типот се симна од тоа планинините па ќе дрви по емисии? До сега ако знаел а ќутел, и он е учесник.

Последна измена: 25 август 2025
    На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.549
    Ова што го пиша дека во државно вака решиле со еден зафат се на куп, баш ме изненади.
    Јас имам обратен пример и тоа исто во државна болница, каде ја тераат на повеќе процедури да оди кога може и се со едно...веројатно зависи од доктор до доктор.
    Пациентката што не е од Скопје, дијабетичар плус, има нешто што треба да се отстрани од дебелото црево, полип некој и оди на клиника во Ск. Знаат дека треба да се отстрани ама прво да направеле колоноскопија со биопсија, па да го гори/отстрани. Првото доаѓање и е само да закаже колоноскопија, второто доаѓање и е да ја направи и да и земат биопсија. Третото би било за да оди на отстранување (ако нема и четврто претходно за да го договори терминот, не знам)...
    А мој роднина, лекар во Германија, вика јас ваков пациент кога ќе примам, му закажувам одма колоноскопија, земам примерок за биопсија и одма го отстранувам полипот. Секако треба да се извади, зошто да доаѓа стопати пациентот, зошто да прави две колоноскопии кога може една. И така е тешка за пациентот подготовката со чистењето пред колоноскопија...
    Женава ми вика подобро да умрам ми се смачи веќе од гладување и одење по лекари без резултат..

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.549
    Маж ми ја има дијагнозата од неговите 30-ти години. Не оперираат додека не напредне до одреден степен, така да во меѓувреме може само да оди на физикални терапии и да се пази колку може.
    Му рекоа уште тогаш дека е честа појава кај млади луѓе кои се повисоки.
    И работата, дигањето тежина секако се фактор.

На Anie93, Mumoftwo30, tanjita и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.108
    Допаѓања:
    165.905
    https://racin.mk/makedonija/poznati...YObz2pk-AzHy9ztaFk_aem_oM82xw3ufdzJp4MpGiS4fw

Ова е сосема друг тек на реториката која почна.
    Сум против ојакнување на приватните болници и сум гласноговорник за тоа! Не можам да разберам за секоја глупост и од хоби да се оди по доктори по приварни болници.
    Но, ова што го пишува во статијата е друго. Сериозна кардиоваскуларна операција на државна?! Нема шанси!!!! Немаат никаков капацитет за тоа! Сали реновираа со месеци, докторите да си ги вратат прво, хигиената исто така!
    Па знаеме ли дека на клиника немаат ни клими во сите клиники? Како Калкута е!
    Прво нов УКЛО да се направи па после!
    Јас мислев се збори за измислени операции, оно за ова ли???
    Сега станува збор од еднаш за финансиски причини?!?
    А оние од Косово на фонд што ги лечиме, а во приватни?
    Не е нормално ова.
    Мислев ќе извадат нешто - му рекле бајпас, а не бил за тоа сега и одма или нешто такво...

@Cosmic Girl роднината твој може во приватна болница работи таму. Германија на државно е како нас со термините. Идентично. И цел Балкан ќе те лечи. За чистотата и објектите, реално подобро е нормално, ама се останато...
    А Белгија е една од најодвратните држави каде што сум имала допир со државен здравствен систем.

Последна измена: 9 септември 2025
    На simoncelicius, Eunoia и eliesaab им се допаѓа ова.
  6. Aleks.mar

Aleks.mar Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2025
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    1.382
  7. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.549
    Низ годините не бил во една болница само ама не знам дали биле приватни или државни. Не беше тоа од аспект на достапноста на термините, туку од аспект на тоа како се постапува со пациентот.
    Тој кажуваше дека таму си имаат протоколи како да се постапува кога ќе дојде пациент со одреден проблем. Значи што дијагностика да се направи и што да им се даде како терапија. Докторот е извршител на тој протокол.
    А тие протоколи се во принцип направени за да има унифициран начин на работа со пациентите кои ќе доведе до најсоодветна терапија со најмалку трошок и замарање и за пациентот и за болницата односно за државата.
    Нив здраствената политика им е прво да превенираат болести, а не да ги лечат зошто тоа е во корист и на државата и на пациентот.
    Мислам дека ние сме светлосни години далеку од таквата политика.
    Еве појди од женското здравје - пап тестови не се веќе секоја година дозволени на товар на фондот. Мислам дека е еден на две или три години. А пап се прави секоја година и тоа ако немаш никакви индикации за проблеми па да треба да го правиш почесто од еднаш годишно.

8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.130
    Допаѓања:
    37.930
  9. lorenn

lorenn Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2025
    Пораки:
    127
    Допаѓања:
    454
    Ццц ужас тие од кои се очекува да ти спасат живот немаат никаква етика. (wtf)

На Aleks.mar му/ѝ се допаѓа ова.