1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Нов закон за пушење во Македонија

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Aleksandar1212, 25 октомври 2017.

?

Дали го поддржувате новиот закон за пушење во локалите?

1. Да

20 глас(а)
    20,6%
  2. Не

77 глас(а)
    79,4%
  1. ♣ Alba Viduam ♣

♣ Alba Viduam ♣ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    2.160
    Ке се даде на знаење де кога ке се усвои законот.. или и тоа не е јасно?:wasntme:

:D:DДа, во право си.. немаме право да пушиме.
    Како сме се осмелиле?! :tmi::drunk:

Само вие непушачите имате права.

Иначе ич не ви смета на куќни слави кај што знаете дека ке биде полна соба чад да однесете деца да се трујат цела вечер, а сега ви смета тоа што во некои, повторувам НЕКОИ локали ке биде дозволено пушење, а вие останатите ПАК ке си имате соодветен локал со чист воздух за да си уживате на раат.. мора пушачиве по секоја цена да мрзнат на -20 зимно време а? Иако и вие имате погодности како непушач?:!:

Последна измена: 25 октомври 2017
    На Carissa и Aleksandar1212 им се допаѓа ова.
  2. Matotheja

Matotheja Популарен член

Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.208
    Допаѓања:
    9.354
    И јас сум против законов. Иако знам да запалам цигара од време на време, али фино е да си одам дома од дискотека и да не мирисам на пепељара, или да го јадам омиленото јадење во ресторан, а под нос да не ми мириса некоја грда 57ца.

На crazylady, Jason123, oblace1 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.437
    Дајте линк од петицијата.

На daylight му/ѝ се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Порано кога се пушеше низ локалите да ти е страв да седнеш во нив.
    Глава ќе те заболи од чадот од цигарите - од облеката смрди цела куќа.
    Зошто бре да се тровам заради некој што одлучил да не се грижи за сопственото здравје?
    Насекаде во светот е забрането пушењето во јавни простории, само кај нас наопаку.
    Укинувањето на некои работи не се смета дека се засукани ракави и дека нешто е сработено.
    Треба да се изврши промена во регистрацијата на локалите и треба да се знае кој каков е.
    Кој сака да се регистрира како таков нека си плати на државата ако смета дека со дозволувањето на пушењето ќе му се зголеми прометот. Така ние непушачите ќе си ги посетуваме рестораните каде не се дозволува пушење.

https://sdk.mk/index.php/svet/nujork-zabrani-pushene-elektronski-tsigari-vo-javen-zatvoren-prostor/

На Rama, littleflower, daylight и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Како да некој ги тера пушачиве да пушат или како да едноставно мораат, па биле они дискриминирани.(facepalm)
    Едноставно не пушете:)
    Можете, ама не сакате.

На Rama, LollySky и zuto им се допаѓа ова.
  6. Aleksandar1212

Aleksandar1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    1.106
    Допаѓања:
    7.679
    На ЕденЧлен, Mishela и zuto им се допаѓа ова.
  7. ♣ Alba Viduam ♣

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    2.160
    Па и вие едноставно не одете во локали кај што ќе се пуши. Никој не ве тера да одите таму.(facepalm)

8. LanaSGirl

LanaSGirl Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2016
    Пораки:
    373
    Допаѓања:
    1.118
    Па, види навистина не сакаме.

На ♣ Alba Viduam ♣ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Doris123

Doris123 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2016
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    543
    Бидејки сум пушач го поддржувам законот за пушење во НЕКОИ локали, и иако сум пушач ми се допаѓа тоа што пушењето нема да биде дозволено во објекти каде ќе се служи храна.

На Mr.Lover, LiliBoz и Aleksandar1212 им се допаѓа ова.
  10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.313
    Не сум пушач и немам ништо против оние што се пушачи,сами свесно се трујат.Но да ме трујат и чадат у лице додека јадам,или пијам кафе и уживам,тоа не и сум против дс се пуши во кафичи и ресторани.

На Rama, macush., PaLaVa и 8 други им се допаѓа ова.
  11. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Нема врска со право ова.
    Одењето во угостителски објект е избор, точно и како таков треба да биде оставен на поединецот да одлучи. Добро е да има локали каде што не се пуши и каде што се пуши, па секој по свој избор.

Најинтересно ми е кога раја која оди во кафиќ и таму пие алкохол се обидува да употреби здравствени аргументи во однос на забраната за пушење :D
    Во кафиќи, клубови и дискотеки не се оди ради здравје.

Snowflakes :worried:

На kim.k, Miss666, An-na и 4 други им се допаѓа ова.
  12. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.739
    Допаѓања:
    21.370
    Одвратен ми е мирисот на цигари.
    Па сеа зимно време како сардини ќе бидиме начукани во локалите, уште да се пуши како што е се затворено како во гасна комора ќе е. Зошто јас како непушач да бидам приморана да копам на трујам на цигари? Ајде тргнете го настрана тоа со загаденоста бидејки покрај сите фактори кои го загадуваат воздухот, пушењето не е ништо, ама смрди бре одвратно.
    И на крај краева зошто пушачите дискриминирани? Па некој со пиштол на чело ги тера да пушат? Толку не можат саат и пол два да се воздржат?

