Онлајн настава

Дискусија во 'Коронавирус' започната од referentka, 29 јуни 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не генераизирам. Гледав со ќерка ми.
    Се ние ја учевме со маж ми, а 11 од 12 наставници плата земаат без работа

2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.158
    Допаѓања:
    27.264
    Епа не ни пишувајте на темава пошто реално вие лично не ни знаете како оде оти не полагате онлајн. Само хипотетичко од искуства на вашите деца,да кажеме
    Тогај пола што пишавме тука и не сме мајки да не пишуваме веќе?
    Оќе.

На Alishan30, candy.cane, Dream-Girl и 2 други им се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Дискриминација ако им бранат на одредена група да пишува на јавен форум
    Глупо е плус

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. PureEnergy

PureEnergy Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2020
    Пораки:
    130
    Допаѓања:
    725
    Мора да се извести за ова надлежното и ресорно министерство и оттаму да преземат мерки, за да уочат што претставува проблем за наставниците да не го обавуваат она за кое е платени. Треба да се преземат мерки, но ако и по се понудено и обезбедено за олеснета настава наставникот не предава има санкции. Има млад кадар од образовен сектор кој достоинствено и мотивирано би ги замениле оние кадри кои не се гледаат во сектор на директна едукација со деца. Сепак секој не може да се носи со секојдневните промени и потреби во оваа озбилна и битна област-просвета.

На GirlLove и WildMk им се допаѓа ова.
  5. f.girl

f.girl Форумски идол

Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.206
    Допаѓања:
    32.851
    Бидејќи се пронајдов повикана, друг пат цитирај ме или означи ме. Ако не се однесува на мене тогаш ќе ти се извинам што ќе ти реплицирам.

Како прво не знаев дека темава е само за мајки, тогаш ајде ќе ве оставиме јас, Дрим и другите што коментираа да разговарате меѓусебе. Всушност и која е потребата од тема, имате ЛП и договорете се.

Како второ, помладите сме директно инволвирани во образованието и знаеме како стојат работите. Факт е дека децата се различни на училиште и дома. Ќе се прават дека знаат а всушност не разбрале. Зошто? Бидејќи постојат bullies кои ќе се исмејуваат со нив ако прашаат нешто.

И ова не е хипотетичко мислење, знам од лично искуство како е. Пред нецели 10 години и јас бев таква, повлечена и не прашував ако ми беше нејасно. Доколку моите не седнеа со мене немаше да сум ова што сум сега. Ако ви одговара да мислите дека е се совршено во образованието во ред, ваш избор. Но, нели како и сите деца и сите родители не се исти.

На WildMk, candy.cane, Star_dust и 2 други им се допаѓа ова.
  6. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Погрешно ме разбравте.

Реков дека секое мислење се цени како што спомнава и да нема деца а сака да има и ќе си каже мислење за внукот или внуката.
    Коректно е.

Не е убаво да не пишува некоја што не е мајка.

Прочитај повеќе пати.

На candy.cane и Dentina им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.668
    Значи така добро се испревртуваат зборови, тоа е чудо.
    И јас сакам за медицина да дискутирам ама коа немам искуство и знаење можам само општи работи да пишам.

Е многу далеку се оди.
    Инфлација од непотребни заклучоци и претпоставки.

На M.B., fana и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    Нека дојди приватно, поздрави ја од мене, да не се вклучува после и во 9 навечер.
    Генерализираш, не ставаш сите што работиме чесно и поштено за малку пари со оние шо нишшат врата и змемаат плата до 25 000, 00.

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.726
    Допаѓања:
    41.622
    Околу тоа за најмалите на кои им треба описменување во право сте.
    Затоа еве на пр., нека одат децата само до 5то одделение во школо. Така целите основни училишта можат да се пренаменат само за нив и да има простор со дистанца за сите.
    Исто може средношколците кои започнуваат 1ва година, затоа што не се запознаени ни со наставници ни со соучениците, барем во поголем дел, ама цело школо за нив. Ова може да важи и за 6то одд. основно.
    За другите, посебно за оние од 7-9 одд. основно и 2-4 год. средно мислам дека не е проблем наставата да се одвива онлајн ама со предавање во живо.

