Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нередовна менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ForeverYoung, 3 декември 2009.

1. tigrica92

tigrica92 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    657
    Допаѓања:
    565
    Имам ешерихија еве веќе година дена 2 пати ја лечев не се излечи, сега третиов пат ги допив апчињата пред месец дена и не сум однесла мокрача сеуште но ми дојде менструација 2 недели порано, значи 2 пати овој месец... дали некој имал слично искуство дали е од лековите или нешто друго?

2. Polsko

Polsko Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    937
    Допаѓања:
    573
    Јас пијав едни апчиња од кои добивав по два пати во месецот менструација, па можи да е од тоа

3. KittyT

KittyT Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2011
    Пораки:
    202
    Допаѓања:
    112
    Значи вака, последно добив на 30ти март и од тогаш немам добиено. Во април кога се ближеше периодот за да добијам ме болеa многу јајниците и ги имав сите симптоми, ама не добив, а јајниците ме болеа се до средината на мај некаде... Бев на гинеколог, полицистични јајници немам, трудна не сум секако, што е ? Имам како бубулици под брадата, гледав на интернет дека тие се поврзани со јајниците, ама веке е јуни и не знам што да беше до сега ќе ми дојдеше. Некое слично искуство?

4. Lavica.4

Lavica.4 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    8
    Менструaција

Zdravo.Imam 19 god.Sakam da ve prasam,veke mi docni 4 dena,a minatite meseci imav redovno na 28-ot den duri i po 2 dena porano..Sto e rabotava?cudno mi e malku vaka ne bilo nikogas! -.-' Nekoi apcinja ...?fala vi.

5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Апчиња???? Лелеле до кога вака со неинформираноста.
    Може да ти касни ако си имала однос и свршил во тебе, а може и да ти касни и од стрес и од нервози и од време од се.

6. Leo-nora

Leo-nora Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.956
    Допаѓања:
    1.267
    Прашање до сите вас... Минатата година од Октомври-Ноември ( не се секавам точно),немав добиено 2-3 месеци. Во Јануари добивав но не на иста дата, битно имав добиено. Во Мај не добив, последен пат имав на 16ти април..и еве сега Јуни сеуште и за овој месец немам добиено. Не сум имала односи веке година време, значи до тоа не е... незнам што би можело да е :| :(

7. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.053
    Допаѓања:
    6.545
    Мислев дека ми е редовна
    но проверив и гледам вака
    овој месец ми дојде на 28 дена. Пертходно на 30. Претходно на 31. Претходно на 32. Претходно на 31. Претходно на 34.
    Ова е неродовна претпоставувам

8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.563
    Допаѓања:
    10.753
    За нередовност повеќе би рекла станува збор кога касни со месеци на пример 2,3 месеца немаш па добиеш, а некои добиваат само 2,3 пати годишно чест случај оние кои имаат полицистични јајници или кои имаат некој здравстевн проблем. Каснење со неколку дена е нормално, многу влијае промена на клима што во денешно време 5 пати сме смени во ден времето па тешко е да сме имуни на тоа, стресот, доколку се пие некоја терапија и слично :) .

9. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    857
    Допаѓања:
    1.077
    Мој совет за сите оние што имаат полицистични јајници и неможат редовно да добијат поради тоа е да не пијат хормонски апчиња баш пред некој ден бев со другарка ми кај мојот гинеколог она го има истиот проблем тој рече хормонските таблети во никој случај неможат да го решат тој проблем,кога ќе престанат да се пијат пак е исто,само истите би предизвикале кај некои дебелеење,зголемено потење,повеќе влакна и сл.. проблемот би се решил кога ќе забремените,кога ќе родите ...она што тој го кажа што може да го направите сега за сега за да си помогнете е повеќе физичка активност,да не се јаде благо,потенцираше дека полицистичните јајници бараат диета...

На Twinkles му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Psychen

Psychen Активен член

Се зачлени на:
    14 декември 2014
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    86
    Значи вака, имам прилично редовна менструација ако се земе во предвид правилото дека 3-4 дена +/- е дозволено. Ми доаѓа просечно на 30 дена. И сега се случи нешто неочекувано. Забележав крв кога отидов во wc, и мислев дека е од овулација, зошто ми е 19тиот ден.(имам слушнато дека се случува, а според календарчето овулацијата ми се случила пред три 3 дена, ако ми дојде точно на 30 дена, ама како што спомнав, 3-4 дена, ми варира). Е сегам, гледам дека не ми престанала, па морав да ставам и влошка, не е обилна, но имам како и секој месец што имам. Во моментот сум на студии надвор од мојот град, неможам одма да отидам на гениколог, па дали некој од вас го имал вакво искуство? Мислите дека можно е да биде нешто сериозно? Благодарам.

