Моето има уште бајаги години до школо (во октомври ќе полни 3). Мислам дека дефинитивно треба да се воведат строги протоколи како ќе се одвива наставата со физичко присуство. Тоа, како што пишав во еден пост погоре, треба да го осмислат тие што работат во МОН и Бирото, заедно со комисијата за заразни болести. Значи тие плата земаат за тоа. Е сега пошто нив ги мрзи благоречено, ај онлајн нека е седете дома и снаоѓајте се. Значи не знам... Еве нек вработат учителки со договор на дело една година (да се надеваме дека срањево ќе заврши дотогаш) и нека ги поделат класовите по 10 деца во училница на дистанца секое само на клупа, ќе скратат часови на 30минути, без одмори освен за тоалет. Во тоалет да има сапун, пред секоја училница дезинфициенс за раце. Завршуваат со часови, дезинфицираат чистачките и доаѓаат децата што се втора смена. Нема да е лесно, знам, но не може поинаку најсериозно. Треба да се размисли и за целодневната настава, затоа што нема кој да ги чува децата. Ќе ја земам пример @Kitten знам дека е наставник. Еве како таа да држи онлајн час, со прваче дома? Да го држи детето на компјутер (пошто ќе си стане тоа на сред час - нормално, пошто ете си ја видело куклата на земја пример и ѝ одвлекло внимание) или да предава на нејзините ученици? Ова за китен дека ја знам, а има куп наставници како нејзиниот случај. Како детето на китен (ама се запнав за жената ) ќе напише домашно? Пример буквата А. Ќе држи на тастатура? Ќе напише во тетратка па китен ќе слика со мобилниот па ќе аплоадира на маил кај учителката? Смешно-трагично ми е! Не може да е ко порано, се сложувам, меѓутоа онлајн не би било решение.
Ако го прашам, да, ми дообјаснува. И не, не сите го прават, има катастрофални луѓе што не ни заслужуваат да бидат наречени професори. Но. Знам дека секогаш имам опција да отидам до катедра, да прашам, да ми објасни. Не може да ме игнорира ако е во живо. Додека пак се изнајадов seen од многу професори изминатово последно тромесечие. Пример, требаше да составам изјава од сведок, ѝ бидејќи дотичната професорка ја напушти групата, барав од друга. Таа ме остаи на seen пошто ете, не ѝ е гајле. Чекав со денови и на крај му се јавив на татко ми да ми ја напише. Инаку сестра ми исто предава, онлајн, и тешко ѝ е бидејќи она стварно се посветува на секое дете и работи со години и веќе ги чита по фаца дали сфаќаат буквално, а тоа не е можно ако им е исклучена камерата или е пуштена ама сѐ што се гледа на екранот е ѕид бидејќи некои деца се срамеле. И да, сите професори до сега по фацата ми познавале дали знам или не кога ќе сум таму пред нив да одговарам, и оттаму и оценката. А сега тоа е заменето со копи пејст од друг ученик кој има петка.
Ова веќе да, ако го прашаш секако дека шансите да ти одговори се поголеми во живо него онлајн ама, дека специјално ќе запре настава заради еден збунет поглед нема шанси. Мада и во живо имам 200 примери каде што такозваните професори игнорираат ученици или одговараат на тие што нив им се "омилени". Како и да е, не сум за онлајн настава ама бидејќи сеуште има пандемија и бројките не се намалуваат, не би сакала да се мешам со студенти од октомври. Предавања - онлајн, за пракса да се извршат протоколи за безбедна работа.
Зошто во моето школо немаше професори што читаа од фаца на ден на преку 100 деца? Ќе дојде ќе збори како навиен пред табла или ќе цртка нешто учениците механички пишуваат и на крај јасно ли е? И сите во хор да и ајде догледање. Ете тие бивши ученици, ученички и сегашни зар никогаш не сте одложиле испрашување кога се можело да се научи на час?
Да не се повторувам со сите, и јас сум против онлајн настава. Повеќето професори воопшто не одржаа настава и оценките од ракав ги тресеа, а и тие професори кои предаваа беа тотално незаинтересирани, ако воопшто може да се нарече предавање, бидејќи ниту еднаш на камера не се уклучивме, на месинџер имавме групи и професорите најчесто ќе пратеа лекција и наша задача беше да ја препишиме лекцијата, т.е. планот и пример до 5 часот сите да имаме пратено. Глупости на квадрат. Да не беше татко ми да ми помогне за 2-3 предмети јас ништо немаше да научам. "Предавањата" беа како зафрканција, колку да се рече дека работат. Бидејќи учам во клас каде што повеќето не се замараат со учење, јас мир не видов од нив. Пред секој тест месинџерот ми беше полн со пораки од нив. Сите ме молеа да им ги сликам одговорите од тестот, главата не знаев каде ми е. Дури и од другите класови ме замараа. Јас се мачев дома да научам, да сфатам, а некој ни со прст не мрдна и така ја помина годината. Дефинитивно не може ваквата настава да се спроведе. Барем не тука.
