Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Dadusicka

Dadusicka Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    54.344
    @Peco како пивото :?:...
    Доктори како доктори, какви такви без нив не можеме:bandit::tmi:

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 9 други им се допаѓа ова.
  2. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    A и без сесРи :)

На Lejla8, Skorpija25, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  3. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Не е позитивно искуство со тукашното здравство, туку само со брза помош кога сум звонела за друго лице кое е болно или повредено. Тука за да работиш во брза помош земаш курс од 18 недели и после спасуваш животи.

Живот за фамилија е покомплицирано. Без помош е ептен многу тешко. Затоа и нашите почнаа родителите да си ги носат во странство со нив, да им помагаат. Или си земаат бебиситерка за ефтини пари да живее со нив и да помага. Јас уште сум сама и за мене се е поедноставно. Ми доаѓа тешко и тука, не дека не, ама по тоа што го видов во наша државна клиника, враќање дома во скоро време не. Такви нечовечки третман како во македонска амбуланта тука нема. Зборувам за итен случај јас.

Тука уште немам одено за мене.
    Ако при прва прилика ми се види страшно, бегам за Канада на ладното :D

На Lejla8, Olgica.bu, Ane-Goki1 и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.663
    Допаѓања:
    178.534
    Не сум пиел пиво оваа година. Последното беше лани. :D

На Lejla8, Skorpija25, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  5. doubleg

doubleg Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    285
    Допаѓања:
    4.406
    И ти мислиш жени на трезно се фаќаат? Good luck with that...

На Lejla8, Skorpija25, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Тогаш си спремна за фамилија и бебе само да најдеме маж а ќе најдеме и ќе те жениме по сите адети :)
    Се тоа е точно што кажа јас на пријателкава моја трудна е и и велам викај си мајка ти со време ако сакаш да опстанете оти без бејбиситинг а со многу работа за подобар живот и опстанувачка тешко.
    Сам како знам овде не пали.
    Се уверив во тоа.
    Битно сакав да кажам спремна си :D

Матичен лекар ние немаме иначе термин кога бебето ми имаше вирус со повраќање ни дадоа после месец дена кога за среќа бебето беше веќе право здраво. Итната ми се покажа како не ефикасна на мене ама може јас сум малерот или таков персонал во моемнтот сум стрефнала.
    Викав пред некое време имав напад слепо црево фала бога се извлеков од голготата.
    Абе да не те стрефе не дај боже јас велам ние смртниците ќе си опашатаме дејвид и викторија сигурно нема :).

На Luna91, Lejla8, Skorpija25 и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.512
    @vitamina Eве едно инфо како функционира нашето здравство. Не споредувам со твоето, ниту велам дека твоето полошо/подобро, пошто не сум видела и осетила таму како е. Ова е реална слика пошто сама рече дека со години не живееш овде, така да ете види колку е фино.

Ај доста сеа за доктУри .... шо беа муабетите за кафаната? Дајте некоја повесела тема...

На Luna91, Lejla8, Ane-Goki1 и 7 други им се допаѓа ова.
  8. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Грејс Анатоми т.е.Сиетел Грејс Мемориал во филмот е општа јавна болница,за луѓе со основно осигурување.
    Добро ми се познати здравствените системи во Западна Европа,многу се понапред нашиов.

Со Америка не се ни споредува,посебно за лекувањето и условите за луѓето кои имаат повисок степен на здр.осигурување.Таму прегледите се толку детални,а условите се како нашата замисла за иднината.

Последна измена: 4 јануари 2018
    На Lejla8, green.eyes, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Знам дека е катастрофа не одрекувам.
    Ама како што кажав имам пријател роднина што може да ми помогне во здраствена гледна точка а овде за жал немам.
    А на сите ни е јасно дека за жал така фунционираме.
    И пак ќе кажам знам дека сме најназадни никогаш не сум кажала спротивно и сами знаете ама пак ќе кажам имам за среќа луѓе што можат да ми помогнат и затоа одам таму да се лечам.

Никаде не реков дека македонија е напредна и добра сите многи добро знаеме каква е и зошто сите бегаат од неа.

