Jas ja skrativ.Mi beshe do polovina.Sega mi e do ramena.Pak mi pagja.Pred nekoj den ja gledav Baba Rada na tv i kazhuvashe da se pie pivski kvasec za kosata.Zedov pijam i b-kompleks pijam.Sum so namera da kupam shampon od luk .Da ve prasham dali vo nego direktno da gi turam b6 i kapkite d3?
Директно во шампонот ги ставаат, да. Ама јас и би ги пиела. Оти проблемите со склапот ни се од други проблеми на телото. Јас Мерц пијам и фолна почнувам - и ќе пијам и ќе ставам во шампон од коприва.
Бубаче шампонот можеш и сама дома да си го направиш. На некои од темите за коса го имам ставено. Ако сакаш покасно ќе ти го пратам. Мојава коса премногу паѓа периодов по цели прамени. Пробав секаков шампон и апчиња пиев ама ништо не ми помогна. Па сега домашна маска и коренот со лук мачкам ( многу мириса ама пак од се што ставав најмногу ми помогна)
Јас имав порачано 2 шампони да пробам,не видов некое подобрување.Кога го ставав имаше како некои гранули како прашок бело на дното на шишето.Јас мислам дека подобро сама да си направиш,600 денари дадов одма ги испотрошив шампоните и ништо
Мене па Фитовал, Рецепт и сличните воопшто не ми одговараат. Само ми ја мрсат косата и дури и првут ми предизвикуваат. А од Афродита веќе не само што нема да ставам шампон на главата, туку нема ни да помислам дека постои. Не се зезајте со ставање на такво ѓубре на косата, макар и 100 витамини и ампули да додадете внатре. Не е џабе 90 денари/литар. Ни другиве обични шампони не се многу подобри, ама ова е страшно. Мене Геровиталот прекинаа да ми го увезуваат. Сега сум во потрага по нов шампон против опаѓање. Кога се мијам со обичен, веднаш почнува обилно да ми паѓа косата. Секои препораки се добредојдени.
Еден период бев опседната со косата и нејзиното опаѓање. Има период (исто како што се случува и во целата природа) кога косата нормално си се обновува, а за да го направи тоа мора прво од дел да се ослободи. Тоа не е страшно. Јас направив грешка што на тоа премногу му дадов значење и наместо да почекам да помине тој период, јас се опседнав со тоа дека премногу паѓа и токму поради тој факт косата уште повеќе ми паѓаше (дури и кога престана да ми паѓа толку многу). Плус, оние кои имате долга коса ви се чини дека којзнае колку влакна ви испаѓаат, а всушност тоа се измоткани влакна кои при поминување со рака (а ОСОБЕНО со чешел) се измоткуваат и изгледа дека се многубројни. Престанав да мислам на косата, се фокусирав на повеќе активности (повеќе читање, повеќе вежбање, проширување на број на хоби) и постепено косата почна да се обновува. Во меѓувреме си ги превземав потребните мерки како користење благ шампон, миење ретко, на некои делови употребување на локални масла но сепак фокусот не ми беше на косата. Откако веќе сте ги отстраниле сите можности заради кои би можело да се случува тоа, обидете се да се фокусирате на нешто друго. Истото ви го препорачувам и за било што друго. Дури и да се работи за болест (особено ако се работи за болест), превземајте си ги потребните мерки но фокусот не го ставајте на тоа. Опседнатоста може да ви предизвика дури и оние шампони или било што кое го користите кои делуваат - да не ви делуваат. Опседнатоста е страшна и секогаш резултира со повеќе стрес кој води кон полошо. Пронајдете си ново хоби, најдете си нови начини за да се орасположите и „болеста“ (во наводници зошто се надевам дека ја нема или дека ако ја има - ќе ја снема) со помош на превземените мерки кои не се во преден план како што биле до сега - ќе се повлече.
Колку време ги користиш Мерц таблетите? Јас ги користив речиси 1 месец, со оние масла од рицинус и бадемово и не само што ми се намали опаѓањето на косата туку и ми поткараа нови влакна. Е сега ќе ти кажам и за еден шампон, за жал го нема овде, сигурна сум дека го нема овде но ако имаш некого во Италија, порачај го, 10 евра е, јас секогаш го порачувам преку некој, и многу сум задоволна од резултатите. Ги има многу видови, а овој е баш за против паѓање. На него пишува Anti Seduta.
