Zdravo, okolu dva meseca imam bolka pod dolnoto levo rebro I vo dolniot lev del na abdomenot,podrignuvanje, no custvuvam I cesanje ponekogas vo toj del. Imam mnogu gasovi, nikako da SE oslobodam od niv. Napraviv krvna slika, napraveno e eho na abdomen, I mi rekoa deka imam samo poduenost na crevata. Mi rekoa da pijam poveke caj od nane, gazirano da izbegavam. Isto taka mi prepisaa I tableti Colosal. Dali nekoj od vas imal vakvi simptomi? Dali da baram drugi ispituvanja, Strav mi e da ne imam nekoja teska bolest
Здраво на сите, можам да кажам само дека се пронајдов во некои од симптомите и дека мене од матичната ми беше поставена дијагноза на IBS. Се почна со тоа што добив вртоглавици ( кои ги имам и ден денес повремено) и дијареа 4-5 пати на ден која траеше месец ипол. Една недела откако почнаа симптомите отидов на доктор, и тогаш не ми направија ни копрокултура ни ултразвук, само ме пратија на крвна слика ( капиларна од прст) и оставив урина. Кога се вратив по резултатите ми рекоа дека е на нервна база и ми дадоа само електролити, јаглен и Linex forte. Бидејќи бев со страшни грчеви и болки (кај мене се во горниот дел од стомакот) и дијареата не престануваше иако бев на строга диета со банани, варен компир, двопек, оризова вода итн. почнав на своја рака да пијам enterofuryl бидејќи мислев дека е труење со храна. Се враќав на лекар, ме враќаа назад, пак одев и така цел месец. После тоа крвната слика покажа ниско железо и сеуште немав ни ултразвук. Се префрлив кај друг доктор каде ми направија снимка и ме ставија на јаки антибиотици, при што докторот само ми кажа не знам од што се сите овие гасови. Во меѓувреме голтав секакви лекови лоперамид, антибиотици, јаглен, пробиотици, железо пиев итн. По завршената аб терапија бев исцрпена и во депресија. Но по некое време ситуацијата малку се подобри.. Се до пред една недела кога пак ги добив старите симптоми со тоа што сега се сомневам на мелена.. Дали треба да направам колоноскопија со гастроскопија и каде би ми препорачале? Верувајте ве разбирам и јас сум на истите маки како вас..
Прво направи го тестот ФОВ на окултно (скриено) крварење во столица, кое не може да се види со голо око. Ефтин е, лесен е. Потоа можиш колоноскопија или ректоскопија и гастоскопија.