После работа, не се дружиш со никој демек, само заради тоа што работиш онлајн? И муабетов е за одреден период, не за вечно. Просто е: Сакате да видите дете на респиратор, или не?
Фала за болдот не знаев дека хоумскулед и онлајн настава се различни работи, повторно ние од Австралија немаме грам мозок па мора да ми се пишува во болд инаку нема да сфатам, ај да намалам доживљај. Напишав се што работат за трите деца, јас пред да напишам си процени дека немам појма јас и готово, не може во Австралија ништо добро да е, а соб сторите се порелевантни од моето пишување, ок така нека е. Домашно скоро и да се нема, вежбаат децата спелинг, вежбаат нешто математика и прават проекти и дома и на училиште, за климатски промени, за рециклирање, за познати личности од историјата, спортот, за различните народи во Австралија, толку ми текнува сега.
Фала Богу некој да разбери. Имам другарка, ептен и беше тешко да прегледува домашни, а јас имав по 5 часа денот онлајн, плус тестови, плус прегледувања. И сеа среќна е што заврши, конечно распуст и си се шета по кафиња, си купува алишта. И тоа на замена што е. А, јас, со 9000 се чудам што да праам. Точно, нивните плати треба на родителите. Или сите да се соберат и да ја избркаат од школо оти не се вклучувала онлајн. Пуста политиката, ј**ела нас.
Знаење на еден јазик не исклучува способност да научиш уште еден. Ако можат англиски толку брзо да научат од нет, кој да го кривиме што македонскиот не им оди?
Не, кога работиш онлајн,не чатуваш со клиент,не се дружиш,социјализацијата е всушност најголем минус на онлајн работата. Е толку требаше. Многу лично ги сфаќаш работите. Никогаш не сум рекла дека појма немаш! Не ни ставај зборови кои не сум ги напишала. Но и треба да си прифатиш дека твоето е само субјективно гледиште. Има и други кои информираат, дека не е баш толку супер ко ти што пишуваш.
Секој роден во Македонија мора да знае перфектно добро да зборува македонски. Се друго е право на желба. Крај на приказната.
Ај таблети ќе им дадат. И интернет треба да им дадат, а дури тоа се среди ќе помине цела година. Ти зборувам за македонија. Кога зборувам за менталитет, зборувам за тоа дека премногу дечиња живеат во грди услови на секојдневно карање дома, не почитување на простор. Знаеш колку деца од мали до големи прибежиште наоѓаат во излегување од дома и одење на училиште? Знаеш колку деца од 4-6 члени семејства живеат во 40 квадрати. Кај ќе учи, кај ќе јадат, кај ќе готват и тако даље. Да имавме услови за хоумскулд, ќе ја имаше таа опција и без вирусов. Знаеш дека има мерка за родители на деца до 10 години да седат дома да ги чуваат децата. Е добро, ама знаеш дека во мк живееме. За приватните не важи тоа. Ќе те избрка од работа, а дете од 7 години не можеш да оставиш само да се чува. Ај ќе пријавиш. Знаеш колку работи сум пријавувала? Пред некој ден читав овде на форумов, го пријавила комшијата за семејно насилство пошо ја тепал жена му, анонимно пази, и комшијата другиот ден ја начекал в лифт. Кога ќе се соочуваш на дневни бази со проблемиве, ќе размислиш дали треба да се спроведува онлајн настава. Зарем сака некој детето да го пушти во школо и да му се разболи? Најголем страв на сечиј родител. Знаеш дека имаме размислувано со маж ми да се преселиме странство за да ни е детето хоумскулд. Ама не во мк. Во мк, детето не се реди на пиедестал, не е никаква светост детето, мк е земја кај што ќотегот е од рајот излезен. Онлајн настава во македонија можат да поддржуваат луѓе од македонија што поим немаат какви проблеми настануваат на патот за да се изведе таа онлајн настава. Имало мерка да седеле дома родителите. А бе малку од малку реалност, не летање во облаци. Може нема да станат децата кауч потејтос кога ќе работат мама и тато 40 часа неделно, и ќе земаат доволно пари да го запишат на некој спорт, да го рекреираат. А не, работење од 8 до 8, и сабота и недела и делник и празник. Вака немаат ни сила ни пари. Се е убаво што кажуваш битер, ама според мене не си соочена со проблемите тука. Родителите во мк исто ги сакаат децата како родителите во австралија. Лесно ќе беше да седев дома и да ми стигаа парички на сметка, ехе најмногу ќе поддржував онлајн настава. Ама треба малку допир со реалноста да се има. Повели, дојди во мк, работи во мк, соочувај се со се тука и тогаш ќе видиме дали ќе бидеш поборник за онлајн. Ти гарантирам дека нема. Овие што се од мк ама поддржуваат или немаат деца, или работат онлајн. Затоа велам, малку реални треба да сме
А кој е изговорот на оние што ниту македонски знаат перфектно ниту на англиски хелоу знаат да кажат? Ако сакам детето ќе си го учам и Кинески перфектно да збори а македонски да има двојка или тројка. Не е противзаконски. Нема -мора.
Битер , сите сме свесни дека вонредната состојба ќе трае и ќе помине, да излеземе сите живи и здрави. Ама незнам како да ви доловам дека наставниците НЕ СЕ ВКЛУЧИЈА ВО НИТУ ЕДЕН ЧАС НА ЗООМ. баравме од класниот наставничката по математика да објасни конкртени задачи пред некој тест закажан беше, не дека децата не сакаа, не знаеа како да им објаснат родителите на децата што не се толку учени, како да ви кажам. И сега збориме за он лине настава..треба многу посериозно да се свати работата од страна на наставниците..е сега и @WildMk би рекла е па казни, а кога казни?? кога ќе заврши годината.. целово школство е години наназад .. ОВАА ГОДИНА ШТО ЗАВРШИ НЕ УЧЕА ДЕЦАТА, ТУКУ ПРЕПИШУВАА ОД ПРЕЗЕНТАЦИИ ПРАЌАНИ ОД НАСТАВНИЧКИТЕ ..
НЕ , никој тоа не го сака. Еве нека седнат и да им НАРЕДАТ на професорите дека плата земаат да ги едуцираат децата од толку до толку, да им објаснуваат како на училиште кога се, и да бидат вклучени на интернет. Ова го кажувам за училиштето каде оди син ми, нензма какое во другите училишта низ Скопје и Македонија.
Затоа наставниците ќе предаваат, ако не, ќе ги пријавувате во инспекторат, инспекторатите работат цело време!
Нема-мора, туку мора. Крај на приказната. Живееш во Македонија и ќе научиш да зборуваш перфектно македонски. Кинески нека си учи приватно и по желба. Ако кинески ви е приоритет пред македонскиот преселете се во Кина. Што да ти кажам друго.
Прекини бе ти доста! Наставникот треба да ги описмени децата, а родителите да бидат надзор за домашни. То е се. Ако ова е исполнето, рестото од детето зависи.
Па ок би било да мора, ама не мора. Гледаме по форуми, гледаме постари генерации, гледаме по фејсбуци колку мора перфектно да го знаеш македонскиот јазик. Значи крај на приказната мај ес. Да морало би повторувале година сите што немаат петки по македонски. Ама штом и со двојки се мине, јасно е.