1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Онлајн настава

Дискусија во 'Коронавирус' започната од referentka, 29 јуни 2020.

1. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    За основно/средно незнам како функционира ама кога се факултетите во прашање факт е дека се прават големи злоупотреби и препишување. Јасно е дека контролата не е иста како полагање со физичко присуство. Сите што ги знам а се заглавени со години со студиите, сега баш се активирани и полагаат. Не би рекла дека е случајно туку користат можност да положат некој предмет плус без многу учење. Подобро во мирување да ја ставеа оваа година за сите отколку да произлегуваат такви кадри. Не е фер према тие кои поштено си положиле.

На Писана и Glowy им се допаѓа ова.
  2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    8.403
    Мислиш дека онлајн ако се полага полесно се полагаат испитите?
    Хах! Исто тие, ако учиш ќе положиш ако не нема. Малце е полабаво ама сепак се зависи и од тежината на предметот и од професорот како си го цени предметот.

Кај нас колоквиумите/испитите се со физичко присуство, освен 2 предмети шо полагавме онлајн од кој едниот информатика.

3. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.784
    Преголеми злоупотреби се прават, колку и да е го прават да изгледа полагањето „строго“ во ниту еден случај е може да се спореди со она физички. Што и да направат, пак може да се најде начин за злоупотреба. Да и во амфи може да се препише, но таму препишуваат мал број на студенти, не секој е толку храбар да препише и да ризикува неполагање 3 сесии, за разлика од онлајн каде што ретко има такви снакции, контролата е помала и нормално кога „мачката не е тука, глувците оро играат“.

Точно е дека тие што се заглавени со години, сега се активирани, во ниту еден момент не велам дека е случајно. Како и сите други и тие сакаат да искористат бенифиција да положат полесно одреден предмет (и за онлајн полагање треба да имаш учено, но сепак со помалку учење се положува).

Се' ова ни го доуништува и тој не толку квалитетен кадар што го имаме. Последиците ќе ги гледаме допрва. А сето ова се случува бидејќи цел е да се положи и заврши, а не да се научи.

*Чест на исклучоци кои секогаш учат за знаење и положуваат без поголеми злоупотреби.

На Zaljubena26 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.256
    Допаѓања:
    31.217
    Aко се полага чесно не е лесно но проблемот е што наоѓаат начин полесно да препишат и да положат без да научат. Не е исто да седнеш во амфитеатар каде секој шум е очигледен. Во живо ретко кој се обидуваше да препише. Никој нема да ми докаже дека некои по 7 години заглавени што се баш сега се активирани и многу учат. Јасно е дека ја злоупотребуваат ситуацијата за да положат барем по некој предмет.

5. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    20210318_103309.jpg
    Ве молам за помош некој постручен што може да ми помогне. Имаме проблем ностоп на часовите се исклучуваат микрофоните на сите деца а денес најново почна некој да не исфрла од митингот. Дали може некој знае како може да се види кој го прави тоа ? Инаку се работи за деца од 2 одд.

6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.784
    Веројатно некои од децата си имаат добра занимација, па кликаат mute all, а сега поново remove from the meeting, па така детето ви е исфрлено од часот. Многу поретко се случува самата платофрма да исфрли, тоа е или при преголема посетеност (лани ова време беше тој проблем, сега го зголемија сите платформи лимитот) или некогаш до интернетот, ама ако се случува почесто прво микрофони, сега ова, до соучениците е. Не знам дали може да види некој, евентуално само тој што закажува час, т.е. наставникот/наставничката.

На Писана и saki13 им се допаѓа ова.
  7. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    197
    Не постои опција да се види кој ве исфрлил од час, за жал. Но, оној кој го закажал часот може да ги направи сите учесници - "attendees", со што ќе им оневозможи да си ги исклучуваат микрофоните меѓусебе и да се отстрануваат од час.

На Писана, Glowy, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    401
    Допаѓања:
    3.096
    Чекајте малку! А како може учениците меѓу себе да си ги исклучуваат микрофоните и да се исфрлаат од час?
    Ми се има случено да ме исфрлат од час но не учениците туку самата апликација го прави тоа.
    Доколку грешам поправетеме.

9. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.205
    Допаѓања:
    8.403
    Мислам дека на Zoom има ограничување на митингот од 45мин, после тоа самата апликација те исфрла.

На Bezobrazna01 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M.B.

M.B. Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2018
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    197
    Ако зборуваме за Теамс, секако дека може. Секој што е улога на презентер на час, може да исклучи/вклучи микрофон на останатите и да ги исфрли од час.

11. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.931
    Допаѓања:
    6.784
    Да, некогаш е самата апликација, но тоа е ретко. На тимс може секој што е во состанокот да исклучува микрофон, да те исфрли од состанок.

12. злоба

злоба Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2020
    Пораки:
    1.122
    Допаѓања:
    3.669
    Доколку професор заболи од корона за време на сесија, дали се дава продолжување на датумите за полагање кај него? Ако некој има слични искуства нека сподели.

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Ја читам од почеток темава и гледам дека сум била една од ретките што се залагаше за онлајн настава.
    Ама не ви сметаше оти беше онлајн, а?
    Или ви сметаше?... многу?

Годинава актуелен е отпорот за новиот закон за образование.
    Ќе ви смета наредната пролет?
    Шо мислите?

На Mikha4 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Мене сѐ уште ми пречи онлајн наставата. Не се сеќавам ни дека сум се изјаснила некогаш во темава, ама сега кажувам дека многу сакам детето да може да ми посетува настава во училница. Како прваче многу пропушти со овој начин на настава.

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Сите пропуштивме со пандемијава.
    Нема бегање од то...

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Чекај, а нели првачињата беа со физичко присуство?
    Само на барање на родители се воведуваше онлајн настава?
    Зошто не си го пуштила со физичко присуство?

На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  17. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Па не е баш така. Некои многу добро си ја искористија ситуацијата, да не речам злоупотребија, што уште повеќе ми пречи. Јас сум против онлајн настава, односно нека се има право на избор додека трае пандемијава.

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Како е?
    Три внучиња ми одеа со физичко присуство.
    Никој не ги присили да бидат онлајн..

19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Кај нас беше по барање на наставничката. Терам процес против ова. Моето одеше со физичко присуство до ноември. Оттогаш не ни се понуди таква опција и оваа година ја прогласувам за утната.

На Glowy и Kitten им се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Оти не се буневте??
    Не смее никој освен вас да одлучи.
    Пријавивте во образовен инспекторат?