Што побрзо треба да се укинат. И за малите и за нас возрасните. Нека се пушти се во нормала, спобудалевме. Детството на децата и животот нормален ни го земаа.
Според тоа што ги гледам децава,ми паѓа жал.И јас не можам да издржам во маска,а не пак тие.Не се сеќавам во која држава беше,ама откако се укинале маските во затворен простор,вирусот престанал да се шири.Ама тоа е,наставниците не можат ни да кажат нешто,ни да се побунат зашто платата од тоа им зависи. За греота децава.Баш ми е жал
А свесни сте дека има и асимптоматски случаи и дека има деца шо идат короносани во школо? Доволно е по кафичи, дискотека, станови што се сее.Во клас ако се 30 души, пола клас да фати, на кого ќе предаваат професорите?Како после тие деца ќе го надокнадат предаденото? По кафичи може да одат, да не трпат од социјализација, ама во школо маска не треба?
Како жити се? Кога одамна постојат маски, докторите ги носат цел живот, за да не плукаат/киваат во пациентите, поготово кога прават операции.Ја лично имам бутнато КН маска под млаз вода, капка вода не искочи.Шо значи и кога зборам не можат да искочат аеросолите низ маската.Затоа КН иКН95 се 100 пати поефективни од хируршките и текстилните. Ако ти си короносана и дојдеш во школо/на факс короносана, помали се шансите преку маска да исфрлиш аеросоли, него да седиш до мене и на плукаш (сите плукаме дур збориме) по мене, предметите, масата. така? и башка сама си го дишеш вирусот.И онака седи во тебе.А маските ваљда ги миете и менувате.Јас на недела дена мењам маска, а ја попарувам со вода и сапун после на крајот на секој ден.А ако идам на прометни места као Ситимол, Факс, доктор, ја фрлам одма после тоа. Едно време и посебно кесиче си носев за нејзе, за кога ќе ја извадам да седи таму, да не се контаминира. имаш факти или напамет ќе збориме?
Од маските и кога сме настинати,наместо да го исфрлиме тоа надвор,тоа ни останува затворено во нашето тело.
Редно е веќе да ги извадат маските. Веќе и ние вработениве се олабавивме, се' поретко гледам маски да се носат. Кај да е ќе ги укинат.
Оо..свесна си дека ако го исфрлиш надвор, дека го шириш? тоа е поентата, ти ако си се заразила, да не го шириш на другите.Шо ми кажа сеа ау башка нема да оздравиш побрзо ако се шеташ без маска и го сееш вирусот.Ние во средно така си шетавме вируси.Ќе дое еден настинат, ќе го настине тој до него, успат он оздравил, па другаров пак ќе му го врати, и на ти го дај ми го.Ај не треси зелени ќе си седиш дома ако си болна
Да,и јас ќе си ја носам ако ги укинат,но само од кога се даде предлог внука ми била бомбардирана со прашања од децата зошто ја носиш маската,зошто ја носиш маската,и девојчето ги гледа другите и неќе да носи.
https://vardarinfo.mk/2022/03/25/најнова-одлука-децата-нема-веќе-да-нос/ Сега ова значи дека од понеделник не треба да носат маски?
Нека направат самите родители да решат за своите деца, така направија овде кај нас. Изборот е на нас родителите.