Онлајн настава

Дискусија во 'Коронавирус' започната од referentka, 29 јуни 2020.

1. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    Од друга страна, средношколците најавувале протест против настава онлајн....
    Чуден парадокс, кога беа на училиште гледаа само да здувнат и избегаат, а сега пак сакаат да одат на настава...?! ;)

На sierra, raww, ostoun и 7 други им се допаѓа ова.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Онлајн настава ќе мора да следат, да се уклучуваат редовно преку камера професорите да ги гледаат, да имаат интеракција.
    А вака им одговара ,,да одат" на училиште, за да можат да бегаат од часови, да се групираат по кафичи и на крај да донесат лажни оправдувања.

На tina2018, Принцезичка1, Ева33 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    Македонска работа... не дај боже да се рмба кога може да се забуши...:)

На tina2018, tinka-mace, Принцезичка1 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.864
    Полесно им е онлајн за тоа, "снемуваат Wi- Fi" :D

На Glowy, Laufinam и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    Тогаш сакаат да одат на училиште заради меѓусебно општење со врсниците изгледа....
    :) :) :)

Последна измена: 28 август 2020
    На Ева33 и Ahoy им се допаѓа ова.
  6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Со други зборови не веруваат дека Коронавирусот постои, па така и протоколите нема да ги почитуваат.

На ostoun, tinka-mace, Laufinam и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.785
    Допаѓања:
    41.864
    Да, гледаме колку ги почитуваат мерките по кафичите.
    Само што таму не оди секој, не е задолжително, а во школо некој невин ќе страда поради неодговорните.

На ostoun, Принцезичка1, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    ...или побитно им е да си ги гледаат симпатиите...
    Онлајн нема пипкања...:)

На tina2018, tinka-mace и Ahoy им се допаѓа ова.
  9. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Најавуваат протест затоа што не сакаат само онлајн настава, бараат комбинирана, а кога се донесе одлуката не беа прашани како воопшто сакаат.
    Онлајн наставата во голем дел од случаите беше само домашна испратена да се напише, реткост беше вклучување и објаснување. Тоа е лошо за целиот образовен систем, но ајде во основно ќе помине, родителите ќе предаваат, материјалот е полесен, ама за средно не секој родител може да помогне, а и книгите се лоши за секој ученик сам да сфати. Потоа годинава се укина матурата (иако не е меродавна многу) заради пандемијава, инаку си останува, ќе треба да полагаат без разлика како. Дополнително средните стручни училишта, каде ќе е праксата за нив, не сите ќе продолжат на факултет.
    Добро би било да имаат избор и тие, кој како сака. Сепак не сите чекаат да избегаат, како што пиша членот погоре со интернетов уште полесно ќе им е. А ако имаат избор и тој што не шетал по кафичи и журки нема да страда, макар сепак се повозрасни и посвесни како да се пазат.

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lolitaspurgatory

lolitaspurgatory Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2019
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    70
    За какви протести зборите
    20200829_010611.jpg
    Ова е сојузот на средношколци.
    Како прво, македонскиот јазик кој што е официјален јазик, го ставиле втор. Немам ништо против албанскиот но во ниеден случај албанскиот јазик, не треба да стои пред официјалниот на државата. Добро тоа, ама кои се тие да преговараат во име на СИТЕ средношколци? Дали направиле анкета за да донесат вакви одлуки за правење протест? Никој не ме прашал мене за мислење, ниту била направена анкета. Ама битно тие си се сојуз UNSHM нас кој не врти

На edna_malecka, Matea^_^, raww и 8 други им се допаѓа ова.
  11. tinka-mace

tinka-mace Популарен член

Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Се собрале 10 лиглиња што се лижеле на професорите додека оделе на школо, им се смачи се одморија пола година веќе и ајде ќе одиме на тв во име на сите средношколци ќе бараме да учиме. Да тргнат нормално со настава пола клас ќе си го ладат во кафич за време на часови, останатите пола ќе седат ќе им одржуваат и исполнуваат часови на професорите. Многу е тешко да станеш од кревет и да се уклучиш онлајн, па очињата ќе ги болеле па не знам што изговори 300.|( Да дремат цела ден на тел на соц мрежи или игри да играат нема да им биде ништо.
    Средните стручни ќе треба да си се организираат со праксата само.
    Чест на исклучоци, ама најголем дел не ни веруваат во вирусот и со самото тоа нема да почитуваат никакви мерки и одвај чекаат да ја здуваат од дома зошто им е досадно и за друштво, а учењето го ставаат на последно место.
    Фала Богу што имам завршено, па не ми зависи од нивните глупости идниов период.:whew:

На tina2018, raww, ToksycznaReakcja и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    Комбинирана настава можат да имаат со неколку пати вогодината појавување за распит колку знаат или тестирања како што има по факултети.
    Не е тука прашање што сакаат туку што е безбедно заради вирусот.
    Дека не бегаат сите точно, но сега како се навикнаа да не одат би бегале уште поголем процент... исто и забушување на материјалот... резултат приучени глупави генерации.

Од друга страна пак, ова налага друга дилема... колку ни се потребни учени луѓе?
    Ќе се обучат и одат странство... зошто тогаш да плаќаме сите за нивна едукација?
    Да е до мене, образование до 4-то или 5-то одделение само задолжително, колку да се писмени, а потоа се друго со плаќање или доживотен договор дека ќе останат во државата.
    Дури тогаш ќе се знае кој му се учи кој не...

