Нередовна менструација

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од ForeverYoung, 3 декември 2009.

1. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Не, помага да се намали обилно крварење.

2. YoungGirl

YoungGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2013
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Здраво девојки, неколку месеци не ми престанува менструацијата, по претрпен стрес. Немам обилно, но имам постојано. Никогаш не сум имала најредовна менстурација, се случувало да не добијам или пак да добијам во месец два пати или да имам многу обилно...но се средувало.
    Ова прв пат ми се случува. Отидов на лекар, ме гледаше на ехо и ми рече дека се е во ред. Ми даде да испитам хормони и излезе дека прогестеронот ми е низок и немам овулација. Ми даде да пијам цикло прогинова, но сеуште имам (по 6 таблети испиени). Прв пат пијам хормонски таблети. Ме загрижи бидејќи ми рече дека може да биде мачен пат во иднина, но не било страшно. Закажав кај друг лекар на преглед да ми ги види резултатите, но ете сега чекам термин и сум преплашена.
    Дали може да се среди хормоните во иднина да ми бидат во нормала или невозможно е тоа да се среди? Се плашам многу што ќе ми каже докторот.
    Ве молам, споделте ваши искуства.

3. ivcheslivche

ivcheslivche Активен член

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Здраво, од првата менструација па до пред извесно време, секогаш сум имала редовна и прецизна менструација. На точно 32 дена ми доаѓаше и траеше 6-7 дена. Но, при крајот на 2023 претрпев многу голем фамилијарен стрес, и последниве 5 месеци цело време е нередовна. Ми касни 10-15 дена...еден месец само 3 дена ми каснеше и мислев се стабилизирало ама еве пак касни. Некои предлози/совети?

На MиЛаѓ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.360
    Допаѓања:
    11.966
    Стресот си игра голема улога. Мораш да се опуштиш али пробај чај од кантарион или од магдонос, а ако веќе не сака добро е да си се консултираш со гинеколог

5. ivcheslivche

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Па мислам дека полека го намалувам стресот, ама морам да признаам уште знам на моменти сериозно да испаничам итн. Читав и на интернет пишуваше дека може и до пола год да му треба на организмот да се нормализира, затоа што мене ми доаѓа секкј месец ама касни. Фала ти многу:)

6. macor24

macor24 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.406
    Јас исто бев како тебе цело време до стресови нервозна до плафон исто и мене ми каснеше но мене некогаш знаеше и цел месец да не дојде, и почнав да пијам магнезум б комплекс во ќеси што се сигурно знаеш на кои мислам имаат вкус на грејпфрут, тие ме смируваа многу и сега кога сум така под стрес го пијам тоа и ме смирува баш многу, пробај со тоа да поченеш да пиеш секој ден понедно се додека не се стабилизираш тоа ти ќе осетиш кога се е како што треба а и ништо не штетно витмани се, мој совет е да ги земеш и да почнеш да ги пиеш.

На eliesaab и ivcheslivche им се допаѓа ова.
  7. ivcheslivche

Се зачлени на:
    8 октомври 2022
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    25
    Пијам и тоа , прво во ќесички сега земав апчиња пред некој месец. Ама се е до умот:?::D

На Jasz му/ѝ се допаѓа ова.
  8. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.003
    Допаѓања:
    12.336
    @ivcheslivche ќе ти се среди, само пробај да си опуштена и со убава мисла постојано.

На ivcheslivche му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Alizée10

Alizée10 Активен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2024
    Пораки:
    284
    Допаѓања:
    346
    Нормалниот период е на дваесет и осми ден да ти доаѓа...така да, можеби и ќе ти се подобри циклусот во иднина. Со текот на годините се и намалува постепено циклусот...

На ivcheslivche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Melissa_39

Melissa_39 Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    39
    Zdravo,do sega sum imala skoro sekogas redoven ciklus,ovoj mesec mi kasni 5-6 dena, a edno nedela dena sum so bolki i grcevi vo stomakot,bremenost e isklucena,nezz do koga da cekam dali da zakazam vednas na ginekolog?sto moze da e vo prasanje imala li nekoja slicen problem?

11. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Се случува некогаш и да задоцни. Мислам дека овие два месеци и промените на времето се многу големи и тоа ни влијае. Инаку и гинеколог до 10 дена кажува дека е најнормално да се доцни.
    Многу влијае промена на време, стрес, исхрана, настинки, вируси, антибиотици. Се нешто може да влијае.
    Колку повеќе се стресуваш дека доцни, повеќе ја одложуваш.Земи некој магнезиум и б6 за опуштање и смени мисли, ќе дојде ништо страшно.

На ivcheslivche, eliesaab и Melissa_39 им се допаѓа ова.
  12. Melissa_39

Melissa_39 Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    39
    da,mi dojde,fala ti srcka pozdravce

На anggell и eliesaab им се допаѓа ова.
  13. bitches broken

bitches broken Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2021
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    33
    Здраво на сите,дали се соочил некој со нередовен циклус поради земање на есциталопрам антидепресиви.Јас сум на терапија од август 2023 и од тогаш кога почнав со терапија се соочувам со нередовна менструација.Веќе сум пред крај со терапијата во јуни ја прекинувам.Кажете како да постапам и што да превземам?

На Melissa_39 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Melissa_39

Melissa_39 Активен член

Се зачлени на:
    17 октомври 2023
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    39
    Zdravo,skoro citav statija deka se javuva bas neredovna menstruacija poradi zemanje na terapija,hormonski piluli,antidepresivi i slicno,taka da mislam deka ti e rezultat na terapijata neredovniot ciklus.

15. penelope10

penelope10 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2021
    Пораки:
    581
    Допаѓања:
    1.224
    Имам нередовна менструација, добив на 22-ри април, но воопшто не беше обилно, ептен малку имав. Вчера добив пак, што е некаде 18 дена и е малку пообилно. Инаку секогаш било нередовно, со тоа што порано добивав на околу 40 дена. Моето прашање е како да се справам со зголемување на телесна тежина? За една недела накачив 1.2кг и како резултат на менструацијата, имам огромна задршка на течности. Како да се справам со тоа? Пијам лимон, чај и ништо. Како се справувате со зголемување на килажа при менструација?

16. NPN

NPN Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    479
    Дали може да доцни од тоа што имав ковид, температура неколку дена и антибиотици?

17. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.360
    Допаѓања:
    11.966
    Да

На NPN му/ѝ се допаѓа ова.