На Lejla8, Skorpija25, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.409
    Допаѓања:
    279.524
    Јас пречекав и испратив гостите,испив неколку чаши бунарче и ваква сум :drunk:
    А за здравството овде не ми се дебатира ,за понастрана немам искуство...
    Имам и позитивни и негативни примери.Пред две години 4ооо Е ни побараа за свекрва ми во систина без никаква сигурност за позитивен исход ,се оперира на клиника еве ја по две години е добра...А татко ми го испитуваа за ТБЦ со месеци оти бил непушач неможел да има рак на плуќа за да си умре после неколку месеци од тоа.Ама тоа е секаде има + и -...
    Еве музика(деновиве кај да пуштам само Т. Здравковиќ ми пее)

На Lejla8, Skorpija25, mal.ecka и 10 други им се допаѓа ова.
  11. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.383
    Допаѓања:
    78.149
    Ајде повесела тема.
    Надвор истура дожд а јас чекам автобус. Повесело здравје
    Ко маче ме направи. Бањато

На Luna91, Lejla8, Skorpija25 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.002
    Допаѓања:
    164.567
    Јуле, секој со своите искуства. Не би да мериме чија мака била поголема, не би било фер.
    Мојата јас си знам колкава е и како се борев и се борам. Но не сакам да ти речам, еј ти ништо не знаеш, кога не знам што мака си видела и можам да те навредам. Малку лошо е да се обратиш на некого со што осети па ти... Некои у живот ги враќале на пример... немој со тие камења.
    Објективно ти кажувам ко човек што на сламка се држел. Есапот јас си го знам. А кога ќе ти речам хорор ми се дешаваше верувај дека било така. Правиш пресметки кај за што ќе одиш. Приватно користиш техника и технологија што ја нема у државна, со се мислење од доктор, а во државна правиш други испитувања и примаш терапии. Сам наоѓаш лекови. Се заштедува за повеќе од пола. Плаќаш тоа што мораш. Зошто ако одиш во Систина за се цел живот нема да можеш да се отплатиш ако си средна класа.

Пак ќе ти речам - надвор не дека не чини, туку пари кошта, МНОГУ пари. Да си нивни државјанин пак нема да поминеш евтино. За здравје денес ти требаат пари. Тука оваа трошка која килаво функционира далеку од идеалното, нормалното и така на така, НО со корекции и сериозни подсредувања, концептот му е далеку од лош.

А приватните болници се само легална корупција каде пак ќе наидеш на кретен што ќе сака да се гребне од тебе - доживеано. Не дека ќе фејлне ама ти го користи стравот да те наседне.

Орхидеа, егзакли, тоа е Грејс Анатоми и не постои. Не е реална. Затоа Американците потегнуваат кампањи за нивниот здравствен систем. Не се збореше малку за фалинките на обамакер, денес Трамп искочи со нови планови и имаат дополнително ново тело во здравствениот систем итн итн. Сето тоа кошта пари како и да го вртиш!
    Зошто Македонија е лулка на денталниот туризам?
    Зошто дијаспора доаѓа заби да прави и да се снима од теме до пета? Зошто со нивните заработени пари таму не можат да си приуштат нешто во државните болници кое пак го добиваат тука во Систина.

Тоа е муабетот.
    Никој не рече дека е сјајно. Далеку е од тоа, ама бааааш далеку. Но грдо е да коментирам дека ама знаеш у странство како е? Е како е де за со пари? Една крвна слика е ѓавол и пол. Бебе не го слушам, ај види ми го на ехо, у проаѓање бев ... ма какво бе, шетај, или за 200 јурос за 10 дена ако сакаш врати се.
    Дека во странство ќе ти цветаат рози во поглед на здравствена грижа мало морген.

Она на кое на крај се сведува нашава дискусија е економска и политичка ставка, а не медицинска. Согласно со нашиот гдп и развој...чудно е како гураме. За сиромашни гологузи македонци секаде е исто. Бар можеме да одиме кај матичниот за бесплатен пап и антибиотиче за секој случај. Пакетот во Германија колку што знам помалку овозможува. Шведска е сосема друга прича, ама ако си швеѓа, а не гастербајтер, па и да си, мааалце ќе ти се сожалат...ама малце.

На Lejla8, Skorpija25, ines.h и 8 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Ова го зборувам цело време ете..
    У проаѓање правиме крвна слика правиме ехо на бебе итн.. овде ќе пољубиш врата и тоа е тоа. Ама зборувате вие што користите а ај да ве видам да сте бремени и бебето да го видите само во 2 еха? Ќе ве копка ли зошто не мрда? Мене ме копкаше и истргнав 200 јурос ко што кажа лилит баш оти овде било нормално.
    Одете видете поготово вие со бебиња и деца па дојдете и ќе правиме муабет.
    Не дај боже заб да те заболи ќе банкротираш :(
    Јас сум реална.