11. Tatjana95

Tatjana95 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    1.115
    Од секогаш сум имала нередовна менструација.. Прво мислев дека е заради возраста (имав некои 15-16 години, а првата ми беше на 13), потоа открив дека имам намалено лачење на тироидната жлезда (тогаш имав 16). Почнав да примам редовна терапија и циклусот колку толку се нормализира одреден период, некои 5 месеци. Потоа пак почнав да имам нередовен циклус. Пред неколку месеци бев во Плодност на гинеколог и ми кажаја дека имам полицистични јајници и дека поради тоа и проблемите со жлездата имам нередовен циклус (сега имам 19 години). Докторката ми препорача да направам хормонален статус на 3 ден од циклус. Излезе дека пролактинот ми е покачен, мислам дека вредноста беше 33. Утре треба да одам на консултации кај неа, да видам што ќе ми каже... Не знам дали вредноста на тој хормон би можела да биде толку покачена само поради стрес, или нешто слично.. :^)

Многу се плашам за во иднина. Имам два хормони, премногу важни кои не се во нормала. Се плашам дека нема да можам да забременам... Мислам, веќе ми е јасно дека ќе имам проблем со тоа. Знам дека постојат хормонални терапии, ама и тие се штетни... Немам претстава што треба да превземам за да си помогнам, се надевам дека докторката ќе ме упати.

Ме интересира дали има некој тука со слични проблеми, за да споделиме искуства..?

Се прашувам дали некогаш ќе се среди ова... :(

12. Clover66

Clover66 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    6
    Здраво феминки јас за 3-4 месеци ќе правам 14 години.Добив за прв пат пред 3 месеци и одтогаш немам добиено.Која е причината што не добивам? Тогаш болки немав...Ве молам споделете загрижена сум. :(

13. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.486
    Допаѓања:
    55.061
    Штом ти дошло пред неколку месеци , не е страшно да ти е нередовна , тоа е нормално , зборам за засега , не е во ред да се зачестува овај проблем, но теши се што има жени и девојки на кои не им е редовна со години . Сепак можеби нема да биде на одмет да одиш на гинеколог да те погледне на ехо онака превентивно , не е ништо страшно не очајувај :)

14. cnc

cnc Нов член

Се зачлени на:
    24 мај 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    До сега секогаш сум имала редовна менструација. Треба да напоменам дека и немав некои сериозни проблеми дури и кога правев операции. Но, еден ден се напив апче за спречување на бременоста и од тогаш целиот ред ми се поремети. Се прашувам дали и од тоа? Редовно одам на гинеколог да ја следи ситуацијата бидејќи имам доста обилни и болни циклуси. Често примам и инекции против болка. Почнав и да вежбам пилатес.
    Па дали почетокот на вежбање и апчето за спречување бременост може да се причина што ми доцни 2 недели?
    Тест за бременост направив и е негативен.

Однапред благодарам

15. kjukli

kjukli Форумски идол

Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Да можно е да ти е од апчето, од него се пореметува циклусот. Најубаво да си одиш на гинеколог. И гледам дека си нова, немало потреба од отварање нова тема, можеше прво да прелисташ па во некоја да го посравиш прашањево.

На mime87 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.091
    Јас сакам да те прашам, како тоа пиеш апчиња, а не го читаш упаството, не ги читаш индикациите?

На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  17. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Mislam deka ti e od apceto,sepak napravisi edna kontrola.

18. Margarita9

Margarita9 Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2013
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Последен пат добив менструација во јуни, па бев на гинеколог. Ми рекоа дека е можеби поради тоа што имам полицистични јајници па ми даде Примолут да пијам 5 дена за да ми дојде.. Но и после апчињата не ми дојде, ми рекоа да почекам уште малку ако не да направам тест за да ги проверам хормоните. Сум немала односи после последната менструација.. Што може да биде? Веќе почнав да се нервирам зошто од апчињата не ми дојде..

19. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Пробај пиј ФЕМИСАН А капки, би требало да ти помогнат, а нема да ти наштетат. :)

20. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.974
    Допаѓања:
    134.987
    5 дена мислам дека се малце, бар според она што ми објаснувашер мојот гинеколог... јас по 10дена ги пијам ...и од коа ке прекинеш со нив у рок од една недела треба да добиеш, не мора одма ...