Онлајн полагање испити и колоквиуми 2020 - За или против?

Discussion in 'Коронавирус' started by ElenaOfRivendell, Apr 1, 2020.

?

Дали сте ЗА или ПРОТИВ онлајн полагање испити и колоквиуми?

1. За

57 vote(s)
    41.9%
  2. Против

79 vote(s)
    58.1%
  1. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

До сега имавме два онлајн колоквиуми. Првиот не го ни рачунам затоа што не беше скоро па никако поврзан со материјалот што го учиме затоа што професорката не знаела како да го изведе тестот онлајн. Прашањата беа со одговори од типот АБЦД.
    Вториот колоквиум беше поделен на дел со АБЦД, и дел со есејски прашања. Немаше место за препишување со листови или со телефони затоа шо мораше да ја покажеме собата на камера, ама затоа во нов таб на гугл сите си ги бараа одговорите. Бевме цело време со вклучени камери и микрофони, па директ во уше се слушаа звуци како секој колега куца на тастатурата. Концентрација 0. Препишување на сите страни, освен секако, ние глупите шо учиме.
    Според мене онлајн методите на полагање се хаос и нема простор за добри резултати за оние што се трудат.

2. MitMax

MitMax Активен член

Не дека некој нешто којзнае колку ке научи од онлајн предавањава.Ама ај колку да ја поминеме учебната година.

3. swizzlec

swizzlec Истакнат член

Најдобро решение

Attached Files:

4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Дечки да прашам нешто.
    Утре треба да полагаме колоквиум писмено на една платформа.
    Дали досега тие што полагавте писмено ви беше уклучена камера? Дали смее професорот да ме снима без претходно да ме извести за тоа и без јас да дадам согласност? Зашто ништо не ни кажа околу ова. Што ако мора да снима а некој има статичен компјутер без камера?

5. Kuzmic

Kuzmic Истакнат член

Почнавте со полагање ??На кој факултет си ??

irenchetTo likes this.
  6. Elena69221

Elena69221 Популарен член

Јас сум скоро пред дипломирање на УКИМ, а не живеам во Македонија. Така што онлајн полагање и тоа како ми оди во прилог. (fingers)
    Секако не ме интересира дали колегите ќе препишуваат или не, секој си учи за себе (колку и да е клише ова).

Aesc2000 likes this.
  7. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Професорот те гледа на камера, а ти се снимаат дејствијата на екранот што ги правиш.

ElenaOfRivendell likes this.
  8. Star_x

Star_x Истакнат член

Јас сум студент на УГД и мене ми остана за полагање само дипломска,има ли некој во слична ситуација, може ли тоа некако онлајн да се реализира?

9. злоба

злоба Популарен член

Имав полагано усно еден колоквиум. Али да бидам искрена, немав убаво научено па ја отворив скриптата на пола монитор и читав.

10. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

За УГД конкретно не можам да ти дадам одговор, меѓутоа познавам луѓе што дипломираа онлајн на УКИМ. Исто и јас треба да магистрирам сесијава и ќе биде онлајн. Е сега, секој универзитет си има своја политика, значи најдобро е да зборуваш со менторот за дипломската (ако имаш избрано ментор) или да контактираш некој од стручната служба.

Star_x likes this.
  11. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Што мислите, ќе почнуваме пак на факултет во Мај? Има ли некакво известување? Можеби е оф топик, ама не најдов посоодветна тема.

12. f.girl

f.girl Форумски идол

Мислам дека не. Прво треба да се укине полицискиов час, вонредната состојба, па после следиме ние.

13. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Според мене не. Мислам дека школите, факсови тоа последно ќе се отвори.
    Јуни директ на испитна ќе идеме и се ќе биде на дистанца преку столчиња многу и секако со маски и ракавици.
    Сепак само мое мислење.

14. Tea678

Tea678 Популарен член

Никој не може да предвиди, ама би требало јуни крајот, дај боже да е така да не се изгуби многу, бидејќи мене ова онлине полагање ми е безвезе...ако ништо друго до септември да се надеваме дека ќе биде во краен случај, ама пак никој ништо со сигурност не може да каже, се може во една секунда да се смени:)

15. Glowy

Glowy Популарен член

Тешко, самиот распоред од деканат барем кај нас е до јуни ако не се лажам со онлајн предавања. Крај на мај можеби, ама пак со голема претпазливост.

16. Regina.Phalange

Regina.Phalange Популарен член

Мислам дека барем уште мај ќе е построго, а се надевам јунска сесија да се одржи да исчистам неколку испити, да сум до август по чил.
    Ризично е отварање школи, премногу луѓе и во училни и по автобуси, подобро вака, за од септември да е по нормала. А и помина веќе семестарот, уште некои 2 недели предавање доаѓа кај мене на факс и иде 2 колоквиумска.

17. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Имаше прес денес министерот, ама искрено ништо не ми е јасно во врска со сесијата и како ќе се одржи. Изгледа онлајн ќе бидат испитите или погрешно сум разбрала????

18. MagicalFairy

MagicalFairy Истакнат член

Јас сум на Угд 4та година последен семестар и прв колоквиум полагавме онлине, а средината на мај ќе полагаме втор колоквиум исто онлине на камера, министерот колку што слушнав рече дека и испити и дипломски можат да се полагаат онлине, на угд веќе има сесија дополнителна и се полага онлине.

НаталиЛили likes this.
  19. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

На тие факултети кај што нема онлајн полагања, не ми се верува да спроведат онлајн испити :?:
    Аман нека има јунска сесија, сакам што побрзо да си ги положам испитите и да не му ја мислам.

20. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Кажа министерот дека на тие факсови и студиски програми кај шо нема простор за онлајн полагање (т.е има усно и практично ко ние на општа под микроскоп и на лешеви пример) нема онлајн да се спроведуваат...
    И онака на речиси сите факсови на УКИМ не се полага онлајн...