Нечиста крв - истражувачка сторија за методите на лечење на Жан Митрев

Discussion in 'Политика и настани' started by Mikha4, Jul 17, 2022.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се' треба да прочешлаат.
    Се' со ред.

Сегде има криминали.

VDT2906, cresa-jagoda and Mikha4 like this.
  2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Во Жан Митрев хемофилтрација за ковид пациенти се употребуваше уште од мај/јуни 2020, значи на почетокот на пандемијата. И сам излегуваше по телевизии, се фалеше како била ефикасна методата, и сам изјави дека резултатите ќе бидат објавувани во ‘еминентни научни списанија и сајтови’. Баш вчера ми искочи статија од Слободен печат од тоа време, значи ништо не е сокриено, и можат да се вадат на тоа и топката да ја префрлаат на институцииве.Имав познаници што отидоа во ЖМК зошто ‘таму имало најсовремени апарати за лекување на ковид и таму не ставале на респиратори како по другите болници’ (нели имаше едно време пишуваа дека респираторите повеќе штета правеле во лекувањето и кој што го ставиле на респиратор починал, а со хемофилтрација се избегнувало да дојде до тоа). Народот слепо веруваше во лекувањето во ЖМК. Многу ми е пострашно сокривањето на интрахоспитслните инфекции, купените звања, барањето авансни уплати на всемирски суми за да го примат пациентот, непревземањето ништо од страна на сите институции и најмногу од Филипче, кои знаејќи за сето ова, не превземале ништо.

Филмот е страшен. Се ежев додека гледав ама искрено некако воопшто не ме изненади. Како што не ми беше чудно што Македонија имаше најголема стапка на смрстност од Ковид во регионов. Сигурна бев дека има нешто. Секој втор што ќе умреше, од ковид умираше. Аха добро. Многу луѓе познавам што отишле да се лекуваат во приватно, за подобро, а од таму си играт пинг понг со нив и ги враќаат за да прават скапи испитувања беспотребно, правејќи стресови на цели фамилии. Јаз’к да им се и пари и сѐ.

jelo, Amelia., Cherry333 and 15 others like this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Не знам кај нас како е законот формулиран, ама ова е организиран криминал.

4. staycalm

staycalm Форумски идол

IMG_20220719_112645.jpg

Во 2010 година некој член на кајгана (доктор) отворил тема за Жан Митрев затоа што немал добро мислење за него, и решил да истражува. Кажува дека некои работи што Жан ги зборел во емисии се грешни а се основни работи. Сепак, мислењата во темата се 90% против основачот, и модератори и администратори, комплетно сите го игнорирале сето тоа што е напишано, а буквално објаснува човеков сѐ. Сите аргументи се дека авторот има нешто лично против Жан Митрев, и зборува глупости. Дури барале и темата да оди во канта.

Не знам зошто во нашата култура е забрането да се испитуваат и предизвикуваат "успешни" и "угледни" луѓе, небаре тие се перфектни и секогаш се во право, дури и кога станува збор за вакви животозагрижувачки работи. И уште, покрај сите докази прикажани во епизодата, дел од народот го брани со аргументот дека спасил животи, негативното го игнорираат, односно смртта на луѓето што дефинитивно можела да се избегне, a тој избрал да прави експерименти без ничија дозвола.

Last edited: Jul 19, 2022
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

И јас го знаев лично.
    Знам низ која голгота поминаа.
    И од кого беше штитен Жан во тоа време како златна кокошка за многу матни работи кои не сакам да ги спомнам.

azelea likes this.
  6. supergirlmb

supergirlmb Популарен член

Кај нас закон не се почитува. Имаше случај нели со почината родилка пред неколку години во приватна болница. Никому ништо. Си работи болницата. Даваш рекет на одговорните во случајов министри за здравство и др институции и си продолжуваш. Ама тоа е народ бара спас, па сега слушам за балони оние за пол откривање незз колку евра им ги давале, се е тоа бизниси. Да тргнеме од тоа колкави цени наплаќа за тестови кои во аптека се сега 200 денари. Ама народ кој верува во се, тоа е.

Tanjamm and WildMk like this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Е де...

То чекам... да профункционира.

8. fairy88

fairy88 Популарен член

Мое мислење е не дека само Жан Митрев, сите приватни болници во Македонија се профитерски.
    Не викам дека немаат добри доктори или опрема, ама форсираат што е можно поинванзивни методи само да ти исцедат пари.
    Општо целото македонско здравство е на инванзивни методи базирано.

Се слушнав со една познаничка од Македонија кога имав корона.
    Ми вика и ти дадоа антибиотик и витамини?
    И реков дека во Германија не даваат на прва антибиотици, витамини ако дијагностицираат дека фали некој.
    А, немав лесна клиничка слика, една недела не станав од креветот.

