Форумџика на годината

Нов закон за заштита од пушење

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Munchmallow20, 12 јануари 2026.

1. ThrinaMist

ThrinaMist Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2025
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    750
    Можи ќе звучам сурово ама полицемерен и посебичен народ од нас нема. Ја сакам мојата држава, но не може да се прогресира токму од народот.
    Сите се спремни да коментираат како во еу земјите (ќе земам за пример Словенија инспирирана од снимките на новинарот од канал 5) кога му коментираа сите како е таму прекрасно, ние сме биле назад од то, таму можело кај нас не можело…итн
    Можи сѐ и кај нас само да сака народот. Или пак сакаат сѐ да биди океј ама се додека нивните желби не се загрозени (желбата за возење над дозволено, да се пуши кај шо се сака) значи тие да бидат исклучок оти наводно тие на никој не сметаат кога се работи за нив. Епа не можи така…
    За жал го нема чувството на одговорност и на колективност за создавање на општо добро. Кај нас народот за жал функционира “Ако мене ми е добро многу ми е гајле подалеку од дворот дали е ужасно”
    Зато нема промени…ни за воздухот, ни за сообраќајот, ни за инфраструктури…Ова е само еден сегмент…за политичарите не ни коментирам тоа е огромна тема.
    Јас мислев дека можеби нешто од мојата генерација (луѓе од 30тина години) нешто ќе се смени, но нема…се продолжуваат старите искривени вредности.
    Ама ние на крајот од денот сме “топол и мирољубив народ” :)

А да…ко ќе речат сѐ друго средивме па ова остана…вас никако не ви одговара ништо.

Сѐ повеќе ме асоцира државата на некоја од оние како Колумбија и слични…мафијашки работи, дроги, убиства, беззаконие…единствено што сме помали територијално

На Tanjamm, Annath, eliesaab и 3 други им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.601
    Допаѓања:
    25.881
    Пушењето е ✨️ избор ✨️.
    Дишењето не е.

На tambelina, Annath, BlackAndWhiteSwan и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.629
    Допаѓања:
    41.996
    Кога дојде на ред Германец да им дели лекции на нашите такозвани инфљуенсери, знаеме колку е часот. (facepalm)

RDT_20260113_1130071592622242981607837~3.jpg

На Panda00, Annath, Harper и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    2.177
    Како вака правите некои нелогични паралели? Дали си видела пушач да крши инвентар/покуќнина ако изгуби или не може да најде цигара? Дали пушач ви рекол позајми ми до другиот 15ти 50 евра да си купам штека цигари? Дали пушач си ја остава целата плата и целиот имот за да си купи цигари?
    Ако не сте работеле со луѓе зависни од комар немојте да пишувате нешто што вашиот мозок не може да го испроцесира.

Завист да, но не одете во крајности што не се воопшто логични.

На senjorita-v, christinnn, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.434
    Допаѓања:
    68.636
    Сум видела мајка што му вика на детето нема пари за чоколатце, притоа си купува две кутии цигари. Сум видела човек што вика подобро да умрам, цигарите не ги оставам.
    Што е тоа ако не зависност?
    Сегде нека ги забранат, јас да сум и дома ќе им е забрането ако имаат деца да пушат. Надвор само кај што нема луѓе и ќе нема кој да трујат.

На Tanjamm, Annath, Peperutce6 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    3.669
    Сопругот е спортист (не пуши) Јас пушам 5 цигари дневно -на тараса, ама и овие 5 ги откажувам ради законов. Еве колку ќе има ефект. Не е битно во каква држава живеам ама законов ќе донесе позитива- еве ако се воведе најстрого.

На Rozevata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    3.669
    Да забранат, ама тоа дека само цигарите се штетни не е, тоа дека мајката не купила чоколатце не значи дека дома нема полна фиока чоколади и слатки работи (исто штетни), тој што ќе умре нема да откаже цигари не е ништо повеќе од тој што ќе умре а нема леб да откаже. Ете тоаа е...

8. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.434
    Допаѓања:
    68.636
    Збориме за цигари овде, не за други штетни работи, оди во друга тема за тоа, не релативизирај.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    3.669
    Твојот пример беше површно и многу пати слушнато, само за да сте во право.

На christinnn, Mazegin, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.434
    Допаѓања:
    68.636
    Да, површно е да нема детето нешто за да има мајка му цигари? Ако тоа е површно за тебе не знам што да ти кажам. Или некој да ги одбира цигарите пред животот, да не му е гајле ако умре како ќе им биде на другите.
    Навистина површно. Или колку да се каже нешто? Така ми изгледа.

На Tanjamm и nextredstyle им се допаѓа ова.
  11. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    3.669
    Ти кажав тоа се фрази веке слушнати за да се биде во право.

12. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.285
    Допаѓања:
    31.383
    Цигара знам да запалам ептен ретко од ќеф иако можам да се воздржам и без што значи дека законов и не ми менува нешто многу. Ама во држава во која ништо не функционира прво да се фаќаат за вакви глупи закони стварно нема потреба. Место од главата од опашката почнуваат. Низ Скопје има еден куп угостителки објекти каде има соодветна поделба на пушачки и непушачки дел. Така било со години. Никој не ги тера со сила непушачите во пушачки дел, имаат избор. Не мора да одат онаму каде се пуши. Дури и во цела кафана ако се пуши и тоа е јасно назначено, сами бираме дали одиме или не одиме таму. Пушач не би седнал во место за непушачи, обратното се случува и после се бунат ги труеле. Поделба и контрола врз истата е во ред а целосна забрана во никој случај.

Последна измена: 13 јануари 2026
    На christinnn и Adidas888 им се допаѓа ова.
  13. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.185
    Допаѓања:
    41.959
    Барем кафаните да функционираат ако не друго:D

14. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    1.630
    Допаѓања:
    4.456
    Наш народ е ратоборен само кога се обидува да се воведе ред во државава, е тоа никако не му одговара. Се дигна востание и за Сејф сити и сега за законов.

15. Mazegin

Mazegin Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    2.177
    Карикираме повторно.
    И повторно прашувам дали сте виделе бихевиорално разлика помеѓу пушач и комарџија? Јас ставив примери од иста клапа, па веќе кога ги категоризирате пушачите и комарџиите на исто рамниште очекувам исти примери у пракса.

А тоа што мајката купила цигари наместо чоколада не ги категоризира сите пушачи. Многу глуп пример навистина.

Има родители кои што чекаат да им пушти државата детски додаток за да купат метамфетин. И сега ова не се важи зашто не се работи за цигари нели?

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.760
    Допаѓања:
    135.208
    Морам да те поправам за ова. Ако ти не познаваш, не значи дека нема.
    Спомнав поназад.
    Познавам и гледам пушачи кои седат во непушачки дел и пушат, а не добиваат опомена.
    Закон кој треба да спаси животи не е глупав закон, туку есенцијален и битен. Мора од некаде да се почне.
    Една поправена работа во државава значи многу.

17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.692
    Допаѓања:
    200.503
    Поповршно од тоа- изведување животни заклучоци, за луѓе што сме ги виделе во поминување- нема.
    Кутрото дете, останало без чоколадо, пушачите самоубијци и убијци, среќа па кратко живеат, инаку кој ќе ги трпеше по 140 години да живеат:sweat:

На christinnn, Malesia, Adidas888 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.273
    Допаѓања:
    39.770
    Амин

На christinnn и Malesia им се допаѓа ова.
  19. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    323
    Треба поише да се шејмаат пушачиве, да им биде срам да запалат, нема друго чаре.

На eliesaab и Amellie13 им се допаѓа ова.
  20. pinklipstick

pinklipstick Активен член

Се зачлени на:
    30 декември 2025
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    323
    Исто наштетуваат на другите околу себе.
    Психо-физичкото здравје е загрозено и од пушачи и од комарџии.