Владата треба да извести конкретно за овие случаи. Ние на работа сме 180 вработени имаме 5 жени моментално на породилно боледување од кои на 4 им поминаа над 9 месеци. Сега требаше да се почнати на работа.
Сега читам на тема градинки и деца имаат пишувано членки дека синоќа на Само вистина Филипче рекол дека со отворање на градинките мајките треба да се вратат на работа а бебињата во градинка. Јас не сум кажала на работа тека сум бремена и така и планирам да не кажувам до 3 месеци бидејќи претходно имав неуспешна бременост. А моето работно место е доста комплицирано и тешко ќе најдам соодветна замена. Сепак семејството е најважно но овој пат ќе се потрудам да останам посмирена бидејќи првиот пат бебето го изгубив од стрес во поодмината бременост....
Тие што сте позитивни во изолација со решение како ви ја исплатија платата за време на изолацијата? 100% или?
А дали знаете дали се исплаќа 100% 14 дневно боледување доколку истото е без решение за позитивен ковид тест?
Ако е редовно 70%, ако е ковид препорака е да се исплаќа 100%, ама на волја на работодавачот е. Инаку како и секое останато боледување согласно законот.
Да. Ако си со симптоми како и да е 20 дена според решение мора да бидеш во изолација. Мислам дека задолжително е да имаш решение, ма да може да зависи и од матичната што има наведено во боледувањето. Ако она има наведено дека си на боледување по основ на позитивен тест на ковид, 100% следува.
Не успеа да направи тест, немаше тој период. Ќе видиме,еве дојде 15ти,баш ќе пишам колку ќе му пуштат. А тоа со решенијата, сега најново е, ако после 10от ден немаш симптоми и се чувствуваш добро и спремно, матичната може да ти ги намали деновите на изолација. Ова го кажувам 100% со сигурност, зошто блиска особа имаше 21 ден во решение, а заврши со изолација на 12от Воопшто не сум за ова, али што да се прави, луда власт, луди закони...
Дечки незнам дали е за тука темава ме интересира сакам да прашам ако има некој да ми одговори каква е ситуацијата на клиника дали примаат посети за болни сакам да идам во посета, но незнам од колку саат е и дали воопшто има посети