Се согласувам дека е потешко во заедница, различни карактери, различни навики, сфаќања, доаѓаш во нова средина и ти треба време за адаптација. Но, доколку мора да се живее во заедница, да ги согледаме предностите: сметките се плаќаат по пола, некогаш друг ќе ти направи ручек, кога си болна ќе ти го причуваат детето, кога идеш наутро на работа не мора да трчаш да го однесеш во градинка, ако сакаш да излезеш набрзинка тука се пак за детето, ќе се јавиш да ти пуштат болјер, да ти уклучат машина, навечер можеш да излезеш со сопругот тие да го чуваат детето, одиш на свадба и други прослави без дете имаш кој да го чува, пред се имаш голема помош околу чувањето на детето, не си сама, имаш друштво со кого да се напиеш кафе, да си направиш муабет итн. Зошто стрес, нервоза, анксиозност, зарем до толку не можеш да се опуштиш, па дома си...од што да се стресувам, од тоа што го кажува некој што нема попаметна работа освен да те нервира...низ едно уше влегува низ друго излегува..едноставно биди тоа што си и нека те прифатат таква ако сакаат, ако не што ти е гајле. Понекогаш ќе се премолчи, ќе се игнорираат некои работи, па луѓе сме сите...може и јас нив ги нервирам па сега што да правам..да бегам, да се изолирам, да плачам, да се трескам од земја, или да се адаптирам, да се опуштам и да си го живеам животот. Мене ми е најважно маж ми да ме сака, да ме подржува и заштитува кога тоа ми е потребно, да ме прави среќна и да ме исполнува, а за рекла-казала баш ми е гајле. Не е толку црно да се живее во заедница, почитувај и ќе те почитуваат, за се има решение, мора да се најде заеднички јазик.
Добро, зарем ниедна од вас пред да стапи во брак не размислуваше да направи муабет какви му се плановите?? Дали он сака да живее настрана или можеби замислувал дека ќе си биде во заедница?? Не ме сваќајте погрешно, не ги бранам мажите, ни јас не сакам да сум во заедница кога ќе се мажам, ама сепак пред да се мажите што мислевте дека се што лета се јаде, па сега ќе плачеме Леле маж ми не сака да живееме сами. Него супер му е, мама му готви, му чисти му пери а тука има и жена за во кревет. Оп све во едно. Милина!!! Такви си се воспитани дека треба да се заедно и точка. Не можеш да превоспиташ возрасен човек.
Јас стварно не разбирам зошто толку сите имаат апатија кон живеењето во заедница...што е толку страшно, стварно не ми е јасно? Ние живеевме сами под кирија 2 год. и искрено многу ми беше потешко тогаш отколку сега, во заедница сме 4 год. не викам дека се е подмачкано, тече мед и млеко ама подобро ми е.
Ее за мене да си кажам дека не можам да живеам во заедница зашто сум единица, сме живееле секогаш јас, мајка ми и татко ми а веќе 5 години сама живеам. И мислам дека не би можела да живеам со сто луѓе околу мене секој ден. Сепак доаѓаат ситуации кога мора да се живее во заедница, болест, немоќност итн, и сигурно дека нема да одбијам тогаш да живеам со свекор, свекрва или пак со моите. Сепак животот се носи и на се треба да сме спремни.
Шансите да се скараш или да имаш несогласување се многу поголеми кога живееш заедно,отколку кога си одвоен.Многу се битни луѓето со кои живееш зошто навистина има луѓе со терсене карактер,а тука посебно е битен мажот,што ако е „како ќе кажат мама и тато,денес не си им се насмеала,си ги погледнала накриво,си кажала вака-онака и слично,што во повеќето случаеви можеби немало врска".Веќе 1 год. сме сами па поубаво ми е,со свекрва ми и свекор ми сега повеке се "сакаме",а маж ми сфати дека вака било поубаво
не е баш соодветно местово али да си прашам некако дечко ми ко да мести да седиме со неговите ми има така спомнато додека сме правеле муабет што мислите ? јас мислам дека не сакам ама не сум сигурна од една страна убаво е двајцата земаат пензија ќе ни помагаат си трошоците и општо низ дома здравје боже околу бебето и тн. али сепак станот е мал двособен + кујна + вц и + мислам дека ако седиме сами ќе биде поубаво нема да се нервирам ќе можам да се опуштам кога сакам со мажот и ќе ставам ствари каде сакам јас ќе средувам како сакам и згора на се ќе си купам мебел каков што сакам (сигурно ако седам со свекрвата нема она да си го фрли мебелот за јас да си наредам нов) и ред други работи што мислите вие?
фала и уште да кажевте како да го наговорам на тоа? да почнам да зборувам дека сакам да живеам сама ?
