Несоница (инсомнија)

Дискусија во 'Психологија' започната од LadyStyle, 8 јули 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.622
    Допаѓања:
    43.593
    Не.

На FreeToGo му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Katie90

Katie90 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2013
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    3.071
    Немој да земаш золпидем. После нема да можеш да спиеш без него, а одвикнувањето е многу тешко. Ствара зависност.

3. FreeToGo

FreeToGo Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2014
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.196
    Не ни планирам искрено, моите несоници не се од анксиозност. :) Ме занимаше само за рецепт, штом не го даваат без него значи јак лек е.

4. Ena.ena.ena

Ena.ena.ena Активен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2024
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    5
    Може ли да ми препорачате психолог за овој проблем? И што пиете на природна база, нешто што не создава зависност?

5. Mari7

Mari7 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2025
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    321
    Јас имам пишано и порано на темава,пиев еден период Ашваганда,на природна база и е многу ми помагаше за опуштеност и подлабок сон,спиев 8-9 саати длабок сон.Прекинав пред неколку месеци и не осеќам зависност,напротив си го изрегулирав некако спиењето.
    Знам само дека не е препорачлива за оние кои имам проблем со тироидна и автоимони болести.Ако немаш ништо од тоа може да пробаш да видиш како ќе ти делува.Имам пробано и со мелатонин од Аптека,но само ми помагаше полесно да заспијам ама се будев после 3-4 саати,немав баш квалитетен сон.Чај од маточина и валеријана исто може да помогнат и се на природна база.Се надевам ќе најдеш тоа што најмногу ти одговара тебе.

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    16.041
    Ашваганда е супер според мене. Те опушта ептен само јас морав да ги прекинам поради тироидната.
    За 15 мин чувствуваш смиреност и опуштени мускули, јас на Нау ги користев, маж ми имаше користено на др. Витон ама рече дека немало никаков ефект со нив.
    Нау се подобра марка само малку се поскапи.

7. Mari7

Mari7 Активен член

Се зачлени на:
    16 ноември 2025
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    321
    Јас користев на др.Витон и го имав баш тој ефект што го опиша,смиреност и опуштеност,така да не би рекла дека немаат ефект од др.Витон ама пак индивидуално тоа.Генерално ашваганда може да помогне за несоница многу и за стрес исто.

На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    16.041
    Може, може и мм е повеќе опуштен од мене, па не приметува промени, а и лесно си заспива :D
    Инаку цената на Нау е дупло поскапа од др. Витон, супер штом кај некои помагаат.

9. Dama 86

Dama 86 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    54
    Zdravo mi se slucuva vo mesecot po nekolku dena da imam nesonica da ne mozam da zapijam a poveke se nerviram sto nemozam da zapijam i uste tolku ne mozam pijam diezepam no eve sinojka morav dve apcinja po 2 mg da izpijam. Ova mj se nema sluceno ,skoro celo leto teram vaka prethodno se slucuvalo ama vaka ne mi se rasipuva denot ne funkcioniram dajte nekoj sovet. Blagodaram

10. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    16.041
    И јас имам несоница кога сум во ПМС, да не си и ти, штом е неколку дена во месецот? Секогаш несоница имам во денови околу циклусот, пред, за време или кога ќе ми заврши. Кај мене дефинитивно хормоните. Може и кај тебе е.
    Јас си наогам занимации нешто да ми помине времето затоа што на нерви ми оди кога не можам да заспијам за да не мислам на тоа. Обично пеглам и диплам алишта во ПМС.
    Инаку земај магнезиум бисглицинат помага доста, ама кога сум ептен пред циклус некогаш и тоа не помага, очи филџани.

11. Dama 86

Dama 86 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    54
    Obicno koga sum vo plodni denovi ili edna nedela pred da dobijam i veke se nerviram panika mi pravi

12. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    16.041
    Тогаш хормоните како кај мене.
    Земај си некои витамини, друго решение нема. Некои велат повеќе вежбање, јас само пешачам ама сега ни тоа во лето не ми се мрднува од дома.

13. Dama 86

Dama 86 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    54
    Me faka strav da ne e predmenopauza denes bev kaj maticnata pa mi predlozi da odam kaj ginekologot da vidime hormoni iako jas normalno dobivam ama ke proverime a seuste ni deca nemame so invitra se macime …

14. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    16.041
    Ако е така јас со години сум во перименопауза, не е до тоа најверојатно. А перименопауза може да трае 10 години и не значи дека баш тогаш не можеш да забремениш.
    Во овулација и ПМС хормоните се хаос, кај мене тоа одамна трае.

На Dama 86 му/ѝ се допаѓа ова.