Е ќе си дојдиш еднш од работа де. И да оди на редовна настава, ко ќе си дојдиш од работа, ќе треба да му помогнеш со домашна. Исто е.
Нити ефективна онлајн настава ќе има нити ефективна настава со физичко присуство со протокол.За олку кратко време без заинтересираност на МОН и без јака финансиска инјекција на образованието нит едно нит друго ќе биде ефективно.За се пред се добри финансии треба да се спроведе а оваа држава тоа го нема или не сака да го даде. За жал пишете една изгубена образовна година .
Еве ви го нашето министерство Колку ме радува просто пукам од среќа! Посебно последниот пасус: https://deca.mk/nastavnitsi-pedagoz...2LpvoSIgagIO733faqOiXF8SmJftwecmN63YDD21h1FRU А еве што вика америчкото здравство за отварањето на нивните школи, со оглед на тоа дека се најзаразени во светот: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/reopening-schools-faqs.html Одбивам дури и да мислам на тоа од што ми е страв, ама реченицава ми дојде како ладен туш. @fana нема никаков проблем, што е за право во право си
Јасно ми е и одамна познато нашето министерство ,како и залагањето на нашата држава за образованието. Затоа и ја пишав таа последна реченица.
А го виде ова: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/schools-childcare/schools.html ? Нема шанса нашите да го спроведат ова и да функционира. Сега дури страв ме фати. Според CDC, најбезбедно е да е онлајн наставата. Се' друго е ризик, пошто секако е можно да го пренесат вирусот едни на други, само во помали групи. А ко шо има кај нас еден куп што не пазат и не веруваат дека има вирус... Lowest Risk: Students and teachers engage in virtual-only classes, activities, and events. More Risk: Small, in-person classes, activities, and events. Groups of students stay together and with the same teacher throughout/across school days and groups do not mix. Students remain at least 6 feet apart and do not share objects (e.g., hybrid virtual and in-person class structures, or staggered/rotated scheduling to accommodate smaller class sizes). Highest Risk: Full sized, in-person classes, activities, and events. Students are not spaced apart, share classroom materials or supplies, and mix between classes and activities.
Уште пред 10-ина дена задолжение на секој родител беше да пополни анкетен лист,во кој меѓудругото имаше прашања од типот Резултати од спроведената анкета А новата учебна година започнува само недела дена порано од нашата
Не би не споредувала со нив. Прво, затоа што се трули капиталисти: Кој нема пари нека умри... Второ, заради истиот тој капитализам, нема шанси да добијат одмор или ослободување од работа. Трето, Трамп им рече дека ако не ги отворат школите, ќе ги укини националните фондови за школите.
Правам споредби за ПЛАНИРАЊЕ за и околу почеток на нова учебна година. Јас кај нас ,освен една статија за тоа дека МОН ПЛАНИРА,ништо конкретно немам видено од планирањето,а имам блиски вклучени во образовниот процес тука. Дај Боже да грешам,ама мислам дека не знаеме баш кај тераме
Никој не знае кај тера, пошто нема доволно студии да потврдат колкав е точно ризикот од повторно отворање. Во различни земји, има различни резултати... кои воедно, зависат од еден куп други фактори, освен отворањето на школите. Еве ЊуЈорк тајмс, шо вели: “So long as children are not just a complete dead end — incapable of passing the virus on, which does not seem to be the case — putting them together in schools, having them mix with teachers and other students will provide additional opportunities for the virus to move from person to person,” he said. At the same time, Dr. Shaman said, it’s important for children not to miss out on critical years in education and socialization, and school districts have the unenviable task of choosing between those options: “It’s hard trying to find the right balance.”
Во ред е се тоа,но,сепак имаш право на избор,а последиците од изборот ќе си ги сносиш На тебе или мене е да одлучам дали -ќе пуштам дете у школо -ќе изберам далечинско учење -ке изберам комбинација од двете претходни Кој и да е мојот/твојот избор,ќе имам обезбедени услови за тоа да се реализира И евиденција има за тоа дека е реализирано,а таа евиденција не е слики на вибер или месинџер
Само што кај нас не верувам дека ќе биде опционално. Одлуката ќе биде за сите деца: Или одат сите, или сите следат онлајн.
Не мораш. Ама ако не почитуваш одлука, ќе бидеш 'одметник'. На крајот, на краиштата секој родител, нека одлучи сам кој ризик е спремен да го сноси.