Несоница (инсомнија)

Дискусија во 'Психологија' започната од LadyStyle, 8 јули 2010.

1. theunforgiven

theunforgiven Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    3.199
    Јас да ви го препорачам спрејот Dormirin rapid. Со едно прскање под јазик-заспиваш.

На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.207
    Допаѓања:
    12.033
    Што спреј е тоа :^)
    Доктор ти го препорача?
    Јас кога сум под стрес оставам телото да ми се бори, после полека се враќам во нормала.
    А мислите нормално дека се тие, секогаш ќе бидат поврзани со моменталниот стрес.

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    964
    • Пишувај кирилица
    Toa e melatonin ,sto deluva brzo za 10 ili 15 minuti.Probano.

На theunforgiven и anggell им се допаѓа ова.
  4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.207
    Допаѓања:
    12.033
    И те успива одма, не се будиш за саат, два?

5. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Знам, и во право си.
    Се плашам дека не ќе можам после без лекови. А интрусивните со егзистенција ги нарекувам така оти се премногу и пречести.

6. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    3.199

Да, мелатонин. Има мирис на ментол. Едно прскање под јазик е еднакво на 1 милиграм мелатонин. И ме успива за 10, 15 минути највеќе. И ме смирува некако, баш она чувство дека ми се спие го имам. Не, не се будам, како што се будев со други слични апчиња. На приватно се, не ми ги препишал лекар. Ми има кажано некој што ги користел и одамна сакав да ги пробам. Интересно е тоа што, пред да почнам со спрејов, пиев мелатонин од 5 милиграми и НЕ ми помагаше! А ова е 1 милиграм и ми помага. Ајде де...

На Cosmic Girl, anggell и Mentalna85 им се допаѓа ова.
  7. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.207
    Допаѓања:
    12.033
    Мене ментол иначе ме смирува. Земав едно за мирисање и мачкање, за опуштање е , при стрес ми помага, исто под стрес кога сум морам да имам нешто во уста од ментол, мастики или бонбони од најлутите. Имам читано дека ментолот многу опушта има и некои апчиња од ментол, кај мене досега ментолот успешно делува. Има логика.
    Ај ако можеш стави слика, да си го имам дома.

На Cosmic Girl и theunforgiven им се допаѓа ова.
  8. theunforgiven

Се зачлени на:
    27 декември 2012
    Пораки:
    1.848
    Допаѓања:
    3.199

На st-el, Cosmic Girl, Mentalna85 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Ве молам за искуства со антидепресиви кои ви помогнале со несоницата и лошите мисли, а притоа не ја влошиле повеќе како несакан ефект.
    Многу ми е жал што сум најактивна на темава. Мислев ќе помине после недела две ама еве не поминува. Две недели бев супер, од 12 Јануари ми се врати повторно. Ден два ќе поспијам подобро од исцрпеност после пак едвај некој саат или воопшто.
    Едноставно ми е тешко дома поради болеста на родителот и не се чувствувам сигурно. Дома се' ме потсетува на тага и страв. А решение не е да се селам.
    Морам да почнам со терапија.
    Ве молам за искуства.

10. birsen

birsen Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2011
    Пораки:
    40
    Допаѓања:
    8
    • Пишувај кирилица
    Zdravo i jas pisav deneska 3 nedeli kako ne mozem da spiem dva dena spiev ubavo bez melatonin vcera do 4 sabajle piev 2 apcinja melatonin nisto i toa ne pomaga ama mene mi stana ova ot zoloft zemav 4 godini 50 mg 3 nedeli kako piem 25 mg take ja sakav zaedno so psihijatar ama me poremeti psihijatarkata mi kaza ne saka da mi dade apcinja za spienje mi vika ot zoloftot mie dur da mi se navikne organizmot dali nekoj imal vake problem ve molam pisete dali nekoj se spravil so vakvo pozdrav

11. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Несоницата беше поттикната после стрес/траума?

12. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    964

13. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Здраво луѓе.
    Веќе три месеци ги ситнам како се борам со ова, а не треба борба веројатно. Ми ја знаете прикаската веќе како се' почна и во комбинација со реални проблеми јас веќе не можам да спијам како спиев пред ова.
    Имам добри денови пример минатата недела дали беше од сончевото време и тоа што излегував секој ден, сите денови спиев добро. Од завчера кога ми текна дека спијам добро и безмалку заборавив на несоницава, пак се опседнав со тоа дека нема да можам и навистина два дена еве не можам.
    Како човек да се избори да не се опседнува со ова не е лесна задача.
    Инаку пробав Лунерба ноќна многу лошо ми влијае, уште повеќе ме растревожи.
    Деновите кога спијам добро се денови кога буквално не пијам ни чај и не очекувам ништо. Ама не можам вака секој ден.

На Trexane му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    207
    Јас немам OCD ама баш сличен проблем имам со инсомнијава. Стрес-индуцирана. Јас земав мелатонин, ама џабе немаше ефект. Стигнав еден период до 3 дена неспиење едно по друго и после веќе телото не можеше да ми истрпи повеќе. Има некои денови, око не склопувам пак и пак. Ама овај страв од неспиење веќе го имам надминато така што пак се мачам со инсомнијава ама не се замарам. Од неспиење не се умира зашто самиото тело после некое време наоѓа начин ако станува збор за генерално здрав организам. Јас си имам прифатено дека мозокот ми е хиперактивен и тешко се "исклучува" и исто како тебе имам приметено дека излегување во природа, на сонце, па и менување соба/кревет, спиење на земја на душек, регулирање собна температура со проветрување некогаш, не секогаш помагаат. Има и техники за стимулација на вагусен нерв за да телото се стимулира се релаксира. Некогаш од неспиење осеќам како телото не може да ја регулира телесната температура и имам палпитации ама тоа поминува откако ќе се одморам. Нема што да правиш реално освен ако имаш посериозни проблеми од неспиење па ќе мора да ти препишат седативи.

15. Mentalna85

Mentalna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2022
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.144
    Здраво драга.
    Благодарам на споделеното искуство!
    Мене вака ми е прв пат во живот олку долго. Сум имала некогаш нешто ситно така при големи промени или стрес да не спијам добро неколку дена или максимум две недели, ама олку не.
    Ми се поврза со голем стрес дома и ова е резултатот заедно со мојата опсесивна природа.
    Ако не мислам на ова сигурна сум дека ќе спијам подобро како минатата недела.
    Ќе видам, ако не попушти ќе морам терапија оти сакам да задржам работа и да бидам функционална.
    Ти траеше и тебе повеќе месеци прв пат кога те фати?
    Јас пред ова и по 10 саати спиев и затоа олку тешко ми паѓа. Сега најмногу 6/7 имам спиено откако ме фати.

16. Trexane

Trexane Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2023
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    207
    Јас имам имано инсомнии до 2 месеци максимум во периоди после 1,2,3 години. И тоа доста тешки спиев по 2,3 саати сабајле, па ич, па цел ден по 12 саати па во круг со недели. Прво почна на 16 години. Самиот организам се исклучува кога не може повеќе да поднесе.