Онлајн полагање испити и колоквиуми 2020 - За или против?

Discussion in 'Коронавирус' started by ElenaOfRivendell, Apr 1, 2020.

?

Дали сте ЗА или ПРОТИВ онлајн полагање испити и колоквиуми?

1. За

57 vote(s)
    41.9%
  2. Против

79 vote(s)
    58.1%
  1. Glowy

Glowy Популарен член

2. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Главниот проблем и причината зошто добар дел од студентите се против онлајн полагање, според мене е мрзата на професорите. Како што кажа некој погоре, голем број универзитети во светот (со многу поквалитетни студии од нашите) го применуваат овој метод на оценување и ништо не им фали на студентите. Проблемот тука е што кога би се одвивало онлајн тестирање, испитите пак би биле со прашања од типот - кажи дефиниција за ова, кажи дефиниција за тоа... и на тој начин, лесно е да се препише и тоа не само онлајн, туку и на физички испити, со бубица и ливчиња и слични помошни средства. Е сега, кога професорите не би ги мрзело да го сменат форматот на испитите и да прашуваат практични аспекти (на пример, да се примени одредено правило на конкретен случај) или пак да дадеме наш став за конкретна ситуација, тогаш нема од каде да препишеме и ќе мора да се уклучи мозок. Вака е на факултетот на кој студирам моментално во странство и дури и ви се дозволува да носите книга на испит, зашто не треба да се буба на памет, туку да се примени тоа што е научено во текот на семестарот.
    ( Ова го зборам главно за општествени науки, не знам како би се извело за медицина или природните науки, ама сигурна сум дека професорите имаат идеи и би можеле да ги спроведат АКО САКААТ)

Дополнително, мислам дека за студентите што се во завршна година на студиите (апсолвенти и луѓе што треба да магистрираат семестаров) треба да се овозможи да дипломираат/магистрираат семестаров, макар и преку онлајн полагање, затоа што нив најмалку им одговара одложување. И така нашиве генерации (сегашни студенти) ќе бидат најпогодени од корона кризата кога ќе дојде моментот за вработување, не ни треба уште и одложување на дипломирањето/магистрирањето. Ама пак ќе речам, за жал, зависиме од волјата на професорите - дали ќе овозможат соодветно онлајн полагање...

3. swizzlec

swizzlec Истакнат член

Кај нас имаме предавања со 3ца од 5 професори кој ете на некој начин се трудат да кажам. Овие останатите двајца ни дават презентации со copy и paste од матријалот демек ете ќе го совладаме, но среќа не се тешки тие два предмета. Ни рекоа ќе полагаме индивидуално на skype или ќе ни дадат прашања па за еден саат да ги решиме и да им ги пратиме преку маил.

Исто така и една професорка требаше да ни го скрати матријалот за испит зошто останатиот е во библиотека. Кај нас професорите ни го даваат матријалот да го ископираме па им го враќаме. И поради тоа пола студенти сме оставени без скрипти зошто ги немаме онлајн.

cresa-jagoda likes this.
  4. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Кај нас ептен се трудат, и видеа ни снимаат каде што објаснуваат, и во живо ни предаваат, а и учебниците ни ги пратија во пдф, и квизови ни праќаат да решаваме, и презентации, и прашања.. Алал да им е, навистина се потрудија колку што е можно да ни олеснат.

5. swizzlec

swizzlec Истакнат член

А ви кажаа како ќе полагате?

ElenaOfRivendell likes this.
  6. ElenaOfRivendell

Нема да полагаме онлајн, ќе ги полагаме колоквиумите наеднаш во испитна сесија, но ќе имаме повеќе термини за полагање, најверојатно и во Јули.

cresa-jagoda likes this.
  7. swizzlec

swizzlec Истакнат член

На технички факс си?

8. ElenaOfRivendell

Не, на медицински, општа медицина. Ти?

9. swizzlec

swizzlec Истакнат член

Не ми се кажува на кој сум, али општествена наука

10. butterflu

butterflu Истакнат член

Mozebi treba da se razmisli za celosen online obrazoben proces, od predavanja, vezbi, testovi, ocenuvanje, redovnost..

11. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

Zarem uste ke gi prinuduvame doma da seda i da bidat paraziti? Po cel den so tel ili pred laptop? Kade ke mu bidat spomenite od osnovno sredno ili fakultet? Site druzhbi kontakti ?

12. Aesc2000

Aesc2000 Истакнат член

Постојат луѓе кој не сакаат да се социјализираат и на кои повеќе им одговара онлјан образовен процес, отколку во амфитеатар. Во нормалните држави онлајн наставата, полагањето и интеракцијата постои одамна.

glosipgirl and swizzlec like this.
  13. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

sigurno se pomalku od ovie shto sakaat da se socijaliziraat. Ako sakaat taka neka si pobaraat mozhebi ke im dozvolat

14. Tea678

Tea678 Популарен член

Глупости, знаеш дека не' секој предмет може да се изреализира онлине? Знаеш дека не' секој има лаптоп? Еве како што постојат луѓе кои не сакаат да се социјализираат, јас не сакам камера да уклучувам за да полагам, од каде да знам бе каде ќе ми заврши тоа или некој нема да ми злоупотреби нешто? И не' секогаш човек има интернет, се виде како се организираа факултетите за вонреднава состојба еден проф го мрзи на емаил да одговори, па за што понатаму да се дискутира?

15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Мене во сред полагања ми се шекна лаптопот. Поточно, неќе интернетот. Не знам што да правам. Ете зошто не чине онлајн полагање. Технички проблеми до немај кај. Дека да барам да ми го поправат во сред пандемија :drunk:

16. ElenaOfRivendell

Не секој има услови да полага онлајн, а и да има, се случува ете, интернет да ти снема, да ти блокира лаптоп/мобилен, не знам, некако не ми е баш најдобра алтернатива.

17. Tea678

Tea678 Популарен член

И мојот некогаш сам се исклучува лаптоп па се рестартира и сега ја ќе и објаснувам на проф, има доста недостатоци од колку предности за ваков вид на настава и баш хирург, стоматолог ќе учи онлине, баш ме интересира како основно/средно па и фалултет ќе ги изведуваат спортските активности онлине? Се затупе народов превише.

18. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Во средно и ставаат линкови. Предавање ај да речеме, може. Ама полагање нема шанси. Се импровизира. А, и самите платформи не трпат голем број студенти, почне да забегува. Од друга страна, не е веродостојно ич овоа полагање. Услови се нема. Ама, ова не е решение. И кога се замислам јас не можам да размислам соодветно решение. Дури сега сфаќам дека полагањето во амфи, со лист и пенкало е 1000 пати подобро, ама со оваа ситуација :shake:

19. ElenaOfRivendell

Ние нема воопшто да полагаме онлајн, ниту полагавме до сега. Онлајн би било океј , бидејќи ќе ни се тргне дел од материјалот, ама од друга страна, ај што не е веродостојно, туку и ете некои технички проблеми имаат.

Glowy and swizzlec like this.
  20. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Има некој од Стоматолошки факултет тука?
    Крајно разочарана, ниту едно онлајн предавање не сме имале. Ни пратија презентации, истите што ги користат како потсетник кога предаваат = никаква корист од нив.

Да се трудеа професорите околу нас, ќе бев ЗА онлајн полагање. Ама вака, во никој случај.

Tea678 and Glowy like this.