Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нередовна менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ForeverYoung, 3 декември 2009.

1. urnebes

urnebes Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    i mene me interesira prasanjevo dali e можна менструација за време на бременоста со тоа што е во помали количини и не е толку обилна?????

2. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    Da mozno e i ne trae 4-5 dena tuku samo 2 dena.

3. urnebes

urnebes Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    9
    :worried:hock: kako dva dena?? cisto samo dva dena ili dva dena tece pa posle ima samo nekoi tragi ili nesto slicno ??

4. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    241
    Точно е дека диетите и стресот се основни причинители на нередовен циклус. Тоа со диетите го искусив на своја кожа - ова веќе ми е 2ра година на нередовна менструацијa; ги земав еден период и примолут нор таблетките ама ефектот беше краткотраен односно траеше само додека ги конзумирав. Строгите диети и гладувања ги избегнувам во последно време, но сепак менструалниот циклус изостанува :( дали можете нешто да ме посоветувате без разлика дали сте имале или немале ваков проблем, зашто стварно мн ме загрижува и опседнува :? :(

5. tigrica

tigrica Истакнат член

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    4
    знае ли некој дали подуеноста од хормоните се повлекува :(

6. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    mislam dva dena tece po malku a posle voopsto a moze i samo tragi, ova ne go kazuvam od licno iskustvo bidejki do sega nikogas ne sum zabremenila, no go kazuvam od iskustvo na drugite...

7. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    Lady D ednas imav pisano, no ete pak ke povtoram... i jas od dieti, od stres, od nervozi, pocnav da dobivam na dva meseca a nekogas i na tri. Bev kaj ginekolog i mi rece deka mi e poradi stres nervoza itn... i otkako se uveri deka ne sum bremena mi gi prepisa primotlunor.... no i kaj mene imase efekt samo dodeka gi piev... i veke ne pojdov kaj ginekologot no se konsultirav so drug lekar-ginekolog, i bidejki bev sigurna deka ne sum bremena mi gi preporaca cikloproginova (toa se hormonski apcinja za reguliranje na menzis) bidejki mene mnogu mi smetase toa sto nemav redovna menstruacija, pocnav da otekuvam, imav vrtoglavica, ne mozev da izdrzam vo guzva itn... i taka gi ispiv prvin primotlunor za da dobijam, i otkoga dobiv petiot den od ciklusot pocnav da gi pijam cikloproginova, tie gi pies spored sema i ne se kontraceptivni tuku kako sto navedov se za reguliranje na ciklus, otkoga ke gi ispies site (mislam deka 21 den po red) jas gi piev sekoja vecer po edna i koga ke zavrsis so tabletite posle edna nedela dobivas i pak petiot den pocnuvas so druga doza i taka po red tri meseci... sega veke nekolku meseci ne gi pijam, i dobivam na sekoi 30-33 dena, znaci pocnuva da mi se regulira... jas vaka postapiv, dokolku mislis deka mozes i ti vo red, ili mozebi e pozelno da se konsultiras so ginekolog... pozdrav.

8. LadyD

LadyD Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    241
    Lady D ednas imav pisano, no ete pak ke povtoram... i jas od dieti, od stres, od nervozi, pocnav da dobivam na dva meseca a nekogas i na tri. Bev kaj ginekolog i mi rece deka mi e poradi stres nervoza itn... i otkako se uveri deka ne sum bremena mi gi prepisa primotlunor.... no i kaj mene imase efekt samo dodeka gi piev... i veke ne pojdov kaj ginekologot no se konsultirav so drug lekar-ginekolog, i bidejki bev sigurna deka ne sum bremena mi gi preporaca cikloproginova (toa se hormonski apcinja za reguliranje na menzis) bidejki mene mnogu mi smetase toa sto nemav redovna menstruacija, pocnav da otekuvam, imav vrtoglavica, ne mozev da izdrzam vo guzva itn... i taka gi ispiv prvin primotlunor za da dobijam, i otkoga dobiv petiot den od ciklusot pocnav da gi pijam cikloproginova, tie gi pies spored sema i ne se kontraceptivni tuku kako sto navedov se za reguliranje na ciklus, otkoga ke gi ispies site (mislam deka 21 den po red) jas gi piev sekoja vecer po edna i koga ke zavrsis so tabletite posle edna nedela dobivas i pak petiot den pocnuvas so druga doza i taka po red tri meseci... sega veke nekolku meseci ne gi pijam, i dobivam na sekoi 30-33 dena, znaci pocnuva da mi se regulira... jas vaka postapiv, dokolku mislis deka mozes i ti vo red, ili mozebi e pozelno da se konsultiras so ginekolog... pozdrav.

