Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нередовна менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ForeverYoung, 3 декември 2009.

1. rici.aaaaa

rici.aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2012
    Пораки:
    1.240
    Допаѓања:
    3.403
    Мене ми се случи да имам нередовен мензис од пиењето на парацетамол

На Овесна снегулка му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.532
    Допаѓања:
    201.624
    Слабеењето може да го наруши циклусот само ако се работи за драстично слабеење и намалување на килограмите. Во твојот случај, нешто друго е проблемот, па ти советувам консултација со гинеколог.

3. BBbaby

BBbaby Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јануари 2010
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    5
    Девојки и јас имам нередовна менструација последниве 2 месеци.. требаше да добијам на 20 мај, добив на 4 јуни, после тоа овој месец добив на 16ти и сеуште имам. не ми е јасно само во август кога ке добијам а сакам да одам на одмор од 10ти :( ako некој нешто има да ми помогне како да дознаам пишете ми. фала многу!

На Ammy.Lee му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    И јас имам нередовна менструација...
    Последно ми дојде на 21 мај и од тогаш ми нема дојдено...Деновиве ќе одам на гинеколог.И порано ми се има случувано да ми доцни по месец или месец ипол.
    Држам диета ама не верувам дека е од тоа,ун диетата е сепак режим на здрава исхрана.
    Немам поим што би можело да биде...И порано кога ми доцнеше пишав во интимни прашања и проблеми,и некои феминки ми рекоја дека можно би било да е од депресија или незнам што :)
    Како и да е мора да се оди на доктор..

5. Special.Someone

Special.Someone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2011
    Пораки:
    943
    Допаѓања:
    635
    мене ќе ми дојде па следниот месец немам па после 2 месеци ќе имам па после 1 месец ќе немам!ама јас си се навикнав веќе :)

6. jancii

jancii Активен член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    3
    Mene sekogas mi e redovna, ama vo maj mesec nemav dobieno,pa dobiv na 16ti juni, i eve uste nemam. Ne mi se slucilo do sega vaka.

7. Serafima

Serafima Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.272
    Имам полицистични јајници, а со тоа и нередовна менструација (на 6 месеци). Пиев се и сешто. Од хормонални таблети (од кои се поправив ), па и со чаеви. Кога ги пиев чаевите до некаде ми се регулира циклусот, ама сепак не до потребната мера.

Ново.
    Откако започнав да јадам аронија, циклусот по 9 години за прв пат, ми дојде на еден месец ^_^ . Без никакви други лекарства, туку само по 20 зрна аронија, секој ден.
    Првите три месеци не беше така, додека ми се привикни организмот, но подоцна дојдоа и првите резултати. Прво ми дојде на 3 месеци (што беше шок за мене), а потоа откако ми дојде на 3 месеци, наредниот месец ми дојде точно на денот кога добив циклус минатиот месец. Останав вака :o . Тоа не се случило досега.
    Од срце ви препорачувам, јадете аронија. Од неа ослабев, од неа ми се регулираа хормоните за да добивам секој месец. Ова ви го кажувам, зашто јас бев безнадежен случај. Се помирив со фактот дека циклусот ќе го нема повеќе. Лекарите само ми даваа хормони, од кои станав имуна и имам несакани појави од тие таблети.
    Затоа, само бидете упорни и не прекинувајте. Ќе имате доста позитивни резултати :) .

На stylishh и savana им се допаѓа ова.
  8. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    здраво на сите :).Ке ве замолам за одговор од оние кои пиеле циклопрогинова дали после таблетите крварењето ви беше послабо од вообичаено?Јас ги пијам за регулирање на циклус а воедно и правиме бебе со мм.првиот месец одкога ги испив некако послаба ми е менстр. првиот ден кафенко вториот и третиот крварење но помалце од порано и еве четврти и петиов ден пак кафено а треба пак да ги пијам од пети ден.Се напив јас но мисла ми е да не сум останала бремена па затоа да ми е слабо крварењето а ако сум знам дека не треба да ги пијам.Ве молам за одговор :)

9. bebaa

bebaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2011
    Пораки:
    2.735
    Допаѓања:
    4.589
    хееееј :^) некој со вакво искуство.......???

10. COollLady

COollLady Популарен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2011
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    1.337
    Зшто толку се вознемирувате околу тоа? Јас последен пат добив на 10 Јуни и до сега од менструација ни М. Кога ми дојде прв пати неколку месеци ми беше нередовна и си викам треба време да ми се стабилизира циклусот. Потоа ми стана редовна неколку месеци редовно си добивав и си велам се е ОК. Потоа пак ми стана нередовна. Подобро за мене ќе ги заштедам парите за влошки :lol: Сум немала односи и затоа не се грижам. Имам јака крв.Здрава сум :wasntme: Чук,чук... да не чуе ѓавол!

11. zelenooka.kocani

zelenooka.kocani Активен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2012
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    menstruacija

vaka sakam da prasam dali e ozbilno sto ne mi doaga redovno 1 pat dobiv vo 5 oddelenie i nikako ne mi e redovno sega posleden pat imam dobieno vo juni dali treba da otidam na genikolog?