На Lejla8, Skorpija25, Ane-Goki1 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    А како ги објаснувате различните резултати за исти испитувања преку крв во различни лабаратории?
    Еден резултат во една приватна лабараторија,друг во друга лабараторија,трет резултат во јавна во здравств.установа.
    Зошто ако тргнете да испитувате на различни места,различни резултати ќе добиете и пак сте на почеток.Зависи реагенсите дали се стари и од каде се набавени.
    Доктор знае да процени и да даде дијагноза и без крвна слика таму каде што не е потребно боцкање како дополнителен стрес за детето.
    Вие кога бевте бебиња крвна слика ви правеа за секоја настинка или ако имавте температура ќе ви ставеа Пеницилин и ќе ви поминеше како на кутре?

На Lejla8, Ane-Goki1, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.781
    Лилит со дополнително здравствено осигурување од 26 евра месечно имаш фул пакет на услуги и не плаќаш денар плус. Ни операција, ни лежење во болница, ни крвна слика. Ама ни цент.
    Со здравствено осигурување во многу европски држави здраството е бесплатно. Лилит пола град ми се породи во Швејцарија. Моја фамилија живее во европска држава. Другарка во Италија. Други во Германија.
    Апсолутно не си во право и не знам каде тоа плаќаш дебело ако имаш валидни документи.
    Овде не чини. Знаеш и сама.
    Имаме мизерно здравство. Тврдам. Секаде е подобро.
    На мене на итна без здравство ми наплатија 3 евра. На син ми крвна слика 11 евра ,а преглед и брис 15 евра. Јас стварно не знам и ти каква слика имаш за здравството надвор од Мк.
    А за забите. Предни заби до тројка е бесплатно, а после според снадардот. Ако е така со плата од 10.000 ден и мене ми е скапо да правам заб и едвај можам да си го дозволам.

На Lejla8, Annath, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Бебе на ехо да се чуе??? :oЕднаш само. Ни на приватно никој никаде не те прима ако не те препрати некој со некаков проблем дека имаш. Овде исто е приватно или државно, додека доктор, без разлика дали во јавно или приватно здравство не одлучи дека треба да се направи тоа испитување, значи ни на сон нема да се направи, па ако сакаш ти на трепки обеси се.

На Lejla8, Skorpija25, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.016
    Ама! Еден битен факт за Америте да не заборавиме - на светов не постои понехуман здравствен систем од нивниот. Пошто не постои јавно здравство, односно сите си бираат полиси, а и не мораат, добиваш здравствена услуга зависно од полисата. Во средните и малите полиси, стоматолошки услуги скоро никаде не се вклучени. Кај нив не постои ефтино здравство. Ако имаш кешарица. Па.. и тука е така некако. Ако имаш кешарица те го Жан. Само што ако си бездомник, сепак имаш здравствено осигурување.

Тоа е огромна разлика. Нивниот ЗС не би го земала за пример никаде.
    Скандинавија, Канада, Австралија, Европа... океј.

На Lejla8, Annath, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.521
    Допаѓања:
    260.781
    И мојот матичен така функционира. Ако процени дека не ми треба ни упот за кс не ми дава. Два пати барв некои испитувања читајќи на гугл и не ми даде. Ги правев сама во Систина и излезе во право. Немало потреба од нив.
    Едноставно знае кога треба да се праќа понатаму.
    Додека педијатрите се друга приказна. Не се сигурни и не може да проценат кога треба кс и брисеви. Два пати идам на невролог без потреба за син ми. Што да кажам. А за мешето сама барав, а е проблем кој трае долго време.

Камелија, Америка е ужас. Другарка си доаѓаше да се оперира овде оти не си плаќаше здравство. Сега плаќа оти и треба.

На Lejla8, Annath, green.eyes и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.463
    Допаѓања:
    143.988
    Многу луѓе кај нас одат и кога треба, и кога не треба на лекар. Во странство нема така. Тоа го оптоварува здравствениот систем. Колку и да звучи сурово, така размислуваат. Нема потреба од ехо, освен ако сметаат дека имаш проблем.

За кадар, на клиника има ок доктори, ама проблемот е што се малку, па цела држава оди кај нив.

На Lejla8, Annath, Espadrila и 4 други им се допаѓа ова.
  20. ph.orhideja

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Точно е за Америка,квалитетот на здр.услуги зависи од длабочината на џебот.
    Жан Митрев има склучено договор со ФЗО,барем за кардиолошките операции сигурно.Ист третман добива и оној кој е социјален случај и оној кој може сам да си ја покрие интервенцијата.

На Lejla8, Annath, malerozna и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.