/\ Синди, јас да сум на твое место повеќе би била за самостоен живот, секако дека ако за тоа се има услови. Никогаш не сум сакала да живеам со неговите, не дека се лоши луѓето но таква сум јас малку специфична па мислам дека можеби не би се сложиле во се. А тоа дека ќе имате финансиска помош доколку седите заедно да, голем плус е, но и кога би се одвоиле пак би ве помогнале, па кому ќе дадат ако не на децата. Но кажа дека и станот е малечок, не би ја имала приватноста што ќе ја имаш кога би биле сами. И за бебенцето кога ќе го има не се грижи, за се има решение кој ќе го чува. Знаеш можеби сега е баш и тој момент кога одлучуваш што како ќе биде понатаму, затоа ако си за самостоен живот биди упорна. Во секој случај е подобро, ќе има повеќе почитување.
Па така кажи му, директно, дека сакаш да сте самостојни, сами да си ја градите иднината, да си имате приватност.Ако живеете во двособен стан 4 души, ни п од приватност нема.Не заобиколувај, туку директно и сите предности што ти паѓаат на памет кажи му ги.На крајот на краиштата, заедничка одлука треба да е, не се договарате каде на кафе, туку за живеење.
jas zivejam sama so mojot mas i da ti kasam deka e najdobro i kako sto kaza samata deka se sto sakas mosis da si kupis bes nekoj da ti se mesa a i podobro ke se soglasuvas so svekrvata veruvaj mi ,ako ziveete zaedno po nekoe vreme ke se pojavat nekoj problemi ,taka imam drugarka sto ziveje zaedno so svekrvata od pocetok se bilo dobro si ziveele kao drugarki ali samo prvite meseci sega saka da se deli i moj sovet deli se podobro e sama so tvojot soprug
фала ви проблемот е што купија стан али сега баба му седи таму не му било згодно да ја местат ќе се навредела госпоѓата и решение да седиме неколку години со нив па после демек да се преместиме али има и брат па ако се ожени тој ќе се смести таму така да ние ќе си останиме не знам што да направам
епа ќе биде као демек секако седите вие тука брат ти нека се вселат во станот демек овај стан за вас ќе остани знам дека ќе биде така сигурно нема да се преместиме ние па брат му да седи со старите
А ако се ожени сега брат му кај ќе ја сместат баба му? Сигурно ќе треба таа да им го отстапи станот или заедно со неа ќе живеат?
и јас сама не знам да ја преместиме баба та со старите - ќе треба сега брат му да спија со неа а тоа никако не може нема никој да сака и нормално јас да седам со баба му нема шанси - да ми умри ќе имам трауми цел живот хаос не знам кој крај да го фатам
^Па бидејќи несакаш да живееш со неговите,несакаш да живееш со бабата негова да не ти умре па ќе бидеш истрауматизирана за цел живот ,мислам дека најдобро решение би било твоите да ви купаат стан.Неговите купиле што купиле тебе не ти одговараат условите,па нека ви ги купаат твоите и све ќе биде средено нема да живееш ни со неговите ниту ќе бидеш во ситуација да те истрауматизира смртта на бабата
eeeh be devojki p.s( ve molam ne go brisete ova sto go pisuvam posto kompjuterov ne mi raboti ne mozam da go napravam za da pisuvam kirilica ..) vo golema kasha summm..posle nekoe vreme pak si zboruvame mi vika deka treba da cekam 1 god ili 2 za da zememe svoja kuka ne deka nemame pari toj sekoj mesec zema po 3000 evra i site mu gi zemaat negovite jas da me vidite nemam sto da oblecam , sega pred edna nedela se veri brat mu , edna nok posle si izlegovme kaj negovoto kafule za da proslavime ama maz mi bese na rabota jas bev zenskata na brat mu , so brat mu na maz mi , i negovata bratucetka jas mu rekov na maz mi deka ke si izlezam i deka moz ke pijeme ne mi rece nisto poso prv pat ke izlezev noke so niv , ok otidovme nie tamu pocnavme da pieme se smeeme jas raspolozena a zolva mi ne dojde pisuvase so decko i , ne otidoa 20 minuti , svekormi taap pozadi mene , aaa mi vika pijes a? jas ne znaev sto da mu recam , kako ti odi so alkoholot , me gleda i mi vika Kogo prasa ti sto izleze vo 10 saatot jas go gledam ajde mi rece pakuvaj se i odma doma ke si odime lele ne mozam da go zaboravam taa nok si otidov doma peski so bratucetkata na maz mi taa bese dojdena od italija za brat mu na maz mi sto se veri , cela nok placev sabajlöe dojde maz mi od rabota mu kazav jas cela nok ne spijev mi rece ok tie ne se normalni ova ona posle mi vika pa zosto piese ti ? sto oblece ? lelei se karavme i taa nok i drugi dena sakam da prifati da si izlezeme ama samo mi