Пред 4 години бев 3 месеца во синсеј во мол во еаст гате ама претпоставувам сеуште исто. 2 дена слободни има по 8 саати се работи, 30 мин пауза, 2 смени се иде ама не се фиксни секој ден идеш во различно време на работа. Пример денес прва смена си од 6 сабајле , утре прва си пак ама од 10 сабајле, задутре од 1 попладне па 4ти ден од 8 сабајле. Најкасно што се иде е од 2 попладне до 10 вечер дека до 10 молови работат. За работа трчаат цело цреме се дипли нон стоп , гардероба раскреваш, на каса куцаш, лепиш цени и декладации, се средува магацин и се вади од магацин за допуна надвор и цело време те тераат да зјапаш по луѓето да не крадат дека нема аларми на ништо, а се краде ептен многу. За плата моментално не знам колку е све зависи бонуси и недела и празници дали се работи ама пред 4 год околу 30- 35 се зимаше сега е сигурно повеќе
А знаеш колку се фалат? Пола маало мое работи таму, сите кажуваат дека земаат 40.000 или 45.000 денари, дека се госпоѓи оти имаат и оброк или два, не знам точно. За негативна енергија, се знае, само се кодошат. Генерално лажат слушат, тука ќе им видиш памет. И кога ми кажаа биле пријавени на минималец, дали другото го земаат кеш или како некое хонорарче, дефинитивно тешка гњаважа за малку пари. Со придонеси на минималец, ако земаш пензија, тоа ќе биде како за леб и сол, нема ништо за фалење.
А знаеш колку се фалат? Пола маало мое работи таму, сите кажуваат дека земаат 40.000 или 45.000 денари, дека се госпоѓи оти имаат и оброк или два, не знам точно. За негативна енергија, се знае, само се кодошат. Генерално лажат слушат, тука ќе им видиш памет. И кога ми кажаа биле пријавени на минималец, дали другото го земаат кеш или како некое хонорарче, дефинитивно тешка гњаважа за малку пари. Со придонеси на минималец, ако земаш пензија, тоа ќе биде како за леб и сол, нема ништо за фалење.
Таман тргнав да праќам CV и го гледам коментаров.....зашо не не плаќаат? Каснат? Колкава е платата за контакт центар?
Slabo plakaat, minimalno,so vetuvanja deka ke ti raste platata ali nisto od toa. Godisno ke ti zgolemat od 1000-2000 den,a te koristat na max,plus imaat dosta prijavi za mobing pa ti sega vidi si dali ti vredi......
Претежно да, осигурување се на минималец или +1000-1500 денари. Значи и пари на рака не постои. Од 24.000 денари до 45.000 се зема. Ама се зема со саботи, бонус на за ефикасност и квалитет, некогаш и две трети смени во еден месец (80 часа), редовност. Да работиш 4 саботи во месец се некои 7000 денари плус. Е сега колку ќе влијае тоа за пензија, не сум стручен во тоа Оброк има да, паузата е само 20 мин, во тоа вклучувајќи и да отидиш, да земиш да јадиш и да се вратиш на време. Значи ако не одиш саботи, немаш трета смена, и неможиш да достигниш бонуси за таргет и квалитет, си остана на минимална + - некоја иљадарка. Таа е цела филозофија во фабрика.
Трета смена е смрт за здрави, млади и прави луѓе, ама за луѓе што имаат дијагнози не сум сигурна дека е идеално да почнат со работа во 23 и да завршат утре во 5 или 6. Се ремети цел метаболизам. Плус тоа стоење на нозе по 8 часа зема данок, проблеми со вени, болки во р'бет, во кичма, некои што се постари, гледам одам и по терапии. Не дека им е е само од тоа, ама се собира.
Авицена да си ги средат прво тие од човечки ресурси. Сум имала интервју со нив, чисто губење време и ги прекинав во првите 10 минути. Глумат нешто мистериозни, као 3-4 селекции имало, па платата ја кажувале на најупорните до крај(?). Трагично скроз, ако го додадам односот препотентен, па и еден друг муабет што ми се направи (спорење лични достигнувања и суптилно спуштење удолу што јас ден денешен не сфатив што беше муабетот, зашто ми се пушти дотичната без конкретен повод?). Кратко, не.