Не генераизирам. Гледав со ќерка ми. Се ние ја учевме со маж ми, а 11 од 12 наставници плата земаат без работа
Епа не ни пишувајте на темава пошто реално вие лично не ни знаете како оде оти не полагате онлајн. Само хипотетичко од искуства на вашите деца,да кажеме Тогај пола што пишавме тука и не сме мајки да не пишуваме веќе? Оќе.
Мора да се извести за ова надлежното и ресорно министерство и оттаму да преземат мерки, за да уочат што претставува проблем за наставниците да не го обавуваат она за кое е платени. Треба да се преземат мерки, но ако и по се понудено и обезбедено за олеснета настава наставникот не предава има санкции. Има млад кадар од образовен сектор кој достоинствено и мотивирано би ги замениле оние кадри кои не се гледаат во сектор на директна едукација со деца. Сепак секој не може да се носи со секојдневните промени и потреби во оваа озбилна и битна област-просвета.
Бидејќи се пронајдов повикана, друг пат цитирај ме или означи ме. Ако не се однесува на мене тогаш ќе ти се извинам што ќе ти реплицирам. Како прво не знаев дека темава е само за мајки, тогаш ајде ќе ве оставиме јас, Дрим и другите што коментираа да разговарате меѓусебе. Всушност и која е потребата од тема, имате ЛП и договорете се. Како второ, помладите сме директно инволвирани во образованието и знаеме како стојат работите. Факт е дека децата се различни на училиште и дома. Ќе се прават дека знаат а всушност не разбрале. Зошто? Бидејќи постојат bullies кои ќе се исмејуваат со нив ако прашаат нешто. И ова не е хипотетичко мислење, знам од лично искуство како е. Пред нецели 10 години и јас бев таква, повлечена и не прашував ако ми беше нејасно. Доколку моите не седнеа со мене немаше да сум ова што сум сега. Ако ви одговара да мислите дека е се совршено во образованието во ред, ваш избор. Но, нели како и сите деца и сите родители не се исти.
Погрешно ме разбравте. Реков дека секое мислење се цени како што спомнава и да нема деца а сака да има и ќе си каже мислење за внукот или внуката. Коректно е. Не е убаво да не пишува некоја што не е мајка. Прочитај повеќе пати.
Значи така добро се испревртуваат зборови, тоа е чудо. И јас сакам за медицина да дискутирам ама коа немам искуство и знаење можам само општи работи да пишам. Е многу далеку се оди. Инфлација од непотребни заклучоци и претпоставки.
Нека дојди приватно, поздрави ја од мене, да не се вклучува после и во 9 навечер. Генерализираш, не ставаш сите што работиме чесно и поштено за малку пари со оние шо нишшат врата и змемаат плата до 25 000, 00.
Околу тоа за најмалите на кои им треба описменување во право сте. Затоа еве на пр., нека одат децата само до 5то одделение во школо. Така целите основни училишта можат да се пренаменат само за нив и да има простор со дистанца за сите. Исто може средношколците кои започнуваат 1ва година, затоа што не се запознаени ни со наставници ни со соучениците, барем во поголем дел, ама цело школо за нив. Ова може да важи и за 6то одд. основно. За другите, посебно за оние од 7-9 одд. основно и 2-4 год. средно мислам дека не е проблем наставата да се одвива онлајн ама со предавање во живо.
Не верувам дека би побарале подобрување, затоа што не веруваат во системот кој сами го создаваат Види колкав отпор кон онлајн наставата има од родителите, на темава Скоро сите кои се родители пропагираат за враќање на класична настава
Се едитирав, мислам оти се заплеткавте во двојна негација. Небитно. Секој што имал искуство со образование е компетентен да дискутира, ама не мораш да ги прозиваш сега тие што не се присутни во училницава. Знаат дека е тука, ако им се збори, ќе кренат рака
Девојката можеби има лично искуство со онлајн- факултет, ама често се дешава сто пати да смениме мислења од младоста. Една е дискусијата дали македонското школство може , а друга дали ти како родител можеш, а трето дали детето/ секое дете може. Овде образованието средно е во 3 нивоа, од најниско до највисоко каде спаѓаат гимназиум и атенеум ( по нашки гимназии и двете, второто само БЕЗ латински и старогрчки) Престиж е да си во гимназиум. Hа сите им звучи wow. Keрка имаше доволно поени од основно за да оди на највисоко ниво- атенеум или гимн. Таа сакаше второто, пошто и таа го осети престижот. НАЈДОБРО БИЛО. Со татко и и рековме ако сака да учи старогрчки и латински плус нека си учи сама дома, ке и купиме книги,не мора на школо. Тоа ќе значеше уште 2-3 саати учење неделно a веќе имаат доста. Не послуша фала богу. Нема пипнато латински иако имаме книги. Прашање е што е чиста желба на дете, надеж на родител и желба за престиж, и што школото нуди. Да мр прашаше некој пред 5 години, ќе речев нормално гимназиум. Ама денес се смеам на тоа. Ако баш сака на медицина да оди после, ќе си полага на 18. Овде средно почнува од 12. Да учи старогрчки на 12 ми е нонсенс. Плус оваа година имаше англиски, француски и германски. Извинете вон тема, сакав илустрација дека мислење се менува и дека некои родители пре деца ќе им патат отколку да ги советуваат познавајки ги подобро. Таа на старт се бунеше, но ја познавам, и го знаам трпението и колку сака СААТИ да седи да учи.
Училиштето како такво има и воспитна улога, а и е важно за развој на социјални вештини, снаоѓање и слично. Не е само знаењето како такво. Сега да не навлегуваме во студии бла, бла, ама прави разлика во развојот на децата. Лично сум против он лајн настава и сега и било кога. Сега зошто децата се по паркови и се дружат, младите исто. А на училиште не може?! Факултет е друга работа, постдипломски исто.
Јули и Август може да се посвети Министерството за образование на тоа како од Септември или во зима месец или два, зависи кога ќе е најлошо, да се воведе онлајн настава, или комбинирана, селектирано по одделенија и слично, како да обезбеди компјутер за секое дете или простории каде ќе работат тие што немаат компјутери дома или тие што нема кој да седи со нив дома. Нека побараат помош од страна, модел од други земји...програми и апликации, обука на наставници и професори. Ќе исклучувале компјутер демек им паднал нетот, ок, нареден ден ќе се јави во училница. Немало да се активираат, пишувале глупости, ок, слаба оценка. Мора да се организира некако ако ситуацијата не се смири, без изговори. Не од аздис, нужно ќе е.
Не треба ни во паркови, ни во училиште, бидејќи има пандемија. Ама очигледно полесно е да се оди по линија на помал отпор Подобро е класична иначе. Само што условите се сега сменати Шо мислите, во втората светска војна, не би сакале да ја имаат денешната технологија и да не бидат отсечени од своите најблиски? Ние ја имаме и така ни стои. Ништо не сме научиле