Форумџика на годината

Нов закон за заштита од пушење

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Munchmallow20, 12 јануари 2026.

1. Компир Манџа

Компир Манџа Форумски идол

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    5.446
    Допаѓања:
    8.106
    А да не кажам на што мириса :puke:

На SummerGirl и Milkiway им се допаѓа ова.
  2. GirlVolley

GirlVolley Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.585
    Допаѓања:
    3.391

Ова не е тема на муабет тука. И да,ме интересира и сакам да се смени СЕ што не е добро и да се донесе закон и т.н.
    Треба и да те интересира дека децата се осамени,родителите не им посветуваат доволно внимание и не разговараат по дома и ја имаат вечната слобода,па така секое второ дете пуши.

На Tanjamm, forumce, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    104
    I na debelite da im se zabrani da jadat na javni mesta i vo fabriki ako ne pa neli za zdravjeto se grizat, na sto lici ova , se e sredeno sea za cigarite se fatija ama zagaden vozduh puca na najako

4. Mrs. right

Mrs. right Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    4.224
    Допаѓања:
    17.578
    Кај несовесни па уште и злобни и ограничени |(

Ти и таквите ко тебе уште дополнително го загадувате воздухот ако не си знаела :)

На JustBeautiful, AlmaOculta, nextredstyle и 7 други им се допаѓа ова.
  5. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    104
    I dupelizacite na menadzerite na rab. Mesta, tie pa znaes ona najopasna vrsta se a gi ima mn za zal.
    Mi se povraka od ova opsestvo i maloumen narod

6. sino.o.oka

sino.o.oka Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2020
    Пораки:
    816
    Допаѓања:
    3.959
    Па стварно е поразително кога во недостиг на логични аргументи, се прибегнува кон вакви банални и крајно неповрзани споредби. Да се стави знак на еднаквост меѓу храната, која патем е биолошка потреба за опстанок на секој организам, и тутунскиот чад кој е чиста зависност, еднаквва на коцка или дрога, е во најмала рака апсурдно ако ништо друго.

Прво, дебелината како состојба е комплексно прашање. Никој од нас не знае со каква здравствена мака, хормонален дисбаланс или генетска предиспозицијиа се бори личноста до него. Нападот врз нечиј физички изглед е многу низок удар и зборува само за капацитетот на тој што го упатува. Но, најважната разлика е оваа, ако јас покрај вас јадам помфри, или некоја сочна, дебела пица тоа не ги затнува вашите бели дробови и не го загрозува вашето здравје, го загрозува моето. Но, заа разлика од тоа, вашето право на пушење завршува точно таму каде што почнува моето право на чист воздух и здравје точка!

Второ, аргументот „сè е среденото, па за цигарите се фативте“ е класично фаќање за сламка, како давеник кој не сака да прифати одговорност. Да, воздухот е загаден, и тоа е огромен проблем, и во цела мк и во цела Балкан па и на повеќе места во светот. Но тоа не е изговор свесно да додаваме нов отров во затворени простории каде што престојуваат луѓе, најчесто и деца. Нелогично е, неетички е и треба да се стави крај.

На крајот, веќе еднаш кажав, но еве уште еднаш се потврдува тоа дека пушачите често покажуваат енормна себичност кога нивниот личен комодитет е ставен пред здравјето на заедницата. Ако сакаме општествени промени и подобар систем, мораме да бидеме способни да ги прифатиме правилата кои водат кон општо добро. Промените почнуваат од нас самите, а не со изговори, најчесто глупи.

Патем, и да се донесе законот, што се сомневам искрено, не знам колку и дали воопшто ќе профункционира... За жал.

На theowndemon, JustBeautiful, nextredstyle и 7 други им се допаѓа ова.
  7. OneMiss

OneMiss Активен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2025
    Пораки:
    194
    Допаѓања:
    104
    Pogore pisanoto bese ironicno.
    A na koj nacin se zagadeni nepusacite nadvor , ili vo park ili na avtobuska ? Ni doma vnatre ne pusam ama izvini nekoj da me ogranicuva vo sopstveno vozilo sto e ova diktatura?
    I da stojam zad toa deka milion rab treba da se resat pred cigarite i se nadevam deka nema da go izglasaat.
    Na nikoj ne mu duvam cad vo faca ama ova e premnogu neznam sto se zanesuvaat

8. GirlVolley

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.585
    Допаѓања:
    3.391

Не не,како што ме провоцира неписмениот коментар “се е средено,за тоа се фатија” ништо друго не може. Одлика на неписменост и ограничен и малоумен мозок. Село гори,баба се чешла во превод

На SummerGirl, Mrs. right, sino.o.oka и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.255
    Допаѓања:
    205.534
    Секаде во ЕУ е ваков законот. Во кола не смееш да пушиш ако имаш деца внатре. Има одредени места и надвор на отворено каде што може да се пуши, не е баш дека може кај сакаш да димиш.

Нејсе, ова е под притисок од ЕУ, оти сакаме и ние да им се придружиме, мора ваков закон да се донесе, порано или подоцна. Поразително е колкав процент од населението кај нас пуши, да не правам муабет за малолетници. Можеби ќе се среди нешто со законов, под услов да не се применува селективно.

Треба да се покачат и цените на цигарите, и тоа драстично да се покачат. Кутија да не биде под 300 денари. Никаде не се евтини, ни кај нас не се, ама кај нас се подостапни за разлика од европските земји и Австралија.

