Нередовна менструација

Discussion in 'Здравствени проблеми' started by ForeverYoung, Dec 3, 2009.

1. en5

en5 Истакнат член

Тие што имате нередовна менструација и сте млади, нејќете сега моментално деца, не сте во брак, како ви влијае тоа на интимниот живот? Ете некогаш со месеци ако не ти дојде, а си имал секс редовно. Иако и кондом, свршување само надвор, пак дали постојано правите тестови или мирни сте и знаете дека не би се случило ништо зошто сте пазеле? Многу ми е страв искрено мене, ни знам плодни денови, ни кога овулирам, ни кога ќе ми дојде, некогаш за 40, некогаш за 90 дена, се плашам доста од бременост.

Ceci16 likes this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Ако останеш бремена со кондом и со свршување надвор, ке те запишат во историја.

elimkd likes this.
  3. en5

en5 Истакнат член

Да секако знам дека шансите се речиси никакви, но кога имаш редовен секс, а менструација на 3-4 месеци ти доаѓа, логично е да се плашиш и за бременост, не е исто како секои 30 дена да ти доаѓа и да си знаеш дека не се десило нешто. Кога немав секс полесно ми беше порано што за бременост не се секирав барем.

4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Посети гинеколог и почни со орална контрацепција. Плус кондом, плус свршување надвор, шанси за бременост би биле 1:738272627728273727717272.

5. en5

en5 Истакнат член

Не сакам на неполни 19 да се трујам со орална контрацепција, знам колку штетни влијанија има, не е вредно за секс да пијам такво нешто..

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Тогаш немај секс. Тоа е најсигурна опција. (fingers)

elimkd likes this.
  7. en5

en5 Истакнат член

Не можам цел живот да немам де. Сте имале ли искуство со ова или се зафркавате со мене? Навистина не сакам некој да се зафркава кога не е зафрканција и барам некој со слично искуство, да си споделам маката.

8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Ако имаш однос со кондом, плус свршува надвор реално немаш потреба од паника, шансата во тие случаи за бременост е непостоечка, дур да ти се регулира ќе се навикниш, затоа што не можиш да паничиш толку време, или ако веќе си паничар прави си тестови, само така дополнително ќе си правиш стрес непотребен

en5 likes this.
  9. en5

en5 Истакнат член

Ти благодарам многу, вакво нешто ми требаше :hug:

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Не се зафркавам. Ти кажувам дека со кондом си безбедна. Со апчиња плус. Ако 100% сакаш заштита, тогаш немај секс.
    А за нередовен циклус секако треба да посетиш гин.

11. Mihaela123456

Mihaela123456 Истакнат член

Devojki pijam cikloproginova, mi ostanaa uste 5 apcija od crvenite, no mislam deka denes dobiv. Dali da gi dopijam ili da prestanam dokolku ova e ciklus?

12. Ynam

Ynam Активен член

Дали има на форумов некој со проблем менструација да имал секогаш нередовна на околу 35-45 дена во просек (некогаш каснела на 2 3 месеци)...
    После короната и седењето дома, се здебелив малку повеќе нагло, почна се повеќе да ми касни и се поретко да доаѓа. Ако порано имав 9 циклуси во година, сега 5-7 годишно...
    Никогаш не сум имала многу редовна, но никогаш и не ми каснела вака со месеци.
    Бидејќи бев тинејџерка и не сум имала секс, знаев дека не е бременост и дека можеби како растам ќе се регулира, но еве уште ништо кај мене. Со месеци немам добиено моментално, не ми е јасно зошто ми се случува вака, не поминувам низ некој стрес... Порано на стрес ми се случуваше, но сега не е така.

На гинеколог веднаш даваат хормонска терапија и читајќи колку нус ефекти имаат тие лекови многу ми е страв да користам такви лекови и да одам на лекар иако веќе морам зошто не сум толку мала за да чекам да се среди... Дали има некој што користел такви лекови и имал позитивни ефекти? Читам дека има што се здебелиле уште повеќе од такви хормонски апчиња, дека имало ризик за рак на гради, матка, јајници зошто сепак се хормони и многу се плашам да внесам нешто такво во себе. :(

Плус ме плашат коментари од блиски дека понатака со неплодност ќе се борам ради проблемов, а со апчиња колку вистински ќе овулирам? Некако природно да се реши знам дека се би било најдобро, но не знам. Во околина немам ниедна блиска што прошла низ ваков проблем. Било каков совет и искуство ќе ми биде добродојден од некој што минал низ вакво нешто.

Ceci16 likes this.
  13. butterflysk

butterflysk Популарен член

Hormoni imas ispitano? Na eho te vudoa da ne imas cista nekoja..

Ynam likes this.
  14. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

@Ynam мораш да одиш на гинеколог, да се испита што е проблемот, не можи некој на форум да ти дава совети. Немаш со месеци добиено, бараш совет на погрешно место. И некоја да има слична како тебе ситуација не можи да ти кажи од каде ти потекнува проблемот.

Ynam likes this.
  15. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Posleden ciklus imav na 8 maj, prvpatda mi docni, bev na ginekolog nemam miom, nemam cisti, malo zdebeluvanje samo na matka I mi dade da oijam primulot nor za da dobijam, mene mi e strav da gi pijam, inace sum vo perimenopauza , a imam simptomi za ciklus , me boli stomak , gradi,

TinkaGirl likes this.
  16. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

I jas ja imam istata situacija ama denes ispituvav I hormoni I ke cekam rezultati ima li priroden nacin da dobies porabo ciklus

17. Michaelalala

Michaelalala Истакнат член

Болка во стомакот иста како пред менструација и отечени гради може да се смета како пмс? За градите знам али болкава ми беше иста како да ке ми дојде дури и улошка си ставив оти бев ептен убедена дека ке ми дојде.. Ми идеше до сеа на 28 дена, минатиот месец имав на 14ти а месецов требаше на 12 ти да имам и еве уште немам а немам ни болка за идење... Многу ми е страв, можно ли е да се работи за бременост? Да сподели некој дали имал ваква ситуација?

18. Mrs. right

Mrs. right Истакнат член

Ќе ти дојде ваљда штом чувствуваш дека си пред добивање. А за бременост па најдобро си знаеш самата, имавте незаштитен однос, во период на овулација беше или? Крај крева напрај и тест по некое време ако до толку ти е страв.

19. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Kolku godini imas ?

20. Broken♡

Broken♡ Истакнат член

Dali vitamin c pomaga za pobrzo dobivanje na menstruacija?