После ќе се чудат луѓето што се има толку резистентни бактерии, кога за се нешто даваат антибиотици.

И тоа ако во моментот човекот пливал во изметот, не е показател за лоша нега. Не имаш еден пациент, ни пак можеш над глава да му висиш. Направиш контрола се е чисто, за пет минути може да биде друга песна.

Мое мислење е дека Жан Митрев си направил профит за време на короната, а овоа истражувачко видео е направено за да се смени фокусот од Францускиот предлог и може да е потплатено ова истражување.

jacqueline.s and Tanjamm like this.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Види, не анализирај. На фемина е заглавено во некои лични biases, и некои форми на висока морална линија со етички кодекс.

10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Добро немате малце срам да пишете вакво нешто?

Pixi5, cresa-jagoda, sj *O* and 8 others like this.
  11. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Жан е нафатиран со пари уште од пред пандемијата, можеше да оди да живее каде сака во светот. Но свесен е дека нема никаде да наиде на ваква златна кокошка каква што ја има тука. Може овде да се рекламира како некој си, ама на страна знае убаво дека е едвај просечен. Може да се занесува само

Ако за нешто ми е мило е тоа што му ја срушија сликата за себе дека е некој фактор и репутацијата, а се гледа од марс дека му е доста битна.
    Не да ја чепнат само, да ја истресат убаво. Ама знаејќи како си ги местеа обвинителите по потреба и "заслуга" тешко дека ќе видиме задоволителен исход.

12. fairy88

fairy88 Популарен член

Не го оправдувам, ако мислиш на тоа. Нема зошто да ми е срам, а тоа дека мислам дека во позадина има некој за документарецот вмешано си е мое лично мислење.
    Зошто не испитаат и во другите приватни клиники резистенти бактерии? Сигурно ги има.
    Народот го клукат за се едно нешто со антибиотици. Што очекуваш?

Tanjamm likes this.
  13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Прочитај ја биографијата на Сашка и тогаш засрами се за ова.

Инаку Сашка била дел од истражување на криминал во Панама поради која се затворила фирма.

Ќе постирам скриншот од поубаво објаснето, само секунда.

Amelia., sj *O*, cresa-jagoda and 6 others like this.
  14. Mikha4

Mikha4 Популарен член

Еве ти испитај штом е толку лесно.

15. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Засрамете се сите што ги сведувате овие новинарки на потплатени шпиуни. Ова и е работа на Сашка Цветковска, ова е истражувачко новинарство. Има километарски успеси од оваа област.

Сашка Цветковска следи домашен и меѓународен организиран криминал и корупција и е eден од пионерите во истражувањата за медиумска сопственост и пропаганда во земјата како ко-основач на првата дата база за медумска сопственост Медиапедиа. Од 2015 година Цветковска работи на меѓународниот истражувачки проект Spooks and Spins:Information wars in the Balkans чијашто цел е да ги открие центрите на моќ и движењето на парите во глобалните информациски војни. Во изминатите години таа работела на серии домашни и меѓународни истражувања кои открија корупција, нелегална трговија со оружје, шпионажа и трговија со влијание. Нејзините текстови се објавувале во едни од највлијателните глобални медиуми како „Гардијан“, „Базфид“, „Дер Стандард“ и други. Беше дел и од глобалното истражување „Панама Пејперс“ кое резултираше со затворање на компанијата „Монсек Форсека“ во Панама. Таа е добитник на повеќе од десет домашни и меѓународни признанија за нејзината работа, меѓу кои и годишната награда на Репортери без граници за Европа „Европска прес награда 2018 – Сигнал за Европа“. Годинава е избрана за член на Одборот на директори на Меѓународниот проект за известување за организиран криминал и корупција со мандат да ти претставува 43-те организации – членки во 33 држави кои се дел од проектот.

16. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Ако знаат некој што работи истражувачко, нека прашаат...

17. fairy88

fairy88 Популарен член

И Жан Митрев на папир беше Академик со Оксфорд и други награди.

Tanjamm likes this.
  18. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Јас спомнав дека моја другарка работи истражувачки стории, ама не чепка високо. И таа има награди. Да чепне, ќе заврши не со слава, туку со судење, и висока казна за отштета. Не е неписмена другарка ми, ама нема грб и заштита. Богами треба и доза дрскост.

Last edited: Jul 19, 2022
    fairy88 likes this.
  19. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Вас да ви почине близок со кого си играле во болница да ве прашам дали ќе ви текне за францускиот предлог или све ќе газите пред себе само за да дојдете до правда.
    Ама да не дочекате, само тоа ќе кажам.

20. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

И да има грб, не ги прави тоа работите за Жан Митрев невистинити и во секој момент е 10 милиони побитно од францускиот предлог. @fairy88