Па не знам многу за овие лекови. На форумов прочитав дека ако се испијат тие лекови може да помогнат за човек да го фане сон. Но не знам ништо во врска со нив, ниту за што се користат ниту што ефекти имаат.
Те заспиваат секако, ете јас ги пиев Sanval и Lunata. Ама најголемиот проблем е што утредента ти се гади и повраќа и цел ден си поспан, анксиозен и slowmotion. Успеал ли некој да се справи со тој нус ефект?
До колку мелатонин може да се пие на ден? Едит: Знам дека пишува во упатството и на интернет, но работата е што психијатарот ми кажа дека може до 3мг и сега сум збунета (пишува само едно во упатството, а тоа е 1мг).
Откако престанав со дремките во текот на денот (особено касно попладне), веќе немам проблеми со несоницата. Исто така и пешачењето многу ми помага. Колку повеќе сум активна физички во текот на денот, толку подобро спијам ноќе. Може звучи банално, а решението е доста едноставно.
Да, така е скроз и јас ако не преспијам попладне вечерта порано ме фаќа сон. Ама некогаш сум толку уморна зошто сум станала во 6 и цело попладне ми се спие, ако не дремнам цел ден ќе сум ко зомби и никако да излезам од тој круг на неправилно спиење да си направам некој ред.
Мене ми вреди да издржам некое време да ми се спие попладнето или во текот на денот, само за да имам добар сон ноќе. Тоа ми е незаменливо. Ако издржиш да не си направиш дремка, доволна е само една вечер за да си направиш ред. Порано ќе заспиеш и ќе се разбудиш порано, па ќе си тераш така.
Имам пробувано ама дека секој ден во различно време имам обврски, немам некој постојан распоред ко пример секој ден од 8 и затоа ми тешко да си направам некој постојан режим. Се прилагодувам на денот во зависност што како ми е, некогаш само ноќта ми е слободна да учам пример и затоа и ептен си изместив биоритам.
Разбирливо. И јас немам секогаш постојан распоред. Ако се случи да не спијам навечер, не спијам ни во текот на денот па легнувам порано. Само кафето никако да го намалам.
Здраво. Поминувам низ стресен период а потребно ми е сон од барем 6-7 саати за да можам да се сконцентрирам наредниот ден за работа. Тешко заспивам, се сепнувам во текот на спиењето и мало тропкање ме буди а кога веќе еднаш ќе се разбудам повеќе спиење амин. Спијам околу 4 саати. Не би сакала со антидепресиви, но некои други суплементи/витамини кои би можеле да ми ги препорачате?
Мене лично ми помага коа ќе се напијам б 6 и магнезиум и спијам цела ноќ. На другарка ова и помага https://jamiesonvitamins.com.mk/product/jamieson-zdrav-son/
Јас кога сум под стрес не можам да спијам, редовно си земам магнезиум и б6 ама во такви моменти и тоа не ми помага. Издржувам 2,3 ноќи со малку сон и подоцна се враќам во нормала. Помага и физичка активност која за жал не ја практикувам, мислам дека вишокот негативна енергија супер се балансира со квалитетен сон.