Ти благодарам драга на обемниот одговор и советите! Веќе неколку дена сум подобра. Матичната е убедена дека имав никотинско труење, и оттаму несоницата и останатите симптоми како дијареја, тахикардија, покачен притисок и ткн. Пишував погоре дека ова ми почна после користење никотински кесички со висока концентрација на никотин за која не размислив за жал. Но, помина. Ум за друг пат. Капитализмов е немилосрден. Продава сешто. Ве гушкам сите. Убави празници со многу здравје, мир, добар сон и сите сакани на број! ❣️❣️❣️❣️❣️❣️❣️
Среќни празници и на тебе и твоите! И јас имам слушнато дека се јаки тие кесички, особено што се абсорбираат брзо во телото, зошто се ставаат под јазик. Добро што си ги тргнала. Јас не сум пушач ама сакам кафе и тоа еспресо или нес кафе. Сум приметила дека полесно заспивам ако сум пиела само едно кафе дента или ниедно.
Друштво пак не сум добра. Две недели бев супер, ама од завчера нов стрес дома и не спиев воопшто. Сношти едвај нешто малку. Премалена сум едноставно. ОКП то ми се активира уште повеќе. За жал после многу години без медикаменти, изгледа ќе морам пак. Имам премногу приватни проблеми кои не ми даваат добар амбиент за како би се смирила природно. Немам волја и можности овој период да се хранам здраво, да се грижам за себе како во минатото кога овие опсесии стагнираа зашто имав можности. А на мене се чека да бидам во форма. Ме интересираат искуства со терапии при опсесивни мисли и несоница ? Не сакам да земам седативи зашто имам лошо искуство од минатото. Дали како терапија сте имале антидепресив или антипсихотици без седатив да биде вклучен?
Пробајте чај од камилица валеријан или мсточина. И не гледајте во екран 1 час пред спиење. Не јадеде голем оброк пред спиење
Не, ништо од тоа. Ме фати минатиот месец од никотинот, па помина, бев добра две недели до завчера и еве пак ме фати после стрес дома. А и пред никотинските кесички имав милион драми по дома па спиев како бебе. Стварно не знам што ми се случи во мозокот после нив. А какви симптоми имаше ако смеам да прашам за да дојдеш до АД?
Магнезиум со валеријана е околу 700 ден а ашваганда имаш од 800 и од 1400 ден. Јас имам ашваганда пробано ептен ми помагаше, за спиење и ме опушташе. Има и капки валеријана јас не сум пробала. Сега последно земав магнезиум неуро на др. ВИТОН, демек за анксиозност, стрес, опуштање глупости живи никакви промени. Моментално сум во ПМС расположение катастрофа, анксиозна, вознемирена. Пробај со ашваганда.
Ќе пробам.. Иначе ми дадоа 5htp триптофан преска, го зедов, се мислам дали воопшто да го пробувам. Бил као природен антидепресив. Имаш земано?
Пред некои 10 тина години имам пиено, не се сеќавам на фирмата, добар е и тој. Користи го, по неколку дена ќе видиш подобрување. Не прекинувај кога ќе ти биде подобро, користи го најмалку 3 месеци. Континуирано земи си б витамин и магнезиум со б6 можеш на синерџи е добар. И ќе бидеш добра.
Ти благодарам на поддршката и советите. Се' би дала да престанам да се тормозам со овие маки и да функционирам нормално. Ќе биде знам.. Те гушкам!
Многу добро ти ја знам маката, и знам како ти е, само сфати дека се ни е во главата. Период е и ќе помине. И самата кажа дека 2 недели добра си била, ама штом мислата и стресот чукне во глава толку е. А кога не спиеш што правиш? Што можеш да правиш? Јас кога имам несоница е поради вознемиреност и не од стрес туку ми се јави наеднаш најчесто во ПМС. А во ПМС секогаш имам стрес за најбанални работи, многу ме вознемирува буквално се. Јас пеглам или плакари средувам тоа ме опушта, и во позадина слушам музика за опуштање. Прави во тие моменти она што ќе ти одвлекува вниманието, за да не мислиш дека не можеш да спиеш, ако само на тоа мислиш уште повеќе ќе ти расте вознемиреноста.
Пробај со мелатонин капки и чај од маточина, валеријана исто, помага. Имав мал проблем со несоница, или до касно не можев да заспијам, или се будрв во срее ноќ и не можев до сабајле да презаспијам. Физички симптоми, како главоболка, вртоглавица, гадење, повраќање, немање воопшто апетит, болки во желудник постојани, дијареа, интрузивни мисли постојано... и што се не.
Драга моја, џабе е се'. Имам лош амбиент дома, и ова е резултатот. Срце ми спие а не можам да се исклучам. Кога доаѓа моментот да заспијам јас скокам, како да се бранам да не заспијам. Сето ова е многу насобран стрес. Сношти исто. До сабајле и едвај два саати ќе подзаспијам и толку. Две недели бев супер, имам пак стрес дома од завчера и ми почна.
Ахх јасно ми е. Интрусивните ги имам и јас постојано и чувство дека се' е срушено и нема излез. Како си сега после терапијата?
Zdravo zenski i jas edna nedela i pojke ne mozem da spiem 2 ipol godini sum so zoloft 50 mg ima dve nedeli kako so psihijatar namalivme na 25 mg zasto ja sakav take ama me poremeti sega ne znam dali e ot terapija ili uste 4 dena treba da dobiem mnogu sum nervozna sekoj den placem zasto ne mozem da spiem sum nemala problem so spienjevo i da ti kazem mentalna i jas sum 12 godini so OKb obsesivni misli zenski kazite sto ke se pravi vake edno proagja drugo pocnue zedov melatonin ako ne go piem moze i so denovi da ne spiem pozdrav ve gushkam
Најверојатно ти е од намалувањето на дозата. Дури и 25мг можат да ти начнат синдром на апстиненција. Јас на времето кога пиев ад имам доживеано исти симптоми. Разговарај со психијатарот за ова. Јас ги имам намалувано со гребење буквално трошки со месеци за да не предизвикам кризи и ок бев.