Нечиста крв - истражувачка сторија за методите на лечење на Жан Митрев

Discussion in 'Политика и настани' started by Mikha4, Jul 17, 2022.

1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Тоа како лаик така мислиш. Пожар е дневен настан, и никако не е истражувачко. Може да се истражува и угинување на пчели и последици од тоа што ќе ги нема на планетата, и таа тема не е контроверзна, туку е едукативна. За таква тема нема никој да ти се заканува и да завршиш на суд. Отвори твитер, па и Фејсбук, ќе видиш секакви коментари. Читни на кајгана, третманот го користеле во Чешка. Има таму и спорење на бројките. Врие од коментари "рекетари" и "хоштаплери" по социјални мрежи. Мислиш љубомори пола Македонија? Не судам, ама 100% верба немам. Овде напнавте здрави оделе во болници, мртви се враќале. Здравите дома ја поминаа короната. Кој е тој здрав што ќе даде 12.000 евра да го примат во приватна болница која веќе е крајна станица? Докторите не се Господ. На 60 години ретко кој нема дијагноза.

Last edited: Jul 20, 2022
  2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

@Tanjamm не се сите 60 годишни што починаа на ист начин во Жан Митрев.
    Јас тој што го знам имаше 40. Ко требаше да го пуштат дома со прележана корона, му се влоши состојбата и почина. Им кажаа не издржа организмот.
    Јасно е сега зошто не издржал на толку интрахоспитални бактерии.

И кога се враќам назад за неколку сограѓани што се донираше, а починаа, сите беа во Филип Втори. Од 30-40 години.
    И 60 не се некоја длабока старост, па да е сеедно.
    Не се измислени случаи секако.

3. sonuvana

sonuvana Популарен член

Одлично што напокон се покрена темата. Жан Митрев треба да скапе во затвор ,а ако има правда болницата треба да прејде во државни раце.

Не станува сепак за не знам какво истражувачко новинарство и преголема храброст, да не се лажеме.
    Раскажана е јавна тајна на филмски начин, дури и естетски убаво снимено.
    Ќе беше храброст да се известувало со првите информации добиени...можеби животи ќе беа сочувани.
    Кога можел рандом лик на форум сам да истражи и напише, секако дека и добар новинар може....докази се приказните на семејствата,па полека...
    И колку ли уште се знае,а не смее да се каже ?
    Така да, дај Боже, да се има храброст и да си ги повлечам зборовиве...
    Немам желба ничиј труд да омаловажам....добар филм,кој отвара многу теми и добро е што е реализиран и прикажан.
    Лошо е што на форумов е забрането да се мисли и каже нешто повеќе од она што е моментално хорска еуфорија....

4. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Сега ќе одам на кајгана да читам. Имаше добри коментари таму. Што сите трчале кај Жан ако било толку лошо, а плус велите здрави биле? Ако сте чуле од комшија, сограѓанин лоши коментари, па зошто сте оделе? И на 18 години ако имаш канцер, дијабетес, притисок, плус корона кој ќе те спаси, па макар сите пари на светот да ги имаш. Како пишувате, па испаѓа Жан бил најлош лекар, и сите сте знаеле, сте чуле, па здрави сте давале илјадници евра. Никој на сила не те тера во приватна болница. Тука по темите неписмен народ што не знае правопис, а се гледа, пека за пари, а не врвен лекар како Жан. Да не треба гратис да работи? Дури и еден Вучич се покаја што ковид болните гратис ги лечеа на државно, респиратори, кислород, тоа се чини. Да почекаме. Да видиме судот што ќе каже. Но, 100% доверба во никој.

5. The Last Pharaoh

The Last Pharaoh Активен член

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

7. sonuvana

sonuvana Популарен член

@Tanjamm
    Проблемот е што престиж е да се лекуваш во приватна клиника....новинарите го подржуваа тој наратив...какво истражувачко новинарство,се е горе доле поврзано...

Tanjamm likes this.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Да, опасно е да си истражувачки новинар.
    Ама ако не си спремен да се носиш со ризикот, не се нарекувај 'истражувачки новинар', нарекувај се content creator.

По нашиве 'стандарди' секој може да е новинар.

