Whaat? Ќе се сложев со тебе сѐ до ова...како бе така си пишувате заостанати во времето со последици. Реални се и премногу чести, те молам поразговарај со луѓе надвор од твоето семејство.
Мојот заклучок не е само од кругот на семејството. Омикрон не нанесе штета како претходните соеви, а гледајќи како се олабавија сите мерки низ цел свет јасно е дека треба сите да бидеме изложени што повеќе на сегашниов вирус за да се стави крај на нештото наречено пандемија. Неможеме вечно да се криеме во дупка, вируси имало и ќе има. Инаку многу сме офф топик и непотребен е целиот овој муабет. А и темава е касно направена, децата веќе ги ослободија од маските.
Дали и официјално децата се ослободени? Знам дека имаше препорака, но не сум сретнала дека е прифатена.
Редно беше да се ослободат, во септември кога ги гледав дека малите надвор на отворено вежбаат со маски, мене ми се лошеше. Последните две години испаднаа сите бактерии, вируси што можеа да излезат, децата се изнамачија, повеќе беа болни отколку здрави
СРЕДНОШКОЛЦИТЕ БЕЗ МАСКИ ВО ШКОЛО, ДА ИМА УЧИЛИШНИ ЕКСКУРЗИИ, ПРЕДЛОЖИ КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ Укинување на задолжителното носење маски за учениците во средните училишта и да се овозможи организирање екскурзии во основните и средните училишта, предложи Комисијата за заразни болести. Сепак, во средните училишта останува обврската наставниот и техничкиот кадар да носи маски, а и учениците кои го сакаат тоа можат да продолжат да ги носат заради заштита од коронавирус. Во основните училишта веќе се укина мерката за задолжително носење на заштитни маски, а за факултетите, ако продолжи добриот епидемиолошки тренд, може да биде разговарано уште на следната седница на Комисијата за заразни болести. „Трендот е позитивен, одиме во насока да имаме навистина позитивно добра епидемиолошка состојба. Се намалува трансмисијата на вирусот и како резултат на тоа и следната недела ќе разгледуваме дел од мерките и ќе видиме кои ќе бидат укинати. Постои актуелна листа на мерки, која се разгледува пред секој состанок и кога ќе има услови се укинуваат“, рече д-р Злате Мехмедовиќ, портпарол на Комисијата. Меѓу мерките кои можат да бидат разгледани на следниот состанок е и олабавувањето за влез во државата, за што Мехмедовиќ рече дека досега се разговарало неколку пати. https://sdk.mk/index.php/makedonija...rzii-predlozhi-komisijata-za-zarazni-bolesti/