Fala mnogu za odgovor da bev kaj psihijatar pred 3 dena i ona mi kaza deka mie ot dozata a doagja vreme za spienje mene odma strav i zemam odma melatonine za da spiem aman vishe ne se spasivmo ni so terapija ni bez terapija nikako ne sme
Не знам веќе , не сум мудра да донесам заклучок што да се прави. А најтажно од се' ми е што многу го сакам животот, не сум депресивна и покрај сиве проблеми и се' што сакам е само горе долу нормално да функционирам. Да немам вакви банални опсесии, да се чувствувам сигурно во себе, да спијам горе долу без вакви турбуленции и толку. Само толку сакам . Те разбирам совршено.
Totalno u pravo si i jas sakav toa da go kazem go sakam zivotot pozitivna sum ama sekogas tamam vikam dobra sum sve u redu drugo izlaga i take u krug se vrtim za tebe za svite vas vi posakuvam se najdobro
Јас имам инсомнија уште од мала. Ако сум под стрес, сум читала многу информации дента, собната температура не ми е погодена или без причина може да влезам со маѓепсан круг на неспиење со денови, а неретко и месеци. Секоја година се случува, ама потоа некој период имам стабилен и спијам нормално. Не ми е толку тешка несоницата за да барам доктор, а и апчињата имаат нус појави реално. Сум пробала видеа за медитации кои помагале порано, па чаеви од аптека што не ми влијаеа воопшто. Најмногу корисна ми е вагална стимулација (емдр) со билатерални тапкање на надлактицата, макар шо некогаш ми помога, некогаш не. Во такви периоди на инсомнија неколку часа да отспијам, дали ден или ноќ ми е успех.
Како се пие 5htp, ти кажаа ли? Мислам, дали наутро на гладно, после јадење или навечер? Ги имам и јас, одамна ми ги препишаа од истите причини, но тек сега сакам да почнам да ги пијам пошто ситуацијата пак ми се влошува. Иначе многу добро те разбирам, да знаеш. 5 години се соочувам со истово, 5 години ме мачи несоница од вознемиреност и анксиозност. Нема нешто потешко од тоа да треба да станеш во 6-7 за на работа, а да не можеш до 5 да заспиеш. За жал тоа е кај мене секојдневие, после некои трауматични работи кои ми се случија пред години, немам видено како е да заспиеш на раат и да добиеш квалитетен сон. Немам некој збор за утеха, ниту пак совет, само знај дека воопшто не си сама, со истото се соочувам.
Аххх бе душо..Знам. За жал сме од оние на кои стресот им влијае на сонот, а дополнително опсесивна природа ја влошува уште повеќе ситуацијата, како во мојот случај. Многу е клучна исхраната и тоа месо, телешко поготово. Убав амбиент дома и на работа, без проблеми. Кога го имав сево ова спиев како бебе. Џабе се медикаменти и се' кога проблемите и нездравата исхрана си стојат. Животот треба да е пријатен за да е и сонот.
Јас имам пиено антидепресив без бензо и може и така ,за замена можеш Б 6 ,во појака доза,магнезиум и чудото што го пронајдов елетролити.Асваганда има во Зегин 300 ден,кутија органска и тоа пијам ,и обавезно навеч мелатонин.Мелатонинот не го сврстам во лекови што може да се злоупотребуваат.Антидепресив пиев за анксиозност порано.
Пароксетин имам пиено ,добар е многу плачев секој ден и не можев да сработам смена без него,фала му на ГОСПОД што е измислен,ке те оправи одма,со аклонил не би ,многу е јак,замена едино дијазепам од 2 мг или хелекс додека да ти проделува антидепресивот ,за 1 недела ке те дигне да функционираш нормално.Имам искуство со многу психијатри и психолози ,не дека е за фалење,сум посетила повеке за прво ,второ,трето мислење па после одлучувам што да пијам.Стресната состојба нема да ти се смири одма мислам, зошто да патиш.Не сакам да изигрувам храброст,тие најпрви пагаат ,сите оние што ми се смееле со години дека одам на психолог.
Јака ти душа ! Сериозно! Јас еден месец мака мачам и на работ од силите сум. Поточно ми почна почеток на Декември после користење никотински кесички, па ми се смири од Нова година до кај 12 Јануари каде спиев супер, и оттогаш после нов голем стрес истиот ден ми се активира. Години спиев како бебе што и да ми се случуваше. Ова не можам да го прифатам. Не сакам да земам лекови и пробувам да се средам природно. Сакам да те прашам дури и кога немаше некои обврски стануваше во исто време?
