Нервозни црева

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од Saricko, 27 септември 2013.

1. Kompanija

Kompanija Нов член

Се зачлени на:
    4 декември 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Dali imavte i gadenje jas shto i da jadam mi se gadi...vekje dva dena a pred mesec bev kaj dr Serafimovski piev kup lekovi

2. Kompanija

Kompanija Нов член

Се зачлени на:
    4 декември 2024
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Zdravo...Se macam so istiot problem vekje dva meseca...pocna so bolki vo stomakot grbot bev kaj Dr Serafimovski piev kup lekovi sega pred nekoj den vo 8 septemvi mi rekoa mnogu lekovi se toa i sega eve dva dena pijam samo probiotik i MeteoSpasmyl a od vcera i gadenje mi se pojavi nemam apetit ....dali nekoj imal gadenje so istiov problem i dali mora da se napravi kolonoskopija

3. Jack 111

Jack 111 Активен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2024
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    13
    Нервозни црева се јавуваат при апстиненција од нешто и голем спектар на лекови не раздвиженост плус.

4. SunflowerKA

SunflowerKA Нов член

Се зачлени на:
    7 октомври 2024
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Здраво веќе една година имам нервозни црева, ми се случува и по 5 пати во денот да имам потреба од тоалет, исцрпувачки е и ми ствара дополнителна нервоза. Дали некој знае каде да ги накдам овие апчиња loperamide actavis?

5. Lightdark

Lightdark Активен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Loperamid kolku sto znam gi nema kaj nas vo Mk,Seldijar bea nivna zamena ama niv gi prekinaa.
    Najblizu kaj sto gi ima e Srbija,Albanija.
    Ne znam koja bi im bila sega zamenata kaj nas…

На Sweetymk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mmx

mmx Нов член

Се зачлени на:
    11 јануари 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Скоро една година имам проблем со цревата. Секое сабајле одма после будење имам дијареа (некогаш со слуз), кркорење на црева, болки во левата страна на абдоменот (некогаш долниот некогаш горниот дел) поради гасови. Во текот од една година имам направено еден куп крвни слики и сите вредности беа супер. Исто така и два пати испитав CEA тумор маркер и двете резултати беа многу ниски. Два пати испитав и за фекално окултно крварење и двата беа негативни. Исто така испитав и за калпротектин и тој испадна негативен. Со сите овие резултати бев на консултација во Систина кај Др. Василевски и рече дека нема потреба од други испитувања, дека овие симптоми биле од стрес (ваљда мислеше за нервозни црева) и ми даде да пијам Линекс форте 2 месеци. Почнав да ги пијам апчињата, симптомите скоро исчезнаа. Откако завршив со терапијата скоро уште еден месец бев супер. Но симптомите се вратија пак во декември. Пак почнав да пијам линекс, немам ко порано секој ден дијареа ама кркорење нон стоп имам. Почнав веќе да се сомневам на тоа лошото. Одамна си мислам да си направам колоноскопија ама страв ми е и од процедурата а и од резултатот.

7. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.733
    Допаѓања:
    22.489
    Нервозни црева е различно од стомачни проблеми ради стрес.
    Многу се мешаат работиве

8. mmx

mmx Нов член

Се зачлени на:
    11 јануари 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Еден од главните причини е стресот.

9. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.733
    Допаѓања:
    22.489
    Може да биде ама пак е различно и игнорантно е да ти речат абе стрес ти е, кога не е исто.
    Ако е стварно нервозни црева кај тебе, можеш само да бараш тригери што ти го поттикнува и суплементи по потреба. И ете, да исклучиш и проблем со дебелото црево.

10. mmx

mmx Нов член

Се зачлени на:
    11 јануари 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Ти како си со симптомите? Направи колоноскопија?

11. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.733
    Допаѓања:
    22.489
    Не, не ме ни пратиле. Само ми препорачаа пробиотик и регулирање исхрана.
    Јас отсекогаш сум била со подуеност и гасови ама откако ми ја извадија жолчката, ми се задеси и ова.
    Периодично ми се појавува, месец може да сум добра, па после две недели со дијареи, болни грчеви.
    Тек ако каснам нешто покасно во денот, ѕвезди бројам од болки. И после одеднаш пак добра столицата и така до нареден пат кога пак рандом се активира. И така у круг
    Најверојатно имам лоша апсорпција на жолчна киселина. Ама зошто периодично и наеднаш ми се појавува не знам. Затоа и не можам да откријам храна што е тригер, зашто кога ми се мирни цревата, и потешка храна ми е ок, кога не ми се, од све ме фаќа дијареа.
    Сакам да појдам пак на гастролог ама да не биде за џабе.

12. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.733
    Допаѓања:
    22.489
    Што јадете најчесто за доручек?
    И општо де што јадете ама мене доручекот ми е најтерсене дел.

13. @metokara09

@metokara09 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Здраво. Ја читам и следам темава подолг период и решив да се зачленам.
    Јас сум машко, 31 година.
    Веќе подолг период (повеќе од 7 години) имам проблеми со столицата и првичнио самиот мислев се работи за интолеранција на глутен или целијакија, таа и исхрана ја следев во период од 3/4 години, потрошив тон пари и немав подобрување. Потоа реков, нешто не иде. На гастро не ме сфаќааа озбилно и ми рекоа IBS (дури еднашка сменија во IBD, но и тоа не помогна, ме мафаа со дијагнози), пробиотици и храна да пазам и не јадам од тоа што ми е тешко. Пробав секакви типови на храна, диети, додатоци, пробиотици и пребиотици од најевтините до најскапите и немам подобрување воопшто.
    Сега имам повторно колоноскопија, зошто немам само кркорење туку и повеќе симптоми кои само се зголемуваа низ годините. Почнав со често мокрење, уртикарија со црвенило, чешање и гушење, болки од десна страна, хроничен умор, губење на тежината од 110 kg на 55 kg, постојани флуктации и хронична дијареа, болки од десна страна и крв во столицата, мозочна магла, слуз и жолта столица итн. Правам колоноскопија за скоро, но сакам да слушам и ваше мислење и атипични симптоми за IBS, добар доктор на гастро или имунологија зошто верувам дека е далеку повеќе од IBS и само нервозни црева зошто ни Лоперамид ни Смекта ми ја запреја дијареата и честите столици кои траат веќе 2/3 години континуирано. Мислам сол и ориз јадев неколку месеци и резултатот што и да јадам е ист = течна дијареа. Би замолил ако има некој/а со слично искуство или состојба која првично наликува на IBS, но не е. Верувајте сѐ ми е пробано, ја следев темава подолг период и повеќе месеци пробував. Не ми помогна ништо, затоа лично се сомневам на нешто друго како MCAS, BAM, SIBO или IBD. Многу е тешко што како мала земја и испитувањата за ретки болести се недостапни.
    Ви благодарам за било која насока.

Последна измена: 19 јануари 2025
    На Cicko Cacko му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mmx

mmx Нов член

Се зачлени на:
    11 јануари 2025
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Каде закажа за колоноскопија? Колку пати дневно имаш дијареја?

15. @metokara09

@metokara09 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Во Државна Болница - „Мајка Тереза“.
    Повеќе од 3/4 пати сигурно во текот на ден, не знам колку менува но пред вакцинацијата со „Фајзер“ не беа симптомите толку изразени како од тогаш наваму. Дали самото тоа придонесе или влошила некое скриено авто-имуно заболување - не знам, искрено.

16. Munchmallow20

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.733
    Допаѓања:
    22.489
    Чекај, тек сега првпат ќе правиш колоноскопија?

17. @metokara09

@metokara09 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Втор пат. Бог знае како ја изведоа и првата и што се случи под анестезија, едно таму, на тие примероците кажува воспаление, една дијагноза, па друга после и цели перипетии се случија. Никогаш во 8-ми септември не идам пак, ни е кадарот што беше некогаш. Плус јас и крв имав, јадел или не јадел не менува ништо и ни по дефекација имам олеснување, а ни пак се замараа што губам толку тежина за краток период.

18. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    49
    imas grupa na fcb Ulcerozni kolitis i Cronova bolest, vidi informiraj se tamu, ako dolgo trae i so krvavi stolici toa e takvi simptomi,,,inace na Gastro klinika se totalka nezaiteresirani, neusluzni , ne znam sto se ne, davaat na specijalizanti da vrsat pregledi i se po red, doktorite samo za nivni za tie so vrski rabotata od licno iskustvo ova

На @metokara09 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    49
    ako ne e tajna kaj koj doktor na Klinika odese

20. @metokara09

@metokara09 Активен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Аух, не би сакал имиња јавно. Ама јас не сум задоволен од државното здравство и сите тие влечења, кои се со финансиска можност да идат надвор, да идат тогаш надвор.