Нека се политички поставени, ама да се води контрола кој како и колку работи. Тој што не работи, без разлика од која партија е вработен, да летне од тоа место. Не мора сега да ги избркаат сите од работа, само оти биле вака, или онака вработени.
Ова онлајн предавање беше одлична можност за оние што не учат единичари двојкаши да си препишат. Ама имаше и такви што не ја искористија оваа можност. Нит пишуваа домашни нит ништо. Цела година нигде ги нема и пак така си поминаа. Ве читам зборувате за првачињата дека не можат од дома да учат бројки и букви слободно идете и тужете ги барајте си ја правдата. И овие сега што се запишаа прва средно не можат да учат онлајн зашто пошто им треба професор да ги упатат во струката што се запишале неможе само така "еве ви читајте". За жал нашава државичка..
Е после то, да нема партиски вработувања. Ова нека биде појдовна точка, а не подлога за реваншизам, како што е до сега. Дојди една партија, вработи нивни, дојди другата, смени ги со свои.
@WildMk ти во која држава живејш? Сериозно, кога те читам милсам дека живејш на Марс чоек. Разбуди се, протриј очи, шлакни се со ладна вода и сфати веќе дека дискутираме за МАКЕДОНИЈА.
Ниту Англичаните не го зборуваат и пишуваат перфектно добро англискиот. Прават граматички грешки, пишуваат и зборуваат на нивни дијалектички форми, но да работиш и функционираш во Велика Британија никој не те смета за сериозно без солиден англиски. Патем, зошто децата да ги труеме со англискиот кога е јазик во залезот на својата кариера и не е јазик на иднината?
А шо е Македонија за тебе? Јас сум Македонија, ти си Македонија, сите кои овде живееме сме Македонија. Државата не е апстрактен идентитет, ние сме државата.
Ама на сите вас е субјективно гледиште, значи сите пишуваме тука од наша гледна точка, не можам да пишувам за комшијата не знам тие како се снаоѓаат во ситуацијата а ти што ги стави линковите се за тоа како родителите им е тешко и со децата и со работа од дома а не дека не функционира онлајн наставата. Еве повторно мое субјективно гледиште е дека на сопругот мој и на неговите браќа ништо не им фали зошто неа хоумскулед, така сакаа неговите, немаа на времето училиште во близина и хоумскулед им беше најдобра опција. Мм е хирург, едниот брат е професор на правен факултет, другиот е ветеринар, плус предава на факултет за ветеринарна медицина парт тајм, третиот е уметник и предава на факултетот за умeтост,не е лошо за хоумскулед деца,, мислам ово е мое субјективно гледиште дека нели успешноста е мерило за тоа дали нешто е добро или лошо. @Mantub семејно насилство не е ексклузивно за Мк, секаде го има ама не е тоа причина зошто наставниците не предавале, не ни пробале да предаваат, тоа се причини зошто не можат децата да учат. @andrejko82 непознат поим е тука тоа партиско вработување, да не ни лупаат казни 90% нема ни да гласаме, ниту едно вработување не зависи од партија освен ваљда тие што се министерски кои ги назначува владејачка партија ама натаму ниту едно место не зависи од тоа за која партија си.
Живее во мк ама парите што ги троши се странски, онлајн добиени, со доволно возрасна ќерка за да седи сама дома ако треба. Сит на гладен не му верува, е оваа ситуација е баш таква за жал
Ама шо има врска то. Еве, да не сум јас. Дали сакате дете да ви умри од ковид, или не? Плус, тука работи маж ми, фирмата е македонска и плаќаме даноци во Македонија.
Не реков дека семејното насилство е причина. Реков дека несанкционирањето на семејно насилство, неможноста да се превземи нешто, е. Отвори ја темана ќотег како воспитна мерка и коса ќе ти се крене. Кога родител во мк ќе знае дека не смее да удри дете пошо ќе го јаде дебело, тогаш може. Кога родител знае дека може да се изживљава врз детето и никој да не го чепка, тогаш не може. Живеј во мк, сигурно ќе имаш еднаш барем ситуација да се соочиш со неправда што нема да можеш да ја истераш до крај.
точно така. не пробаа да предаваат, не помогнаа никако во месеците само од стр.62 до стр.64 научи ја лекцијата, напишано во power point ко демек тоа значи нешто дека се потрудила да сработи дел од наставниот материјал. толку беше. Е сега како ќе биде од оваа учебна година, се надевам дека сите ќе станат малку посвесни и дека ќе се заложат повеќе. Ккао можеа англсики крус да следат настава со интерактивна табла, со примери, со вклученост на децата 100% и да има макслимални резшултати така ќе очекувам и од наставниците кои се платени за таа настава да ја одржуваат како треба.
Шо, не си ти? Полесно ви е така. Друг некој е држава, друг некој ти е крив, ако ти живееш тука и си дел од системот кој го плукаш. Најлесно е така.. знајме сите. Со тој мајндсет се и оние кои прават родендени со 30 луѓе. 'Ами државата е крива'. Не брат, ти си крив!
Ај, и ти не се трипај многу. Обични родители и наставници не ги носат наставните програми по школите и универзитетите. Министерството за образование и министерот ги подготвуваат и наметнуваат.
Па не сум бе вајлд. Не сум. Ни ти не си. Има разни примери ама пошто овде дискутираме за онлајн настава ете ти пријави ги тие "наставничките" што не се појавиле на онлајн настава на ќерка ти и информирај ме колку од нив ќе се санкционирани.
Значи дојдовме до тоа дека не е Мк Тунгузија дека може без проблем да се изведува онлајн интерактивна настава ама само во приватните зошто таму ќе ги избркаат од работа ако не си ја работат работата за која што се платени. Со приватните нема проблем со интернет, семејно насилство, 10 души во 40 кв, нема таков ни е менталитетот туку ако не работат, нема родителите да платат, нема плата, истото важи и во основното и средното образование само што таму никој не ги санкционирање, платите не престанаа да се исплатуваат и немаше потреба да се потрудат за ништо.
А вие спиете си на ушите. Гледајте како не предаваат и барајте да ги врататите децата во училница, за да ви се разболат. Оти полесно е да го ризикувате здравјето на децата, отколку да преземите граѓанска одговорност и да пријавите неправилност во работата на образовниот систем... и било кој систем, фор дет метр. Извини, ама не можам да ги рачунам таквите за одговорни родители, пошто не се.