9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Нормално. Те поддржувам. Туку чуден ми е народов. Вели добар филм, а како оценија? Веројатно членките во цел живот гледале 5 документарци, и тоа може и не биле документарци, туку репортажи од одмор во Египет итн. Велат добра сторија? Како оценија ако не знаат дека може да се прави сторија без да ставиш конкретно лице на тапет? Веројатно немаат прочитано ни 5 истражувачки стории, ни наши, не па странски да споредат. Се залепија за исечкани делови од стари прилози. Се сликал со политичари? Со земјоделци ли да се слика кога го канат на приеми? Па мои колеги беа поканети на прием во САД. Ние збориме за Жан Митрев. Велите сте знаеле? Што не сте се јавиле во ДСЗИ? Муабетот ми е, да почекаме. Кога ќе спласне еуфоријата ќе имаме прецизна слика. И во Катица народ се крстеше, па кога испадна дека била со 6-ки абе сите знаеле, свесни биле. Ене ја во затвор.

Спијте мирно, вас Жан нема да ве бара, од дома не ве збира за експерименти, ниту 12.000 евра од банка ќе ви повлече, туку ако ве стегне срце ќе велите "добро е што има каде да платам и да продолжам да живеам, пари се печалат". Еден куп доктори за короната се самодемантираа себеси и меѓу себе. Значи ново е. Не знаат ни тие. Ни за вакцините не сме начисто. Лекови за шуга нели даваа на луѓе, лек за животни? Па како тоа не е експеримент, а ова е? Не прејудицирам, ама додека не го осудат за мене е еден од најталентираните Македонци. Кога ќе го осудат, на таа слика ќе ставам дамка, дотогаш презумција на невиност.

simoncelicius likes this.
  10. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Читам и се чудам еј.
    Дечки вашето е типично виктим блејминг и аналогно на она - "Сама е крива што му отишла дома" при случаи за силување. Нели, не е битно што он ја присилил, него што она му отишла. Тука не е битно што он си играл играчки со луѓето, криви се овие што му отишле. Мислам....отишле ваљда пошто у доктор гледаш надеж, не сериски убиец. И не е проблемот некој во колку тешка ситуација отишол и што ете починал од тоа туку криењето резултати од пациенти и фамилија, не прашувале за согласност за хемофилтрацијата, не кажувале што е тоа и како е, криеле интрахоспитални. Значи дечки принципите на работа им смрдат, не дали некој отишол или не.

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Шо ти е интересот да го браниш, не ми е јасно?
    Те плаќа ли?

12. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Шо ти е со пишајнциве? Мислам ок, стварно твое мислење, ама гратис не ќе работел?? |( е не бе, по 15.000 евра нека дрпа, божем гени им пресадува на луѓето. Срамота! Можеби си некоја тамошна вработена, од кај те знаеме, мора да браниш.
    Можда и не си...ама мислење за мислење ти е на одбрамбен став кон него.
    Ако има правда, ќе го снајде казната, посакувам. Ако не, божјата не му бега.

Last edited: Jul 20, 2022
    azelea, oblace1, hotsauce and 10 others like this.
  13. sonuvana

sonuvana Популарен член

За ова не си во право.
    Секако е крив,бидејќи како доктор не смеел да лечи на таков начин....а да не зборуваме за парите...
    Премногу грешки му се случиле, премногу сведоштва,додека тој Бог изигрува,или не знам што...

За првиот дел од постот се сложувам.

jacqueline.s likes this.
  14. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Лол.
    Не секоја истражувачка дејност е истовремено новинарска.
    Со вакви проблематики се занимаваат еколози и биолози и тоа не ги прави новинари.

15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Не работам кај него, одам сега да читам на друг форум.

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Остај 'Божјата'.
    Тука, на земјава да го казнат.
    Да видиме и ние правда, ко за промена.

CameliaMiller and elenaklasik like this.
  17. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Грешка. Читај повеќе или прашај новинар. Истражуваат и брзи кредити и за картици нешто одамна имам читано.

18. elenaklasik

Знаеш колку посакувам! Жално за сите семејства си останале без блиските. Јас верувам дека е флекосан, им верувам на луѓето, не верувам во докторска етика и морал ако многу пари се вртат. Мрш! Луѓето неповратно ги изгубија блиските, јас за него да релативизирам. Работел е не гратис, ам лечел бил на место...море само казна, и државното да профункционира, а пералниве за пари под клуч. Туку во ова државиште, корупција до срж има и сите би ги исплукала до еден политичар. Вид да не им се види.

oblace1, azelea, cresa-jagoda and 3 others like this.
  19. elenaklasik

Па ок, како сакаш. Мене не ми се губи време да читам за да најдам оправдувања и помилувања.
    Едноставно е човече, доктор на мака не ограбува пациенти, а притоа и да ги убие. Крај.

20. Lija.ska

Lija.ska Активен член

Ме интересира на кој начин и како ги бираат пациентите да одат во систина на операција и лечење, а тоа да биде покриено од фонд?

MilaSs12 likes this.