Девојки, ве читам изминатите неколку денови, и навистина и јас би сакала да ви кажам да не кревате паника, колку и да звучи тоа невозможно за реализирање. Темата има 100 страници, навратете се наназад, прочитајте искуства, има доста корисни совети кои се повторуваат и по неколку пати. И јас кога првично го имав овој проблем ептен паничев, но потоа сфатив дека тоа само штети. За сѐ има решение, верувајте. Прво испитајте сѐ што може да влијае здравствено, потоа доколку проблемот не е здравствен, набавете соодветен шампон и некои таблети за коса кожа и нокти, и дајте им време да дејствуваат. Неодамна пишував за шампонот од Афродита од коприва со додатоци, апсолутен хит е низ странските форуми, ставете во него и истолчени витамини Б комплекс освен маслата и пантенолот, верувајте има ефект. Од таблетите косата мириса на болница, ама ако користите маска од средината на косата до врвовите, нема да имате проблем со тој мирис. Исто така маската ќе ви помогне и за полесно разчешлување бидејќи шампонот ја плекта косата, веројатно бидејќи не содржи силикони. Од овој шампон и косата многу брзо расте. Како што кажав кога ми се јави првично проблемот многу паничев, тоа беше можеби пред повеќе од 6 години, но паниката не ми донесе ништо добро. Потоа бидејќи ова е како некој циклус кој се повторува на некоја година, или во есен, зависи- веќе знаев што треба да преземам и оставав да се среди. Таблети имате Мерц кои не се најфалени, Фитовал, потоа Ригенфорте од Еси, од Natural Wealth, од Health Aid кои според мене се многу квалитетна компанија, итн. Ако сте презеле сѐ, тогаш ви останува само да чекате, 2-3 месеци без да се проучувате на секои 5 минути. @s1a1n1d1r1a1 видов слика од твојата коса во соодветната тема и освен што ти е скратена не ми делува дека се намалила густината... Фарбање и јас не би ти препорачала, но балајаж зошто да не? Секако не се нанесува од коренот на косата...
@sesilija Сликата е сликана само за должината- во истиот ден. Пред и после стрижење. А претходно има слика наназад во темата каде што се гледа густината. На слика и не може добро да се види ама во живо се гледа дека половина од косата ми ја нема. Кога ќе си ја префатам косата буквално ми фали половина. Како погоре шо имав напишано, некои денови паничам премногу, некои сум океј. Зависи кога-како. Се трудам да не мислам на тоа и да сум позитивна ама не оди секогаш така. Ќе биде океј си викам!
Сега баш пребарав со пребарувачот и пред таа слика во темата имаш слика од август, веројатно погрешно сум те разбрала дека на претходните страници имаш постирано и слика од напред од густината. Како и да е, верувај дека за сѐ има решение. Женското опаѓање не е исто како машкото, најчесто се санира. А ова е офтопик, ама кога ги спомнав веќе и мажите можеби ќе му биде од корист на некое машко што чита. Од неодамна гледам видеа кај Дадар, има некоја нова технологија, се нанесуваат мали точки на местото каде што нема коса, и изгледа како целата да е шишана на 0. Ја нема таа разлика во нијанси на кожата на местата каде што не расте коса и на тие каде што е избричена или помината со машинка на 0, туку делува дека имате густа коса која сте ја скратиле на најкратко. Нов тренд кој што многу ми се допадна, и гледам дека е многу популарен и верувам многу поевтин и побезболен од пресадувањето коса.
Го пасираш ли лукот па го мачкаш?Се надевам дека така правиш, а не да го втриваш чешнете во кожата оти, кај ни паѓа уште таква агресија и фали на кожата. Јас пробав два пати до сега со сок од кромид. Оти слободна бев,никаде не излегов... Ужасно е на мирис, очи печат ама. Приметувам на сите страни ми штрчат нови влакненца ко антени. Се надевам дека е добар знак дека нема да и они преминат во некоја спиечка фаза ко остатокот од косата и да испопаѓаат. Паѓањето е сведено на по неколку влакна. Ме радува што не се веќе цели снопови, прамени ама и на тие неколку влакна им се потресуваm се уште оти, во влакна и ми се брои косичево. И јас ја скратив до над раменици.