Пред три дена спиев фантастично, па после 4 саати и сношти 3. И сево ова од интрусивни мисли. Бев на психијатар пак. Ми рече дека моево не е инсомнија туку опсесија со спиење, оти мене секогаш ми се спие кога легнувам, ама останувам будна поради интрусивните мисли. Ќе мора друга тема да ме опседне за да почнам да спијам добро или антидепресиви да земам ако потрае уште.
Ако веќе ти е од тоа (не читав дали имаш пробано), да пробаш слушаш поткаст кој навистина ти е интересен или видео? Да се концентрираш на тоа и наместо мислење, да слушаш информации и навистина да се концентрираш на нив? Кога ќе заврши, преработувај ги информациите во глава. Можеш да поченш дури и некој курс за нешто и да мислиш на тоа и на теоријата. Книга исто е опција, можеш да пробаш и тоа ама за почеток прво видео. Или видео за изработка на нешто (пример ми текна на оригами ама можеш било што) и да се концентрираш на тоа што го гледаш. Кога ќе склошиш очи нека остане видеото да си работи во позадина и замислувај си како го изработуваш тоа и не им дозволувај на мислите да ти ја попречат изработката на твоето имагинарно дело Концентрација на техники за дишење исто така, броење на чекорите во тие техники.
Знам дека звучи чудно но .. морам да признаам веќе подолго време неможам да спијам на друго место, односно да сменам перница. Другарките ме зафркаваат да ја земам со мене кога ке одиме на одмор или кај нив. Но не е тоа, самата атмосфера ако не е како дома ми дава несоница. Ако заспијам, ќе биде два часа и толку, скоро ич. Некое искуство?
И моето искуство за друго место е така. Џабе ќебиња, перници.. Секогаш кога одам на одмор никакво ми е спиењето и се нервирам што однапред ми прави стрес кога знам како вечерта ќе ми биде. Уживам да прошетам и видам ама штом почне ноќта сум ужас. И на гости ако одам ми е терсене. Ако сум блиску до дома сум ок ама за подалеку светкавци ми одат на самата помисла
Ova e skroz normalna reakcija kaj mnogu luge,vrzana so adaptacija na nova sredina.I bas nema veska so insomnija.Koga bevme deca ako imase gosti za spienje mene me selea na drug krevet ,a sestra mi ne go davase nejziniot krevet i soba.Ne deka jas polesno zaspivav ama ona potvrdoglava si ostaniva na svoeto.Sega mislam deka adaptacija e dobra rabota,ete me vezbale od dete.
Луѓе ова нема крај и дефинитивно е од интрусивни мисли. Три-четири дена спиев фантастично оти имам некоја убава промена (одам на состаноци со дечко) и таман реков помина, нови мисли од саботата ме вратија пак во ноќно бдеење. Како да се надмине ова веќе не знам. Досадна сум знам. Ама не знам како да се надмине ова. Ми се спие ми се плаче ама тогаш ми почнуваат сите мисли со егзистенција, почнувам да се чувствувам уплашено и тажно и толку од сонот. Дали има некој слично искуство и дали му помогнало терапија со антидепресиви? Позитивни мисли и сл техники не ми помагаат.
Јас немам искуство со антидепресиви ама ако ти е толку мачно зошто да не земеш. Ако имаш можност вежбај, или пешачи во природа. Јас најголемите стресови ги поминувам така. Пешачам ама не во град, туку во природа и тоа сама. Мене многу ми помага. Моментално и јас овие денови сум крш ама од стрес ми е. Пробај со сите сили наогај некоја занимација, пренасочувај мисли. Оди читај макар теми на форумот за забава, да одвратиш мисли, за лице, коса што и да е.
Мене ми помогнале А.Д. за несоница.Егзистенција МЕРЛИНКЕ,не е фикција и интрузија него баш реален проблем во време на огромна инфлација а си во години кога мора или треба да имаш свои пари без разлика дали имаш богат маж или имотна фамилија.Ова твоево е реален одговор на стресен период .Јас идам на психотерапија ама и таму ме охрабруваа да најдам побрзо работа ,за почеток и не баш идеална ,само да бидам независна дури и да работам за минималец,а после да си барам работа што ми е подобра и ми лежи.Сега можам и антидепресив да оставам и сум на најмала доза. Те молам не се мачи ,овие лекови не се бензо,мислам дека тука ти е стравот плус.