На Ucenicka123, Pelargonium, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295

Не верувам дека би побарале подобрување, затоа што не веруваат во системот кој сами го создаваат
    Види колкав отпор кон онлајн наставата има од родителите, на темава
    Скоро сите кои се родители пропагираат за враќање на класична настава

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.935
    Допаѓања:
    187.129
    Се едитирав, мислам оти се заплеткавте во двојна негација. Небитно.
    Секој што имал искуство со образование е компетентен да дискутира, ама не мораш да ги прозиваш сега тие што не се присутни во училницава. Знаат дека е тука, ако им се збори, ќе кренат рака:)

12. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    42.381
    Девојката можеби има лично искуство со онлајн- факултет, ама често се дешава сто пати да смениме мислења од младоста.
    Една е дискусијата дали македонското школство може , а друга дали ти како родител можеш, а трето дали детето/ секое дете може.
    Овде образованието средно е во 3 нивоа, од најниско до највисоко каде спаѓаат гимназиум и атенеум ( по нашки гимназии и двете, второто само БЕЗ латински и старогрчки)
    Престиж е да си во гимназиум. Hа сите им звучи wow. Keрка имаше доволно поени од основно за да оди на највисоко ниво- атенеум или гимн. Таа сакаше второто, пошто и таа го осети престижот. НАЈДОБРО БИЛО. Со татко и и рековме ако сака да учи старогрчки и латински плус нека си учи сама дома, ке и купиме книги,не мора на школо. Тоа ќе значеше уште 2-3 саати учење неделно a веќе имаат доста. Не послуша фала богу. Нема пипнато латински иако имаме книги.
    Прашање е што е чиста желба на дете, надеж на родител и желба за престиж, и што школото нуди.
    Да мр прашаше некој пред 5 години, ќе речев нормално гимназиум. Ама денес се смеам на тоа. Ако баш сака на медицина да оди после, ќе си полага на 18. Овде средно почнува од 12. Да учи старогрчки на 12 ми е нонсенс. Плус оваа година имаше англиски, француски и германски.
    Извинете вон тема, сакав илустрација дека мислење се менува и дека некои родители пре деца ќе им патат отколку да ги советуваат познавајки ги подобро. Таа на старт се бунеше, но ја познавам, и го знаам трпението и колку сака СААТИ да седи да учи.

На Pelargonium, candy.cane, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Знам тоа што гледав.
    Тоа што не гледав не знам

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Ја прозивав оти е една од членките која веќе пиша на темава

На GirlLove и Biljarkata им се допаѓа ова.
  15. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    6.193
    Допаѓања:
    16.442
    ОК.
    Well-done !
    Само каде е? Ххаахаха

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Алишан?
    На третата страна

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.674
    Допаѓања:
    161.923
    Училиштето како такво има и воспитна улога, а и е важно за развој на социјални вештини, снаоѓање и слично. Не е само знаењето како такво. Сега да не навлегуваме во студии бла, бла, ама прави разлика во развојот на децата.
    Лично сум против он лајн настава и сега и било кога.
    Сега зошто децата се по паркови и се дружат, младите исто. А на училиште не може?!
    Факултет е друга работа, постдипломски исто.

На Ucenicka123, Estranged, christinnn и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Јули и Август може да се посвети Министерството за образование на тоа како од Септември или во зима месец или два, зависи кога ќе е најлошо, да се воведе онлајн настава, или комбинирана, селектирано по одделенија и слично, како да обезбеди компјутер за секое дете или простории каде ќе работат тие што немаат компјутери дома или тие што нема кој да седи со нив дома. Нека побараат помош од страна, модел од други земји...програми и апликации, обука на наставници и професори.
    Ќе исклучувале компјутер демек им паднал нетот, ок, нареден ден ќе се јави во училница. Немало да се активираат, пишувале глупости, ок, слаба оценка. Мора да се организира некако ако ситуацијата не се смири, без изговори. Не од аздис, нужно ќе е.

На Estranged, LivingGlam, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.295
    Не треба ни во паркови, ни во училиште, бидејќи има пандемија.
    Ама очигледно полесно е да се оди по линија на помал отпор

Подобро е класична иначе.
    Само што условите се сега сменати
    Шо мислите, во втората светска војна, не би сакале да ја имаат денешната технологија и да не бидат отсечени од своите најблиски?

Ние ја имаме и така ни стои.

Ништо не сме научиле

На PureEnergy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.891
    Допаѓања:
    81.422
    Многу поеднставно се реши тоа во држави кои. и порано се соочувале со непогоди(временски,не ковид)

На GirlLove и Bridget им се допаѓа ова.