12. Ammy.Lee

Ammy.Lee Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2011
    Пораки:
    1.995
    Допаѓања:
    2.280
    ^^
    Нормално е на 15 години да не ти иди редовно,тек кај 20тата треба да ти се регулира мислам.
    И мене не ми иди редовно јас на пр. предпоследно имав во Фебруари и после дури во Јули ми дојде.
    Значи не е проблем,не се плаши.Ако појдиш на доктор ќе те прегледаат и леков ќе ти датат.
    И не ти доцни многу месец и пол скоро :?:

13. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.498
    Ве читам и планирам и јас да купам аронија.
    Јас немам добиено веќе еве 3-ти месец по ред. Многу добро сум свесна дека треба да посетам гинеколог и да се консултирам, ама никако да се наканам да го сторам тоа, што воопшто не е во моја корист. Работава не е за постојани одлагања, ама... Неодговорна сум, признавам.

Е сега, јас претпоставувам дека ова ми е резултат од драстичното намалување на скоро 40 килограми и од диетите што ги држев. Можно е да ми се пореметил циклусот од ова, нели?

14. ilipili

ilipili Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2012
    Пораки:
    1.310
    Допаѓања:
    4.992
    Мене уште од мала ми беше нередовен,а и болен циклусот.Добив кога имав само 9 години.До пред две години не ми беше стабилизиран и регулиран воопшто.Откако почнав да јадам аронија и да вежбам циклусот секој месец ми иди точно на 17-тиот или 18-тиот ден во месецот.
    Сепак јас мислам дека кај секого е различно и треба да се посети гениколог без разлика што ние си претпоставуваме овде од што е и како е .Анабелче можеби ти е од диетите и од тоа што изгуби 40 килограми,но сепак мој совет е да одиш и да бидиш барем сигурна дека е тоа,да не мислиш од што е и како е,како што им препорачувам и на сите девојки кои што го имаат истиот проблем.

На anabel-a му/ѝ се допаѓа ова.
  15. milena04

milena04 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2012
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    sakam da prasham.

eve vaka ..

imam 15 godini ..mi dojde menstuacija na 12 a odtogash mi beshe neredovna no so tek na vreme mi se sredi i poslednive 5-6 meseci mi doajgashe tochno na 28 dena.
    e sega trebashe da mi dojdi vo avgust na 13ti no ne mi dojde ii eve vejke 17 dena mi kasni.
    odnosi ne sum imala .. t.e ne sum skinata no majkami pochna mnogu da se somneva i celo vreme me prashuva zoshto seushte ne mi doajga i dali sum imala neshto praveno vejke mi stana nezgodno ii nesakam da se somneva .. mi veli sigurno si trudna ili imash nekoja bolest .. sakam da ve prasham dali vas vi se sluchuvalo da vi kasni tolku ii dali ste odele na ginekolog ..treba da otidam i jas ili da pochekam ushte malce ? :( :sweat:

16. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.014
    sakam da prasham.

милена,отворено со мајката ова што ни го кажуваш ќе и го кажеш и на неа.
    рака под рака со мама,книшката во ташна и кај гинеколог. за вакви работи не треба да се чека.
    знам многу девојки на кои им биле нередовни менструациите од хх причини.-а тоа да не се односи.
    така да нема место за паника, како и самата што рече си немала односи. така да уживај.

17. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    sakam da prasham.

Ако си немала односи, барем можеш да бидеш сигурна дека не си бремена. Ама од превентивни причини подобро ќе биде да си отидеш на лекар, чисто да знаеш на што си. Можеби имаш некоја инфекција, пореметување и слично. И со мајка ти само отворено, од неа нема потреба да се срамиш, таа треба да ти биде најдобра другарка.

18. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    sakam da prasham.

млада си уште и не ти е стабилизиран циклусот најверојатно, ке ти дојде, но ако касни уште 2-3 дена оди на лекар

19. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    4.846
    sakam da prasham.

Вака,прво со мајка ти ќе и кажеш се,ќе си напрваиш сериозне муабет,ќе и објасниш се по ред,тоа што ни го кажа ќе и го кажеш неа,без лажење,а ако ти закасни уште 4-5 дена,првери си,дали си под стерс ,имаш ли промена на климата или исхраната,и слично..Ако не е ни тоа а продолжи да ти касни и по оди на доктор..Мене кога бев на одмор ми каснеше 12 дена верувај,а толку никогаш не ми каснело ни од почетокот,секогаш имав редовен циклус,се случува иако ретко да закасни 1-2 масксимум, :sweat: ама не и повеќе,и јас се грижев па и мајка ми почна да се сомнева :puke: ,аххх леле тие мајки,но ми дојде кога се вратив дома,зошто веројатно тоа беше од морето и климата,топло веројтано па не ми дојде,требаше да ми дојде пред да заминам еден ден но ми дојде веднаш,т.е.наредниот ден кога си додјов дома.... :worried: ми беше чиста совеста и не се нервирав ,кога знам дека сум немала однос нема место за паника.. :) 8)

20. la-lita-e

la-lita-e Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2012
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    151
    sakam da prasham.

Во тие години на децата ѓи фаќат лудите и мајките на сешто ќе помислат ;) Нема шо да се секираш,на мене дури кога се нервирам знае да ми доцни со денови некогаш и повеќе од недела. Така за време на сесија,кога се нервирам и замарам многу со нешто обавезно се менува датата,а јас иам над 20 години. Така да нема шо да се сеќираш,додека се стабилизира точната дата ќе мине некое време. До тогаш уживај,може со тоа шо се нервираш и даваш повод на мајка ти да мисли такви работи. Поздрав ;)