vika cekaj cekaj a jas nemam nervi veke ne mozam da gi podnesam go mrazam i maz mi ama ne mozam da se razdelam nikako majkami neme prima doma , ziva katastrofa ej nekogas si mislam da mu pravam nekoja magija ama nikogas ne sum pravila strav mie samo gledam kako mi se rusi zivotot a ova nemase da bide moj zivot imav se sosema drugi planovi si sedam doma imam strav da si legnam koga ke mi se spie poso ke mi dojdat na vrata , imam strav da si vlezam vo wc poso ke mi tropaat na vrata znaat deka nekogas pusham cigara vnatre nemam ne znam sto da pravam veke19 godni napolniv ko da sum zaedno so ovie eve 50 godini samo sakav da mi olesne vi napisav na vas poso znam deka vaka ke prodolzi moz uste poloso
како прво каде ти беа очите кога се зимаше, дали воопшто размисли или виде во каква куќа влегуваш. Па луѓето и нивниот однос се гледа уште во почетокот. Ако не ти одговарало си можела да не се мажиш. Зар мислиш дека во бракот е се мед и млеко. Него ајде да не те критикувам да гледаме да најдеш излез. Како прво разговарај со мајка ти ако е модерна и има модерни сваќања за сите проблеми што ги имаш, Како второ гледај дасе вработиш за да не седиш дома било каде, трето дај им до знаење ако треба и карај се со старите за она што го сакаш ти имаш маш да ти забранува а кој се тие да ти забрануваат, а и од кај знаеш штом маш ти ти се дерел што си носела што си пиела тогаш и тој е болно љубоморен и може ги пратил родителите да те соберат како ете он е добар те пуштил а другите се лоши. Се гледа дека има некоја тактика тука абе тој ако е маж нема да дозволи капка да педне врз тебе и кој има вас да ви се меша во брак нема да дозволи, тој и затоа не сака да се преселите затоа што кле нема кој да те контролира. Едноставно седни и направи озбилен ама најозбилен разговор со него и кажи му дека вака не би живеела повеќе и нека свати или разведи се ако е толку лошо, а твојте ќе те приберат па дете си им.
^^^Вака девојко прво, прибери се, избриши ги солзите и диши длабоко. Второ, кога си нервозна и лута број до 10, убаво што вака си ја олеснила душичката, тешко ти е и ќе се обидам да те утешам. Најпрво еден мал совет од мене, во лутина немој да размислуваш за разделба и дека се е црно, немој да го мразиш маж ти, сигурно на сила не сте се венчале и во лутина никако, никако не прави си филмови што би било-ако би било...Добро си имала други планови за животот, сега што е тука, обиди се да го средиш бракот и животот. Како? Седни си и разговарај со сопругот, убаво, полека и смирено објасни му дека ти си негова жена, дека за него си мажена и вие заедно треба да одлучувате што и како ќе биде. Тој стар вампир (извини што вака ќе го наречам) нема никакво право да те прибира без разлика каде си отидена, а уште помалку да води сметка за тоа што и како облекуваш, што пиеш, дали пушиш, а најмалку да ти влегува во соба. Сега не знам каде живеете, дали во некое мало гратче каде сите се познаваат, па свекор ти изиграва џандар за да го зачува угледот на фамилијата, ама јас лично не го оправдувам неговото однесување. Тој си има негова жена, може неа да и џандаросува, а не тебе. Велиш дека маж ти зема 3000 евра плата секој месец, не ми е јасно зошто сите пари ги дава на неговите, зарем не можете со тие пари да се одделите привремено под кирија, дури можете и да заштедите, ееееј 3000 евра месечно пара е тоа....не е зафрканција.... Ако веќе мора да останете таму, немој да се плашиш од свекор ти, на што личи тоа криење во тоалет и пушење, како дете мало па се плашам сега тато да не ме истепа...Знае ли маж ти дека пушиш или и од него се криеш? Јас да сум на твое место, ич нема да му правам муабет (на свекор ти мислам), нема да го рецкам, како да не постои, ќе си сварам кафе, ќе си запалам цигара каде сакам јас, а ако нешто промрчи само ќе му речам- глеј си ти твоја работа, мене остави ме на мира... Да нагласам прво мора да го запознаеш маж ти со тоа што и како се случува, да добиеш негово одобрување за дрското однесување, или тој да им објасни фино лепо да ти се симнат од грб и да не ви се мешаат многу, многу. Јасно и гласно кажи им да не ти влегуваат во соба, ако веќе ти ја дале собата нека ти дадат и приватност. Како што кажав ти за него си мажена, тој треба да те заштити, да те подржи, да те одбрани, а нив ич нека не ги боли уво за тебе, нека не се замараат со тебе, а ни ти со нив.