Несоница (инсомнија)

Дискусија во 'Психологија' започната од LadyStyle, 8 јули 2010.

1. irrelevant

irrelevant Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2012
    Пораки:
    708
    Допаѓања:
    8.328
    Е ова ме мачи веќе 5 години... Никако не можам да спијам пред 5 :| Ма сум пробала се и свашта, нема лек... И да легнам порано, се будам во текот на ноќта.. Џабе е се за несоница нема лек! :^)

2. Whatsername997

Whatsername997 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    21
    почна да ме мачи несоница од ова лето и никако неможам да заспијам пред 4 па дури и да станам насабајле рано за да ми се приспије вечер и пак неможам да заспијам, најчесто слушам музика, зошто ме смирува и ми ги оттргнува мислите од секојдневието

3. Sunchild

Sunchild Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    197
    Допаѓања:
    361
    За иницијална инсомнија најчесто се препишува Zolpidem (генеричко име), можете да го најдете како Lunata, Zolsana или Sanval. Но НЕ СЕ ПРЕПОРАЧУВА ПОДОЛГОТРАЈНА УПОТРЕБА БИДЕЈЌИ СОЗДАВА ЗАВИСНОСТ И ТОЛЕРАНЦИЈА!!!
    За подолготраен и стабилен сон пак најчест лек на избор е или Флузепамот или Церсон(бензодијазепини). И за нив важи горното предупредубвање!!!

На adolfhitler му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    И јас понекогаш имам несоница,и незнам како да ја надминам

5. babyketi

babyketi Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2009
    Пораки:
    1.302
    Допаѓања:
    686
    Стално ме прати кога имам некој проблем за решавање.Кога ме прати неизвесност , кога нешто ми се случува во потсвеста.
    04:48 ч. и никако да заспијам.
    Мозокот го осеќам дека нешто ми вергла.. :yawn:

6. FineChina

FineChina Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29

Немој да спиеш цела ноќ и цел ден.. вечерта еден туш и ќе спиеш како бебе ;)

7. Andromaster

Andromaster Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    66
    ... несоницата и пагањето на имунитетот се обично предзнаци за некоја промена во огранизмот, советувам што е можно порана посета за мадицинска дијагноза за карцином...

8. FineChina

FineChina Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2013
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    29

Tцц немој толку негативно може и друго да е..

9. Andromaster

Andromaster Нов член

Се зачлени на:
    10 април 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    66
    ...многу ми е жал за мислењево, но тоа е вистината кога на некого му се случува акутна несоница во комбинација со повремено опагање на имунитетот...

...инаку да, можно е и да е несоницата од други причини, ако е краткорочна...затоа што...

...ниедна заљубена жена неможе да спие ( ако не е до љубениот ) и обратно пропорционално...ниеден заљубен маж неможе да спие ако љубената му мрда со газето во креветот...

10. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.605
    Ова ср*ње ме мачи цел живот. А бе уште во градинка, сите спиеја јас не.
    Последиците се страшни, предвремено појавување на брчки, прејадување, нарушен биоритам, а плус што ни една обврска не ја завршуваш како што треба во текот на денот.

Летово кога одев на пракса, станував во 4 и пол сабајле и викам ај ке си ја средам несоницата, Ма јок бе, пак во 1 легнував и само 3 саати спиење.

Несоница немав само кога спиев со дечко година дена. Така да, сонот си сака машко до мене :)

На Mentalna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. psychic

psychic Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2012
    Пораки:
    2.360
    Допаѓања:
    1.252
    јас често не можам да спијам, слушалките на уво и полесно е :D

На Bescheiden му/ѝ се допаѓа ова.
  12. charliee

charliee Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2012
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    716
    неможам да спијам само кога ме мачи нешто(болка или мисла) и кога имам пиено кафе после 6 попладне. а кога сум уморна ни сама неможам да се спречам одејкји кје заспијам. :D

13. Akiii

Akiii Активен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    14
    Ве молам ако знае некој да ми каже што ми се случува...легнам да спијам и за некое време се будам и мислам како 10 саата дасум спиел а оно само 30 мин :( и така во ноќта по неколку пати се будам како во кома паднам ама се будам почесто?

14. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.393
    Допаѓања:
    16.772
    Те советувам да си го провериш магнезиумот бидејќи ако ти е намален можно е да “сецкаш“ во спијањето...и јас имам таков проблем,еден месец пијам Магнезиум хлорид и ми е далеку подобро.Позз

15. Flower27

Flower27 Популарен член

Се зачлени на:
    6 декември 2012
    Пораки:
    1.531
    Допаѓања:
    4.182
    Ќе станам и ќе си гледам филмче :) а доста често ми се случува

16. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    И јас имам несоници. Порано многу се нервирав а сега кога не можам да заспијам беојам во себе од 1 до 100 па од 100 до 1 и така си заспијам, или телевизорот го вклучам па гледам некој филм. А некогаш се додека не се раздени не можам да заспијам и тоа се периоди околу 4 пати во годината се случува често. Кога не можам да спијам обично одморена сум, премногу сум изморена и размислувам многу, кога имам многу за учење, или утрето ми следуво возбудлив ден, лошо ми е, имам „духови“ во соба :D или само не ми се спие едноставно ;)

17. Lonelyforever

Lonelyforever Активен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    0
    а што е со тоа ако се разбудам нели се нормално во моја соба каде што сум заспала и да сакам да мрднам или да станам неможам како парализирана сум и тоа сиг накај 1 минута. и еднаш ми се деси ова во собата имав девојче и се исплашив сакав да избегам но неможев да мрдам и одеднаш трепнав и можев да мрдам дали е тоа некој вид на сон? дали јас сум го сонувала тоа девојче?

18. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    1.187
    Допаѓања:
    2.413
    Тоа е нешто како парализа во сон или слично. И на мене ми се има случено и тоа повеќе пати, да ми се појави човек и јас да не можам да мрдам. Првиот пат се преплашив и не заспав, а потоа кога друг пат ќе ми се случеше такво нешто не му обрнував внимание и се тешев дека е од сонот и од потсвеста. Не му ја мисли толку ;) Друг пат кога ќе ти се случи нешто такво изброј од 1 до 10 и после мисли си на убави работи тоа што те прави среќна кога ќе заборавиш изброј од 1 до 100 па назад и ќе си заспиеш ;)

На Lonelyforever му/ѝ се допаѓа ова.
  19. HollyWoodGirl

HollyWoodGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    316
    Периодов имам многу несоници. Незнам што да правам веќе.
    Мислев дека е поради жешкото, па го отворив прозорецот и спиев со отворен прозор.
    Ама не и не. Ќе легнам и ќе го земам телефонот и ќе го акам. После ќе заспијам, па пак ќе се разбудам.
    И така само еден саат ќе поспијам и тоа е. И имам некое чувство како да се гушам.
    Не знам што ми е. :|

20. Taylor97

Taylor97 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2013
    Пораки:
    392
    Допаѓања:
    644
    И мене ми се случува многу често.. Кога сум во таква ситуација ќе го малтретирам мобилниот, ќе гледам некој филм или пак ако не ме мрзи си ја средувам собата :)