Јас колку мака си имав со косата не посакувам никому да види таква мака. Епа вака кога сум слободна и знам дека нема да излагам од дома мојата маска се состои од неколку фази; -прво мачкам жолчка и квасец така седам некои пола саат, па после со лук го мачкам коренот и не го пасирам туку директно и така ќе поседам саат време. Кога ќе дојде ред за миење на косата ја проаѓам прво со оцет, па после со чај од камилица и после ја мијам со шампон од апотека што го имам купено против опаѓање на коса што е. Се што сум слушнала дека е добро за коса се ставам
и јас сум истата се' што прочитав на интернет дека е добро за зацврстување и брзо растење на коса, се ставив. Пивски квасец не сум, го мислев богами ама пошто немав, а имав пиво па пиво сипував Масирав со кафе, масирав со јаболков оцет - исто и ова со кромидот ми е д' ултимејт . Секој ден нешто и шлакам. Синоќа после кромидот (го пасирам, цедам со газа и мачкам на темето и масирам, па умотувам во пешкир и седам така по пола саат до саат) ...само со млаз вода ја измив. Не користев шампон (Фитовал имам, инаку). Гледам да ограничам шампонирање па што сака нека е. Само антениве да продолжат да никнуваат, да се цврсти и да растат големи и здрави. Толку витамини (хемикалии) во живот немам внесено... пошто, нАли, тоа се апови, а јас овошје и зеленчук си јадам ко луда. Ама...не се јадам,уствари и тоа што го јадам очигледно не е доволно. И риба пројадов, патем.
Ima nekoj iskustvo so Alpecin losion? Jas nabrzina namesto sampon sum zemala losion, ja izmiv kosata i staviv na korenot, dodeka se susese kosata osekav pecenje, se nadevam si go pravi svoeto! Imam probano poveke vidovi na samponi i losioni protiv opagjanje i nema nekoj efekt, kosata mi pagja nenormalno, gi zapusiv cevkite! Kosata mi bese i taka retka i meka,a sega e
Јас долго време користам Алпецин (2-3 години). Главно го користам шампонот, а лосионот од време на време. Процесот на опаѓање на косата кај мене е забавен. Ама дека е скроз запрен или пак дека се обновува косата, не е точно. Исто така и секојдневно консумирам Бе комплекс витамини. Патем Алпецинот не е само за мажи?
Не @Orthophill, не е само за мажи. Повеќето шампони против опаѓање имаат 'машки' мирис и целат кон таа категорија, зашто мажите имаат почест и повидлив проблем со опаѓањето на косата. Ама и за жени е подеднакво корисен. @Monella, сум го користела и лосионот во комбинација со шампонот. Кај мене имаше ефект додека го употребував, ама по подолга употреба пак почна да ми опаѓа косата, па се откажав од тие производи. Пецка и лади, и јас го имав истото чувство. Јас решив да ги земам Виши ампулите, па ќе видиме што ќе биде.
@Monella и јас истото искуство со Алпецинот како @LivingGlam. А,за Виши ампулите,потпишувам со 2-те раце нешто што најмногу ми помогнало досега.Ама по некој месец,пак си паѓа,ама важно расте нова и здрава коса,со многу волумен Скапи се стварно,ама секогаш кога имам потреба (и вишок пари),си земам по 1-2,во една аптека ми ги делат. И друго...1 месец користам хининова вода-презадоволна сум,лек за без пари 60-70 ден. од Бугарија.
Mene kosata mn mi pagja osobeno od delot napred nekoi mi velat deka pagjaat zatoa sto ja stegam i krevam kosata gore pa celata tezina pagja dolu pa.zatoa i odnapred poveke mi pagja. znaete li nekoj recept doma da si napravam? Probav so samponi ama ne biva stavam i nekoi kapki .... ama ne e toa toa
На другар мој му паѓаше косата некој период и купи од Зегин шампон од Афродита козметика и престана да му опаѓа. Го има мислам и во Реплек Фарм словенски е еве ти го линк-от па види, мислам дека е 400 денари. Но имај предвид ако е наследен ген од родител тешко дека можеш целосно да го прекинеш процесот на опаѓање на косата. http://www.kozmetika-afrodita.com/eng/beauty-care/products/product/hair-shampoo-garlic/