Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Несоница (инсомнија)

Дискусија во 'Психологија' започната од LadyStyle, 8 јули 2010.

1. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Е ова ме мачи веќе 5 години... Никако не можам да спијам пред 5 :| Ма сум пробала се и свашта, нема лек... И да легнам порано, се будам во текот на ноќта.. Џабе е се за несоница нема лек! :^)

2. Whatsername997

Whatsername997 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    21
    почна да ме мачи несоница од ова лето и никако неможам да заспијам пред 4 па дури и да станам насабајле рано за да ми се приспије вечер и пак неможам да заспијам, најчесто слушам музика, зошто ме смирува и ми ги оттргнува мислите од секојдневието

3. Sunchild

Sunchild Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    361
    За иницијална инсомнија најчесто се препишува Zolpidem (генеричко име), можете да го најдете како Lunata, Zolsana или Sanval. Но НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА ПОДОЛГОТРАЈНА УПОТРЕБА БИДЕЈЌИ СОЗДАВА ЗАВИСНОСТ И ТОЛЕРАНЦИЈА!!!
    За подолготраен и стабилен сон пак најчест лек на избор е или Флузепамот или Церсон(бензодијазепини). И за нив важи горното предупредубвање!!!

На adolfhitler му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    И јас понекогаш имам несоница,и незнам како да ја надминам

5. babyketi

babyketi Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    678
    Стално ме прати кога имам некој проблем за решавање.Кога ме прати неизвесност , кога нешто ми се случува во потсвеста.
    04:48 ч. и никако да заспијам.
    Мозокот го осеќам дека нешто ми вергла.. :yawn:

6. FineChina

FineChina Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29

Немој да спиеш цела ноќ и цел ден.. вечерта еден туш и ќе спиеш како бебе ;)

7. Andromaster

Andromaster Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    66
    ... несоницата и пагањето на имунитетот се обично предзнаци за некоја промена во огранизмот, советувам што е можно порана посета за мадицинска дијагноза за карцином...

8. FineChina

FineChina Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29

Tцц немој толку негативно може и друго да е..

9. Andromaster

Andromaster Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    66
    ...многу ми е жал за мислењево, но тоа е вистината кога на некого му се случува акутна несоница во комбинација со повремено опагање на имунитетот...

...инаку да, можно е и да е несоницата од други причини, ако е краткорочна...затоа што...

...ниедна заљубена жена неможе да спие ( ако не е до љубениот ) и обратно пропорционално...ниеден заљубен маж неможе да спие ако љубената му мрда со газето во креветот...

10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.534
    Ова ср*ње ме мачи цел живот. А бе уште во градинка, сите спиеја јас не.
    Последиците се страшни, предвремено појавување на брчки, прејадување, нарушен биоритам, а плус што ни една обврска не ја завршуваш како што треба во текот на денот.

Летово кога одев на пракса, станував во 4 и пол сабајле и викам ај ке си ја средам несоницата, Ма јок бе, пак во 1 легнував и само 3 саати спиење.

Несоница немав само кога спиев со дечко година дена. Така да, сонот си сака машко до мене :)

11. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    јас често не можам да спијам, слушалките на уво и полесно е :D

На Bescheiden му/ѝ се допаѓа ова.
  12. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    неможам да спијам само кога ме мачи нешто(болка или мисла) и кога имам пиено кафе после 6 попладне. а кога сум уморна ни сама неможам да се спречам одејкји кје заспијам. :D

13. Akiii

Akiii Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    14
    Ве молам ако знае некој да ми каже што ми се случува...легнам да спијам и за некое време се будам и мислам како 10 саата дасум спиел а оно само 30 мин :( и така во ноќта по неколку пати се будам како во кома паднам ама се будам почесто?

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.872
    Допаѓања:
    15.773
    Те советувам да си го провериш магнезиумот бидејќи ако ти е намален можно е да “сецкаш“ во спијањето...и јас имам таков проблем,еден месец пијам Магнезиум хлорид и ми е далеку подобро.Позз

15. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.179
    Ќе станам и ќе си гледам филмче :) а доста често ми се случува

16. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    И јас имам несоници. Порано многу се нервирав а сега кога не можам да заспијам беојам во себе од 1 до 100 па од 100 до 1 и така си заспијам, или телевизорот го вклучам па гледам некој филм. А некогаш се додека не се раздени не можам да заспијам и тоа се периоди околу 4 пати во годината се случува често. Кога не можам да спијам обично одморена сум, премногу сум изморена и размислувам многу, кога имам многу за учење, или утрето ми следуво возбудлив ден, лошо ми е, имам „духови“ во соба :D или само не ми се спие едноставно ;)

17. Lonelyforever

Lonelyforever Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    а што е со тоа ако се разбудам нели се нормално во моја соба каде што сум заспала и да сакам да мрднам или да станам неможам како парализирана сум и тоа сиг накај 1 минута. и еднаш ми се деси ова во собата имав девојче и се исплашив сакав да избегам но неможев да мрдам и одеднаш трепнав и можев да мрдам дали е тоа некој вид на сон? дали јас сум го сонувала тоа девојче?

18. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Тоа е нешто како парализа во сон или слично. И на мене ми се има случено и тоа повеќе пати, да ми се појави човек и јас да не можам да мрдам. Првиот пат се преплашив и не заспав, а потоа кога друг пат ќе ми се случеше такво нешто не му обрнував внимание и се тешев дека е од сонот и од потсвеста. Не му ја мисли толку ;) Друг пат кога ќе ти се случи нешто такво изброј од 1 до 10 и после мисли си на убави работи тоа што те прави среќна кога ќе заборавиш изброј од 1 до 100 па назад и ќе си заспиеш ;)

На Lonelyforever му/ѝ се допаѓа ова.
  19. HollyWoodGirl

HollyWoodGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    316
    Периодов имам многу несоници. Незнам што да правам веќе.
    Мислев дека е поради жешкото, па го отворив прозорецот и спиев со отворен прозор.
    Ама не и не. Ќе легнам и ќе го земам телефонот и ќе го акам. После ќе заспијам, па пак ќе се разбудам.
    И така само еден саат ќе поспијам и тоа е. И имам некое чувство како да се гушам.
    Не знам што ми е. :|

20. Taylor97

Taylor97 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    643
    И мене ми се случува многу често.. Кога сум во таква ситуација ќе го малтретирам мобилниот, ќе гледам некој филм или пак ако не ме мрзи си ја средувам собата :)