1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Опаѓање на косата

Дискусија во 'Коса' започната од cvet957, 1 декември 2009.

1. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.759
    Допаѓања:
    2.064
    Супер, ова ти е добра идеа со капата - дефинитивно ќе купам и така ќе направам. Јас само што го пофатив шишето цуреше и ми остави мирис на рацете, не знам изгледа дека јас сум премногу осетлива на мириси и не можам да поднесам нешто кога е многу јако.
    Ќе го пробам штом така па ќе јавам импресии :)

2. Bisera J

Bisera J Истакнат член

Се зачлени на:
    18 мај 2020
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    48
    Да прашам што хормони се испитуваат за паѓање на косата? На кој ден од циклус? Тумор маркери исто ме интересира на кој ден се испитува и дали гинеколог ти дава да испиташ за тумор маркери и хормони?

3. SandStorm

SandStorm Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2020
    Пораки:
    89
    Допаѓања:
    193
    Sranje nevideno i opaganje na kosa i se. Kako mislis smak sveta da e. Koga ke fati da opaga kosa kako da opaga zivot i se. Mnogu losa rabota

4. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    На што тумор маркери да испитуваш? Тоа доктор ти кажа или ти така сакаш на нешто да испиташ?
    Инаку репродуктивни хормони на 3 ден од циклус, на тироидна нема врска кој ден. Гинеколог може за двата вида хормони да ти даде упат.

Луѓе пролетното опагање колку време трае? :doh:
    Не можам да ја трпам вака, од крај на март како почна да ми пага, уште си пага, лани знам дека пролетта ми пагаше ама не знам колку време. Посебно после миење ми е хаос, страв ми е да се исчешлам. Или ако не ми е измиена преку еден ден а ја измијам на третиот ден, во миење мислам пола коса ми падне :worried:

5. firequeenn

firequeenn Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.241
    Допаѓања:
    6.712
    @MayDiamonds дали го купи лосионот од оливал дм за опаѓање што е? Да споделиш искуство ако го купи.:)
    Многу ми опаѓа откако се породив. Знам дека е хормонски и дека треба време да се врати во нормала ама барем малце да ублажам опаѓање..
    Како тргнало без коса ќе останам ;(

6. anggell

anggell Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    5.492
    Допаѓања:
    10.554
    Мене после порагај, од 2 месец после до 6 месец од порагај страшно многу ми пагаше. Да ти кажам право издадов куп пари и ништо не ми помогна. После 6 месец сама престана да пага и пак се обнови.
    Освен б витамини, за друго џабе пари не фрлај. Пак ќе ти се врати во нормала.

На firequeenn му/ѝ се допаѓа ова.
  7. extraordinary

extraordinary Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    50
    Дали ги има некој користено овие шампони за опаѓање коса? IMG_2251.jpeg IMG_2250.jpeg

8. Manako2

Manako2 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    6.780
    На extraordinary му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dejzi.2

Dejzi.2 Активен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    99
    Имаше еден рецепт за шампон со б комплекс, со рицинусово масло. Дали може ако го има некој да го сподели?

10. Harley Quinn

Harley Quinn Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2020
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    251
    во последниве неколку години почна косата многу да ми опаѓа за време на чешлање и миење и сега ми е изретчена.

понудете некои производи за згуснување на коса?

11. Dorotka

Dorotka Активен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    93
    Alpecin (crveniot) mene mi e spas za protiv opganje, se zivo imav probano ama toj mi se pokaza kako najefikasen.

На Crnookata и st-el им се допаѓа ова.
  12. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Ако е навистина многу изретчена косата, можеби најдобро е да почнеш од некои базични крвни анализи. Доколку веќе си направила во ред, но за почеток најдобро е да се проверат железо, тироидна, хормони...па да се види што и како.

13. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    4.728
    Кои хормони поточно треба да се испитаат?

14. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Тироидни и полови хормони комплет.

15. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    4.728
    Благодарам :)

На Mishela му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sweet-cherry

sweet-cherry Форумски идол

Се зачлени на:
    28 јануари 2011
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    29.305
    Мака мачам со опаѓање на коса откако прв пат имав корона, 2020 или 2021, веќе не ни памтам. После тоа ја извадив и тироидната и пола коса ми испопаѓа, по цели парчиња на бањање.

Пиев долго време hair, skin & nails на Solgar, користев едно чудо шампони против опаѓање, последно го користам со рузмарин на Оливал. Прскам и спрејови со рузмарин за да поттикнам раст, и од the ordinary користев за hair density. И ми се имаше опоравено косата колку толку, и нови бебешки влакна имам. Ама последниве две недели пак екстремно опаѓање имам што дури ме фаќа страв. Среќа ми беше многу густа косата па не се забележува, ама јас гледам и осеќам дека не ми е како порано.

Знам дека ми е од хормоните со тироидната, анемија фала богу сега веќе немам. Ама барам било какво чаре да не ми паѓа волку. Суплементи некои можеби?

17. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Сега баш разлистав што друго ме пратиле да проверам покрај хормони. Феритин, Б12, витамин Д.

И недостаток на витамин Д знае да се одрази со опаѓање на косата колку што ме држи сеќавање. Кај мене беше доста намалено серумското железо, а хемоглобинот некаде на долна граница отприлика, па тоа го средив и се смири.

@sweet-cherry можеби заради специфичноста на твојот случај најдобро би било да се консултираш со лекар. Си прашала за совет, што предлози дава за суплементи?
    Масирај го скалпот со тoj лосионот со рузмарин на Оливал, со масажа најдобро се стимулира растот на влакната. А и баш опушта. :D

На sweet-cherry и st-el им се допаѓа ова.
  18. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    677
    Допаѓања:
    4.728
    Извини вака, а каде ти опаѓаше најмногу, кај забележа проретчување?
    Мене на залистоците, само напред ми е проретчена.

19. Mishela

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Генерално низ цела коса имав проретчувања...немаше некое место кај што е посконцентрирано опаѓањето.
    Кога поткренував рандом делови од косата, или кога ќе префрлев прамен коса во спротивната насока, се познаваа повлекувања.

На st-el му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Mrvica

Mrvica Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2018
    Пораки:
    39
    Допаѓања:
    14
    Здраво, дали некој има користено капки од рузмарин? Ставив 40 капки во шампон од 300мл. Да не е многу?