На ostoun и tinka-mace им се допаѓа ова.
  13. Laufinam

Laufinam Активен член

Се зачлени на:
    31 јули 2020
    Пораки:
    215
    Допаѓања:
    295
    Ако албанци бараат така, така и ќе биде.
    Министерството е и ќе биде нивно.
    Се што бараат ќе биде.
    И сите ќе не тераат да учиме албански, и помлади и постари.
    Сите ќе треба да учиме онлајн.

На noteforself и lolitaspurgatory им се допаѓа ова.
  14. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217

Па уште и Филипче ги примил на разговор и дебата :rofl: (сигурно едвај држел да не прсне од смеа)

Имале и состанкок со Комисијата за заразни болести

https://radioholidej.com.mk/?p=6357

5 средношколци не може да ги претставуваат средношколците на ниво на држава.
    Кои се овие и од каде се?
    Кој ги делегирал и кој им дал мандат да ги „претставуваат“ средношколците? Дали се полнолетни?

Едниот не знае да збори македонски. Ставот за никаде.
    Начинот на изразување е поразителен, а претставник на сите средношколци е.
    Ништо не разбрав од што ми отиде вниманието во "аааа" и "аа".

Без зборови сум... :x

На edna_malecka, raww, ostoun и 6 други им се допаѓа ова.
  15. Sleepy

Sleepy Истакнат член

Се зачлени на:
    16 септември 2014
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    321
    Јас колку што сум известена, секое училиште има право да избере кој модел на настава му одговара.
    Конкретно во мојот град, после спроведените анкети и од родители и од наставници, 95% се за настава со физичко присуство.
    Општината е на истиот став, како и сите средни и основни училишта.
    Моментално се чека на одобрение од МОН.

На poi, Glowy и Ева33 им се допаѓа ова.
  16. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.948
    Допаѓања:
    6.808
    Во моментов претставувањето е лошо, како што гледав по објавите, прво и основно немаат амбасадори (како тие што ги нарекуваат) од секој град, така автоматски не се застапници на сите средношколци, во тој случај кога зборуваат за нешто јавно треба да наведат кои средношколци ги застапуваат, кои градови.
    Анкета немаат според објавите, единствено за ефективноста на онлајн наставата, но тоа не како сакаат да се одржува наставата.

Идејата за постоење на средношколски сојуз е добра, но во овој момент не е легитимно тело кое ги претставува сите средношколци, сега е застапник на дел.
    Причина за вакво барање имаат, сè е тоа во ред, разбирливо е, но не може да ги застапуваат сите, кога половина не знаат ни дека постојат.

Да не ме сфатиш погрешно само се надоврзувам.

Ова е веќе друга тема, многу покомплекна и поболна, за жал. Државата ги образова, потоа таа истата и целиот општествен систем ги брка.
    Генерално одлукиве за образованиево не се купи ден-помини.

На raww и lolitaspurgatory им се допаѓа ова.
  17. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    И за моето училиште се чека одобрение од МОН. Приватно е и имаме услови, а и голем број училници. Ги известија родителите преку СМС пред некој ден. Мене лично повеќе ми одговара да одиме. Психата ми се уништи дома, а онлајн наставата не е воопшто ефективна. Онлајн тестовите (а имав и онлајн интернационални натпревари) ствараат огромен стрес, особено за одличните ученици. Не секој ученик сака да бега од настава.
    За сојузот на средношколци јас скоро дознав, а како што гледам и моја соученичка е таму (споделува многу често). Не знам што би коментирала на темава. Сојузот треба да биде распространет меѓу сите нас. Исто така нема ни анкета. Сепак, овој пат јас не сум против за тоа што се залагаат.

На tina2018, Sleepy, noteforself и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Се зачлени на:
    28 мај 2012
    Пораки:
    3.385
    Допаѓања:
    21.036
    Најјако ми е како сеа средношколциве протестираат за да имаат настава, а кога го губеа цело второ полугодие ич уво не им зуеше. Што не протестираа тогаш ако толку им се учи? Што не се жалеа тогаш дека имаат предавања по само 2 од 13 предмета. Или им одговараше така да си дремат 5 месеци па сега им здосади па ајде ќе протестираме :D.

На edna_malecka, raww, lolitaspurgatory и 8 други им се допаѓа ова.
  19. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    3.726
    Што им е проблемот на средношколциве? Си кулираат дома од март, часови не ни одржале сигурно, испрашувањата и тестовите со препишување ги поминаа, јас стварно не гледам проблем тука, баш на нив им се погоди. Сега ќе протестираат оваа недела за глупости, ај ако се ученици од стручниве школа (АСУЦ, Панче, Коце итн.) ќе ги сватам. Демек некој од гимназија ќе има пракса во болница? :rofl:

Ај што не протестираат студентите надвор од Скопје што живеат, демек помалку маки имаат од средношколциве? Напротив, уште помачно ќе им е, не е ни веќе сигурно што ќе бидне со студентските домови за некој месец. Ќе дојде и до тоа на улица да ги оставаат, времето истекува никој ништо не кажува! :x

На edna_malecka, Ева33 и Ahoy им се допаѓа ова.
  20. poi

poi Популарен член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.196
    Допаѓања:
    2.403
    Не протестираат сите средношколци и не секој средношколец сака да бега од настава. Плус не секој не држеше часови и не секој тестовите ги помина со препишување. Имајте малку почит кон оние што се трудат и сакаат да успеат, а ги има многу такви!

На Sejfullai му/ѝ се допаѓа ова.