Немам надеж дека државава се оправа, оти и загадувањето треба да се реши, ама си донесоа закон кој оди во полза на загадувачите, за жал.

На theowndemon, Ahoy, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    14.136
    Допаѓања:
    82.948
    45% активни пушачи во Македонија. И се дискутира само против непушачите, дома да си седеле (алал да ви е на ваквата идеја). Законов е добар и за пушачите, не само за непушачите. Мора да има мерки за намалување на зависноста од овој гаден порок. Пушачи околу мене велат дека ќе си ги намалат цигарите и тоа е. Не мора на секој пола саат цигара да се пали. Ќе си палите дома. Ферски. Ова не е воопшто проблематично, објективно гледано, само тежок зависник може да каже дека не чини ваков закон.

На theowndemon, nextredstyle, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    6.256
    Допаѓања:
    26.827
    Не ја не знам како ви е океј да се пуши во факинг затворено. Кола палите во затворена гаража? Не а? А оти?:)
    Пред некој ден седнав во кафич. Терасата е затворена од сите страни јер зима а вратите према внатрешниот дел се отворени така да буквално и да нема одвојување. И во таа затворена тераса се пуши и пак све иде внатре. И смрдев цела сосе јакна на цигари. Јакната стварно не можам да ја перам толку често.
    И да, неќам и дур чекам автобус да барам кај да седам да не ми чури некој у фаца.
    Жално е стварно што прави зависност од човек.

На theowndemon, daylight и Ahoy им се допаѓа ова.
  12. mom to be

mom to be Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2023
    Пораки:
    1.084
    Допаѓања:
    1.757
    Ама ако некој сака да јади и да биде со поголема тежина не знам како тоа би ти наштетило тебе?Факт е дека чадот од цигарите е штетен и за околината која го вдишува.Јас бев пушач до пред две години и никогаш не запалив цигара дома.Прво не сакам на никој да наштетам,друго ни мене не ми се допаѓаше миризбата,и ако пушев.Малку ти е понижувачки постот дебелите по фабрики.ниско е да се зема за пример физички изглед и работна позиција

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  13. FlirtBerry

FlirtBerry Истакнат член

Се зачлени на:
    15 октомври 2025
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    3.600
    Зошто јас да се интересирам за тоа?
    Не се мешам јас во есапот на другите фамилии, а башка тоа си е нивен избор дали пушат или не.
    Дали навистина мислиш дека сите што пушат се осамени? Ама ти е без веза проценката. Џабе се објаснувам.

Не знам како имаш совест да наречеш некој дебел.
    Треба да размислиш тој 'дебел' зошто е 'дебел'.
    За здравствени проблеми имаш слушнато?

На daylight, MiloMalo, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. GirlVolley

Се зачлени на:
    28 март 2020
    Пораки:
    1.585
    Допаѓања:
    3.391

Леле…имај убав ден.

15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.758
    Допаѓања:
    135.206
    Остај ги дебелите.
    Дебел човек си штети само на себе. Пушач штети и на себе и на сите околу него!
    Патем и димот од цигарите го загадува воздухот така што не можеш да префрлаш со тоа.

На daylight, SummerGirl и GirlVolley им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Има нешто што се вика јавно здравје, кој не знае што е може да прочита накратко, ако сака секако. Ама тој концепт не го сфативме ни пред 5-6 години, камо ли сега.

Е тој концепт, поддржан од медицината базирана на докази, го поткрепуваат законов и ниедно индивидуално задоволство не е пред општото и јавно добро.

Законов е супер, иако многу доцни, ама добро. И се надевам дека е само почеток кон порадикални мерки за намалување на стапките на пушење во држава, но и на секакво друго загадување, зашто моментално освен што имаме епидемија на канцер, имаме и црни статистики од срцеви, мозочни и белодробни заболувања.

На SummerGirl, Bitter-Sweet и nextredstyle им се допаѓа ова.
  17. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    781
    Допаѓања:
    2.233
    Јас сум пушач,но го поддржувам законот:wasntme:

18. Creation

Creation Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јануари 2025
    Пораки:
    307
    Допаѓања:
    334
    И јас сум пушач но повекје би сакал да донесат закон од денес нема пушење така подобро би било.

На No Makeup му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AlmaOculta

AlmaOculta Активен член

Се зачлени на:
    13 јануари 2026
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    231
    Вие што пушите цигари никогаш нема да разберете како му е на непушачот кој е покрај вас, позади вас, пред вас, надвор, на автобуска, на клупа или додека пешачите.

На theowndemon, NPN, SummerGirl и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Mr.Limonko

Mr.Limonko Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2025
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    3.374
    Јас мислам дека во затворена просторија не треба да се пуши. И јас користам ајкос, не пречесто ама користам и секогаш ако има некој со мене што не користи прашувам дали му смета.
    Треба да има и простории за пушачи ама ако не се на отворено да имаат многу добра вентилација, што мислам дека кај нас е тешко изводливо.
    Сум користел ајкос и во затворено ,во кафич затоа што било дозволено,сега кога не е нема да користам, такви се правилата..
    И кај мене дома и во кола е забрането да се пуши, не од здравствени причини, повеќе од што не сакам да ми мириса ,ама забрането е. Секогаш кога се вози некој со мене што толку не може да издржи без цигара, колку и да ме моли да запали, нема да дозволам, ако треба 100 пати ќе застанам нека оди на цигара надвор и на крај сепак излегува дека се можело и без цигара..

На Panda00 и SummerGirl им се допаѓа ова.