На Rama, zuto, shz и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Црна Ружа

Црна Ружа Истакнат член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    1.000
    Допаѓања:
    3.684
    Лесно се решава тој снежен проблем.
    Нема да одиш на места на кои се пуши и крај приче :)

Не е насекаде, во некои земји како Австрија оставено е на сопствениците да одлучат.
    https://www.yelp.com/search?find_desc=Smoking Bars&find_loc=Wien

На ♣ Alba Viduam ♣ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carissa

Carissa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2017
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    613
    По сѐ што прочитав се однесувате како до сега законот да се почитувал. Сте биле во зимска дискотека во Скопје? После 01h секој може да запали цигара без проблем. Што е со рестораните во другите градови во Македонија?!
    И јас сум пушач, и тоа страстен. Никако не би сакала да седам во кафуле што е зачадено, но исто така не би сакала цела зима да се мрзнам под греалки што никако не можат да го загреат просторот, ниту да седам изолирана во 10м2 надвор од локалот. И јас плаќам исти цени како и оние што не пушат, така што би сакала да добијам исти услови и услуга.

На Anacid и ♣ Alba Viduam ♣ им се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.679
    Допаѓања:
    174.600
    Некаде прочитав дека Македонија е 4та земја во свет по испушени цигари во една година. Значи овој закон не е воопшто наивен и занемарлив и потребно е да остане. Очигледно, цигарите тука се бијонд... зависност.

Пушењето е избор, да. Ама навлегува и во туѓиот избор на непушење. Заради нечив избор да пуши, јас не сакам коса да ми мириса, ниту облека, додека мојот избор да не пушам, не навлегува во ничие право.

Идеално решение дека постои - тешко, и тешко дека ќе успеат да ги задоволат сите апетити. Кога секој би бил повеќе само свесен за своите нездрави навики би било најдобро за сите, патем тука не мислам само на цигарите, туку кај нас недостасува колективна свест за водење здрав живот, ниту бар во одредени рамки.

Искрено верувам дека лиценцата е само наводен избор, пошто нели, демократија, избори, бла бла бла бла... Веројатно ќе ја направат прескапа, да не може секој да ја дозволи.

На Rama, Annora, oblace1 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.202
    Допаѓања:
    4.246
    Ни смета. Токму поради тоа и престанавме да одиме по такви куќни слави и престанавме иситите да ги организираме.
    Сите имаме право на живот а со тоа право да дишеме чист воздух.

Да се убиваш себе си на рати, тоа е веќе личен избор! Имаат право на тој избор, но нека не го наметнуваат нивниот личен избор на другите кои тоа не го сакаат!
    (facepalm) Е не, поради забава се оди...

Во кафиќи, клубови и дискотеки секогаш се одело првенствено ради здравје - да се издува и ублажи стресот со џус, музика и секс во (претходно исчистено и дезинфицирано) веце. Но никој тоа не го признава јавно за да не отклонува од мејнстримот, демек забавата им била побитна од здравјето 8-|

17. ♣ Alba Viduam ♣

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    2.160
    Од кога тоа престанало да се оди по куќни слави?

Иронично. Зборуваш за наметнување на личен избор на други во случај каде твојот е испоштуван во однос на законов, а ти се бориш против тоа некој да го добие истото право и услуга што ја добиваш ти.

На Doris123 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.435
    Допаѓања:
    96.478
    Се се среди, до овој закон се дојде. Алал. Не ме занима законот за пушење, ме занима тоа што се зафаќаат за вакви глупости како се друго да е под конец...
    Нема оправија овде, нема. Само избори, митинзи, дебели фотелји за тие кои се докопале до нив... а за обичниот народ зафрканции со закони за пушење како многу битна работа додека побитното тоне до недоглед.

На Rama, glosipgirl, YoungandBeautiful и 6 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.575
    Допаѓања:
    34.944
    Како поранешен пушач ќе се изјаснам За промена на законот.
    Се согласувам да не се пуши каде се служи храна. Исто се согласувам да има локали за пушачи и непушачи. Само... лиценците треба да бидат прилично скапи и да не бидат иста цена за сите т.е во зависност од капацитетот и големината на објектот и цената да варира. Најважно... пред да се даде дозвола за пушење во локалот истиот треба да има добар вентилациски систем и често надгледување дали истиот се одржува и користи. Џабе ќе дозволат пушење ако не контролираат дали воопшто има вентилација во локалот, каква е и дали се користи. Да не се враќаме наназад во времето на усмрдените локали, туку да одиме чекор напред (се надевам)
    И да, пушачите до сега беа дискриминирани, колку и да сакате да не го признаете тоа.

Да се надополнам...
    Би можело, во локалите каде е изводливо, да има дел за пушачи, дел за непушачи кои ќе бидат физички одвоени.

На Anacid, SexiLy, Carissa и 2 други им се допаѓа ова.
  20. dayla

dayla Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2017
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    5.607
    На муабети од типот на како мали нас не труеја па што ни фали, не знам ни како да реагирам. Апсолутно, дај да си ги труеме и ние децата зошто нели и нас не труеле. Прогрес!

Пасивен пушач сум и мразам да пушам во присуство на непушачи и не можам да ги разберам луѓето кои од аспект на пушач, не го чувствуваат моментот дека е апсолутно погрешно да здраворазумно влијаам негативно на здравјето на тој до мене, макар бил непознат, само поради мој личен избор.

Мразам и да влезам во диско и да излезам труејќи на цигари. Едно е да се направи посебна просторија за пушачи (затворена) друго е да се дава дозвола за лиценца. Многу јасно дека 99% од локалите ќе ја земат.
    Не го разбирам ниту моментот со услугата. Демек некој одбива да ве служи ако си пушач? Не ви дале маса? Сите сме на исто кога седнуваме да не услужат, не можам да изберам да не го дишам чадот и не можам да го избегнам, така соодветно и законот.
    Цигари се личен избор и треба така и да останат. Сите аргументи за промена на законов се фалични.

На Rama, YoungandBeautiful, daylight и 7 други им се допаѓа ова.