Iskreno blagodaram mnogu na sovetite!!! :P :up:

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.640
    Допаѓања:
    106.677
    I jas imav neredovna menstruacija , mi kasnese okolu 10 dena ( toa ne e mnogu ) ali isto taka imav i problemi so liceto pa resiv da odam na specijalist internist. Doktorkata mi dade upati za da si napravam krvna slika i biohemiski ispituvanja na 17 OH Progesteron i SHBG-sex hormon binding globulin , krvta mi bese ok , no vrednostite od biohemiskite ispituvanja mi bea poremeteni t.e. nemav ovulacija. Isto taka bev i na ginekolog me gledaa na eho za da vidat dali imam policisticni jajnici , no za sreka nemav. Toa vreme nemav seksualni odnosi se uste , no sepak doktorkata-internist mi prepisa hormonalna terapija. Eve 3 meseca gi pijam Diane-35 i menstruacijata mi e redovna ( duri mi doaga i na 26 den). Na kraj na mesecov ke gi prekinam pa pak ke odam da pravam ispituvanja. So ova mi se povlekoa i aknite sto gi imav na liceto :) zatoa nekogas nemora da znaci deka menstruacijata kasni od stres , hrana itn..zatoa najubavo pojdete si na lekar i resete si ja situacijata :)

10. kate16

kate16 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    Интересира ме за миструалниот циклус ...

па вака веќе неколку месеци ми доаѓа порано,и тоа ме загрижува овој месец ми дојде на 4 и вчера пак ? па ако може да ми кажете што е работата стварно се загрижив :roll: помогнете ?

11. maca.81

maca.81 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2010
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    21
    kate16
    Дали тоа ти се случува редовно и колку редовно се случува :?:
    Ако прашаш гинеколог ке ти каже дека редовно циклусот доаѓа меѓу 21 и 36 ден (обично од 28-31), ама да не е баш 21-от или 36-от.
    На сите нас ни се случува некогаш да добиеме по 2 пати во месецот, ако перодот се погоди така, да добиеш на почеток на месецот и на крајот па.
    Доколку ова ти се случува долго време секако побарај помош од гинеколог.
    Секако прашање е кога за прв пат си добила, можеби е и прашање на време за да ти се стабилизира циклусот-доколку си добила скоро.
    Најсигурно и најверодостојно ке ти биде одговорот од гинеколог.
    Мило ми е ако ти помогнав бар малку.

12. kate16

kate16 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    0
    секако фала :) инаку не ми е скоро,ама баш се зачудив порано 1 недела ми дојде а, минатите месеци ми доаѓаше на почетокот и на крај како што кажа ти,и нареднито месец ако ми биде пак вака ќе мора да прашам гинеколог

13. violetblue

violetblue Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2010
    Пораки:
    1.837
    Допаѓања:
    5.581
    На мене ми доага вака на 22 или 23 ден со години. Бев на гинеколог ги направив сите испитувања се беше во ред, така да најсигурно ти е да си провериш за да не се мислиш секој месец :)

14. femina90

femina90 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    3.997
    Допаѓања:
    2.350
    mene ginekologot mi kaza deka normalen ciklus e od 21-45 dena.taka sto uzivaj :D

15. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    Јас имам нередовна менструација. Некогаш ми доаѓа на 25 дена, а често ми касни.

16. divine

divine Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2010
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    28
    lugje ve molam za sovet , imam neredovna menstracija koja zapocna pred nekolku meseci , mi docnese eden mesec , ne bev bremena imav simptomi deka ke dobijam no ne dobiv i bev na ginekolog mi dade primolut nor gi piev i dobiv, posle tri meseci docnenjeto pak se povtori i sega mi rece deka ke moram da gi pijam jasmin hormonskite za da mi se regulilira ciklusot iako se mi e vo red , nevideno sum ispanicena zasto neznam sto da pravam , sto ako nemozam deca da imam , ve molam za sovet ;( ;( ;( ;( ;(

17. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.209
    Допаѓања:
    36.697
    Штом се е во ред со тебе, ќе можеш да имаш деца. Yasmin таблетите освен што ќе ти го регулираат циклусот, ќе те штитат и од несакана бременост.

18. lokum4e

lokum4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    1
    И мене ми е исто не редовна..ама си знам веќе неколку месеци ке имам редовно, потоа еден месец нема да имам, па наредниот 2 пати еднаш на почеток еднаш на крај на месецот..па потоа пак редовно неколку месеци и така :D

19. free

free Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2010
    Пораки:
    1.526
    Допаѓања:
    75
    leleeee losa rabota ova so ne redovna menstruacija...
    i jas imav eden period pa piev i hormonski, pa bozem mi se reguliraa i dobivav na 30-35 dena, no ovoj pat trae po dolgo, poveke duri i od 40 dena... a i ne koristime zastita, sakam da sum trudna, ama ne znam dali sum trudna ili pak mi e ne redovna :rofl: za test sakam da pocekam uste nekoj den... ne znam sto ke pravam...

20. meganfox

meganfox Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2010
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    0
    i mene mi docneshe mozebi eden mesec i poveke ama pricinata beshe toa so bev na dieta i se mi se ispomesa oslabev dosta. sega veke nema sansi da sum na dieta podobro popolna ama zdrava otkolku vaka. i da koga otidov na ginekolog neli se mu objasniv i mi rece da pijam mleko pocesto. Pijam sega redovno mleko, se hranam pozdravo i nemam veke problemi fala mu boga